Infofinanciar > Esential > New York Times: Pădurile din România sacrificate în numele energiei verde! Europa renunță la cărbune, dar taie copacii!
Esential

New York Times: Pădurile din România sacrificate în numele energiei verde! Europa renunță la cărbune, dar taie copacii!

Păduri tăiate Sursă foto Greenpeace.org
FOTO: Greenpeace.org

Arderea lemnului nu ar fi trebuit să fie niciodată piatra de temelie a strategiei ecologice a Uniunii Europene. Atunci când blocul comunitar a început să subvenționeze arderea lemnului în urmă cu peste un deceniu, acest lucru a fost văzut ca un impuls rapid pentru combustibilul regenerabil și un stimulent pentru a îndepărta locuințele și centralele electrice de cărbune și gaz. Așchiile și peleții au fost comercializate ca o modalitate de a transforma deșeurile de rumeguș în energie verde.

Aceste subvenții au dat naștere unei piețe în plină expansiune, până în punctul în care lemnul este acum cea mai slabă sursă de energie regenerabilă din Europa, cu mult înaintea energiei eoliene și solare.

Dar astăzi, pe măsură ce cererea crește pe fondul crizei de energie din Rusia, copaci întregi sunt recoltați pentru energie. Iar dovezile că pariul europenilor pe lemn pentru a aborda schimbările climatice nu a dat roade.

În Româna se află două treimi din suprafața totală de păduri virgine a Europei

The New York Times arată pe site-ul său înregistrări publice disponibile. Un reporter și un fotograf au petrecut patru zile de drumeții prin pădurile României, care reprezintă două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene. Acolo, ei au documentat tăierile de păduri și au urmărit camioanele din pădurile ecologic sensibile.

Deși exploatarea forestieră nu este interzisă în pădurile protejate din Europa, guvernele sunt obligate să efectueze evaluări de mediu pentru a se asigura că terenul este conservat. Însă experții spun că astfel de evaluări sunt rare

După o excursie îndelungată pe muntele Ceahlău din România, o dâră de carcase de lemn este vizibilă, altfel spus o cicatrice în una dintre ultimele păduri vechi ale Europei, unde stăteau cândva copaci de 200 de ani. Undeva spre baza muntelui, buștenii au fost încărcați într-un camion marca AMECO, unul dintre cei mai mari producători de peleți din România. ”Producția de peleți oferă posibilitatea utilizării deșeurilor din agricultură și silvicultură”, spune compania pe site-ul său. Sacii de peleți sunt etichetați ca provenind exclusiv din rumeguș și așchii de lemn.
Jurnaliştii NYT au văzut copaci din pădurile protejate din România aruncați în polizoarele AMECO.

De asemenea, compania mai spune că produsul său nu emite gaze cu efect de seră atunci când este ars. Oamenii de știință au calculat că, per unitate de energie, arderea lemnului eliberează de fapt mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât arderea gazelor, petrolului sau chiar cărbunelui.

Ameco a refuzat cererile de interviu. Într-un e-mail, un manager de vânzări Ameco a negat că societatea a colectat materia primă din păduri ecologice sensibile. Când The Times a răspuns că reporterii au văzut cum șase camioane au fost încărcate din  acele site-uri și că datele de transport ale au arătat alte sute, un al doilea reprezentant al companiei a răspuns, recunoscând transporturile, dar spunând că sunt legale.

Potrivit datelor Agenției de Investigații de Mediu, majoritatea fabricilor importante de peleți din România au primit resurse importante din păduri protejate. Grupul a calculat că aproximativ o treime din transporturile de lemn către aceste fabrici au provenit din zone protejate.
„Odată ce tăiați acești arbori bătrâni, degradați ecosisteme care au durat secole pentru a se forma cu puțină intervenție umană”, a spus Dan Cătălin Turiga, inginer silvic care a însoțit reporterii Times. Domnul Turiga este, de asemenea, investigator la o organizație de mediu numită Agent Green, care a colaborat la inițiativa de urmărire a copacilor.

Pădurile din Finlanda și Estonia, de exemplu, considerate cândva ca fiind active cheie pentru reducerea emisiilor de carbon din aer, sunt acum sursa atâtor exploatări forestiere, încât cercetătorii guvernamentali le consideră emițătoare de carbon.

În Ungaria, luna trecută, guvernul a renunțat la normele de conservare pentru a permite creșterea exploatării forestiere în pădurile vechi.

Arderea lemnului produce mai mult dioxid de carbon decât combustibilii fosili

În timp ce națiunile europene iau în considerare energia din lemn pentru atingerea obiectivelor de energie curată, agenția de cercetare științifică a UE a declarat anul trecut că arderea lemnului a eliberat mai mult dioxid de carbon decât ar fi fost emis dacă energia ar fi provenit din combustibili fosili.

greenpeace.org

greenpeace.org

„Oamenii cumpără peleți de lemn crezând că sunt o alegere sustenabilă, dar în realitate ei conduc la construirea ultimelor păduri sălbatice din Europa, a declarat Davil Gehl de la Environmental Investigation Agency, un grup de advocay cu sediul la Londra care a studiat utilizarea lemnului în Europa Centrală.

Industria a devenit atât de mare încât cercetătorii nu pot ține evidența ei. Cercetările oficiale ale UE nu au reușit să identifice sursa a 120 de milioane de tone de lemn utilizate pe continent anul trecut, o diferență mai mare decât cea a întregii industrii a lemnului din Finlanda. Cercetătorii spun că cea mai mare parte a fost probabil arsă pentru încălzire și electricitate.

Săptămâna viitoare, Parlamentul UE va vota un proiect de lege care ar elimina majoritatea subvențiilor acordate industriei și ar interzice țărilor să ardă copaci întregi pentru a-și atinge obiectivele de energie curată. Numai energia din deșeuri de lemn, cum ar fi rumegușul, ar fi considerată regenerabilă și, prin urmare, ar fi eligibilă pentru subvenții.

În Republica Cehă, protestatarii au ieșit pe străzi, furioși din cauza creșterii costurilor energiei, iar autoritățile franceze au avertizat că vor avea loc pene de curent în această iarnă.

Documentele interne arată că țările central-europene și nordice, în special, fac presiuni mari pentru a menține în viață sudiile de lemn.

Dezbaterea este un exemplu acut al uneia dintre provocările cheie cu care se confruntă guvernele în lupta împotriva schimbărilor climatice: cum să echilibreze urgența unei planete care se încălzește cu nevoia imediată de locuri de muncă, energie și stabilitate economică. Uniunea Europeană a fost un lider în stabilirea de politici ecologice, dar, de asemenea, se grăbește să găsească surse de energie în timp ce Rusia își reduce aprovizionarea cu gaze naturale.

În documentele distribuite printre legislatori cu privire la propunerea de modificare a regulilor, Letonia a avertizat cu privire la un „posibil impact negativ asupra investițiilor și afacerilor”. Danemarca a susținut că aceste decizii ar trebui lăsate la latitudinea guvernelor naționale. O iarnă fără gaz rusesc fiabil planează asupra dezbaterii.

Oamenii de știință au avertizat asupra acestui moment de ani de zile.

 

agrobusiness.ro

agrobusiness.ro

Pentru a avea o șansă de a lupta împotriva schimbărilor climatice, țările trebuie să reducă cantitatea de dioxid de carbon pe care o eliberează în aer. Acest lucru va necesita o renunțare la combustibilii fosili. UE a cerut țărilor să îndeplinească obiective agresive în materie de energie regenerabilă. Lemnul se califică drept energie regenerabilă, pe baza logicii că, în cele din urmă, copacii cresc din nou.

Oamenii de știință, în 2018: Pădurile nu sunt o sursă de energie verde

În 2018, ultima dată când subvențiile au fost supuse la vot, aproape 800 de oameni de știință au semnat o scrisoare prin care îi îndemnau pe legislatori să nu mai trateze copacii tăiați ca pe o sursă de energie verde. Deși copacii pot fi replantați, poate dura generații întregi până când o pădure în creștere reabsorbe dioxidul de carbon provenit din lemnul ars.

„utilizarea lemnului recoltat în mod deliberat pentru ardere va crește cantitatea de carbon din atmosferă și încălzirea timp de decenii la centruries”, au scris oamenii de știință.

unul dintre autorii acestei scrisori, Tim Searchinger, cercetător în științele mediului la Princeton, a declarat că legislatorii europeni au fost în mod normal dornici să găsească energie verde, dar au pus în mod incorect la un loc toate sursele regenerabile. „Nu sunt sigur că oamenii se gândeau prea mult la lemn atunci când au adoptat aceste legi”, a spus el.

Chiar și unul dintre nașii acestei politici, fostul oficial de mediu al UE, Jorgen Henningse, a ajuns la patul de moarte anul trecut, regretând că a insistat atât de mult asupra energiei din lemn.

Astăzi, pe măsură ce dezbaterea se intensifică, grupurile de apărare a mediului folosesc noi instrumente pentru a susține că este timpul să se schimbe cursul.

Experți ai Agenției de Investigații de Mediu, care lucrează cu o rețea de conservare a pădurilor, au petrecut aproape un an de zile în unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent și au atașat dispozitive de urmărire pe copaci. Ei au extras date guvernamentale privind blocarea camioanelor și au urmărit copacii din parcurile naturale și zonele de conservare până la fabricile de cherestea. Ei au făcut legătura între exploatanții forestieri și companiile care comercializează peleți de lemn ca și combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Ei au descoperit că jefuirea ultimelor păduri sălbatice din Europa pentru a produce peleți a devenit o practică răspândită în Europa Centrală.

adevărul.ro

adevărul.ro

În România, nimeni nu respectă legislația

Proprietarii de păduri, de stat sau privați, ar trebui să înlocuiască copacii tăiați cu alții noi în termen de doi ani pentru a ajuta la echilibrarea ciclului carbonului. Grupurile ecologiste au demonstrat de-a lungul anilor că acest lucru nu se face întotdeauna. Jurnaliştii Times au văzut zone largi de teren care fuseseră înregistrate ca tăiate cu ani în urmă, dar nu s-a făcut nicio replantare. În unele cazuri, puieții mor, posibil din cauza solului degradat.

Reporterii au văzut, de asemenea, un camion neînmatriculat care transporta lemne, tipul de exploatare forestieră care ajută la explicarea de ce cercetătorii europeni nu reușesc să identifice sursa lemnului.
Agenția de Investigații de Mediu a găsit exemple repetate de transporturi neînregistrate. În unele cazuri, transporturile au fost subestimate sau au fost înregistrate greutăți identice de încărcare de câteva zile la rând
Acest lucru ar putea fi calificat drept exploatare ilegală în România.

Ministerul Mediului nu a răspuns întrebărilor scrise despre aceste transporturi, și nici despre propunerea de modificare a legii din industria peleților în general.
Chiar dacă Parlamentul European aprobă o schimbare, totuși detaliile trebuie elaborate în cadrul negocierilor cu guvernele naționale.