Lumea la zi

Dezvăluire șoc! Peste 300 de români și moldoveni au investit milioane de euro în ruble rusești

Rublă rusească, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Potrivit datelor Băncii Centrale a Federației Ruse (CBR), la sfârșitul lunii iunie 2022, nu mai puțin de 18.000 de cetățeni străini, printre care 309 de moldoveni și 6 români, dețineau active în valoare de 25,8 miliarde de ruble, sub formă de investiții pe piața rublelor.

Conform acestor date, valoarea activelor deținute de investitorii moldoveni pe piața de capital din Rusia este aproape de 327 de milioane de ruble, în timp ce cele ale românilor înregistrează o valoare de 102 milioane de ruble.

Însă, potrivit site-ului Mold-street.com, valoarea activelor deținute de investitorii străini pe piața de capital rusească s-a redus cu aproape 35%, față de datele înregistrate la sfârșitul lunii martie a anului curent.

Ce țară deține cele mai valoroase active

Dacă ne luăm după valoarea activelor, conform datelor furnizate de Banca Centrală din Rusia, croații conduc detașat la acest capitol. Astfel, pe listele oficiale ale CBR figurează 34 de croați, ce dețin active de 4,43 miliarde de ruble. Brokerii ruși ne furnizează însă o informație surprinzătoare: cei 34 de croați ar fi de fapt ruși cu pașapoarte croate false.

Kazahii, aflați pe locul al doilea în acest clasament, se bucură de o valoare de „doar” 4,04 de miliarde. Clasamentul este completat de Insulele Feroe (cu peste două miliarde de active pentru 2 investitori), Italia (1,5 miliarde de ruble) și SUA (1,1 miliarde de ruble).

La capitolul investițiilor proaste, cel mai „bine” stau 14 macedonenii, care au pierdut peste un milliard de ruble rusești.

Datele financiare din Rusia ne arată că valoarea unui dolar pe piața rusească este în plină ascensiune. Astfel, în prezent, cursurile financiare ne arată că un dolar valorează peste 60 de ruble, valoare ce se află în creștere față de finalul lunii iunie, când un dolar valora 53 de ruble.

Țările care riscă cel mai mult pe piața rusească. Republica Moldova, pe locul 9

Conform datelor furnizate de Banca Centrală din Rusia, cei mai mulți care investesc în piața de ruble rusești sunt bielorușii, în număr de 4.884. Aceștia se bucură de o valoare de „doar” 2.65 de miliarde.

Top 10 este completat de:

2. Kazahstan – 2.720 investitori

3. Uzbekistan – 2.328 investitori

4. Ucraina – 2.029 investitori

5. Kârgâzstan -1.380 investitori

6. Tadjikistan -1.119 investitori

7. Armenia – 344 investitori

8. Germania – 318 investitori

9. Republica Moldova – 309 investitori

10. Letonia – 292 investitori

Experții ruși în domeniul financiar spun că numărul mare de investitori din spatele CSI e datorat  faptului că piața rusească este mai dezvoltată față de piețele naționale ale investitorilor.

Ultimele date SWIFT  arată că rubla nu se află în top 20 cele mai utilizate monede pe pieţele internaţionale. În luna decembrie a anului trecut, rubla ocupa locul 16, cu o cotă de 0,3% din valoarea tranzacţiilor. Primele cinci locuri de pe această listă sunt ocupate de dolarul american, euro, lira sterlină, yenul japonez şi yuanul chinezesc.