Lumea la zi

Cel mai mare importator de gaze din Germania: „Ce e mai rău abia urmează”. De ce se teme Uniper

gaz sursa foto reuters
gaz sursa foto reuters

Gigantul energetic german Uniper a avertizat marți că ce este mai rău abia urmează, în condițiile în care îngrijorările legate de livrările de gaze rusești către Europa pe perioada toamnei și iernii continuă să ducă la creșterea prețurilor.

„Am spus acest lucru de mai multe ori anul acesta și încerc sp educ și factorii de decizie politică. Uitați, ce este mai rău abia urmează”, a declarat Klaus-Dieter Maubach, CEO al Uniper, pentru Hadley Gamble de la CNBC, la Gastech 2022 din Milano, Italia.

Prețul gazului afectează economia Germaniei

Vineri, gigantul energetic rus Gazprom, deținut de stat, a întrerupt pe termen nedefinit fluxurile de gaze către Europa prin intermediul unei conducte importante, alimentând temerile că unele părți ale Europei ar putea fi nevoite să raționalizeze energia pe durata iernii.

Uniper, în calitate de cel mai mare importator de gaze din Germania, a fost puternic afectat de reducerea considerabilă a fluxurilor de gaze prin conductele din Rusia, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. „Prețul pe care îl vedem pe piața angro este de 20 de ori mai mare decât prețul pe care l-am văzut acum doi ani . De aceea, cred că trebuie să avem cu adevărat o discuție deschisă, cu toată lumea asumându-și responsabilitatea, despre cum să rezolvăm acest lucru”, a adăugat el Klaus-Dieter Maubach.

Uniper a solicitat guvernului german un ajutor financiar de miliarde de euro, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și electricitate. În iulie, guvernul german a acceptat să salveze Uniper printr-un acord în valoare de 15 miliarde de euro, pentru a oferi firmei aflate în dificultate o oarecare ușurare financiară.  Oprirea de către Rusia a livrărilor prin Nord Stream 1 și creșterea ulterioară a prețurilor la gazele naturale în Europa, este posibil să agraveze situația companiei. Acțiunile Uniper au scăzut marți dimineață cu 3,5%. Prețul acțiunilor listate la Frankfurt a scăzut cu peste 88% de la începutul anului până în prezent.

Parteneriatul dintre Germania și  Gazprom este „rupt”

Anunțul Gazprom a venit la scurt timp după ce puterile economice din G-7 au susținut un plan de a propune un plafon pentru prețul petrolului rusesc. Gazprom a declarat că oprirea s-a datorat unei scurgeri de ulei la o turbină. Gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Sectorul Baltic, trebuia să se redeschidă sâmbătă, după trei zile de lucrări de întreținere.De atunci, Kremlinul a dat vina pe legislatorii europeni pentru oprirea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, spunând că sancțiunile economice impuse de Occident în urma invaziei Rusiei în Ucraina au împiedicat lucrările de reparații.

Acest lucru a fost interpretat pe scară largă ca fiind cel mai clar indiciu de până acum că Rusia este posibil să facă presiuni pentru ca Europa să ridice sancțiunile economice punitive, dacă vrea ca Kremlinul să deschidă din nou robinetele.  Factorii de decizie politică din UE au acuzat Kremlinul că a folosit ca armă aprovizionarea cu energie în încercarea de a semăna incertitudine în blocul celor 27 de națiuni și de a crește prețurile la energie pe fondul asaltului Kremlinului în Ucraina. Întrebat dacă este posibil ca Uniper să colaboreze din nou cu Gazprom în cazul în care războiul Kremlinului cu Ucraina se va încheia, Maubach a declarat că relația firmei cu Rusia datează din anii 1970 și că a apărat personal Gazprom ca furnizor de energie de încredere după ce a început războiul cu Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„În retrospectivă, poate a fost chiar o greșeală să credem că gazul nu va fi folosit. Poate că a fost doar o iluzie”, a spus Maubach. „Cred că acest parteneriat este rupt și nu cred că îl putem restabili în următoarele săptămâni, luni și ani care vor urma. Așadar, ne concentrăm pe înlocuirea gazului rusesc”, a adăugat el.