Info

Prețurile la energie, mari și instabile! Costurile variază de la lună la lună în România

economie la energie - sursa foto - playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Printr-o Ordonanță de Energie, Guvernul României a hotărât să nu mai plafoneze prețul pentru resursele electrice cu 1 leu/kWh începând cu data de 1 septembrie pentru consumatorii industriali. Această plafonare venise deja cu numeroase dificultăți, căci apăreau adesea întârzieri pe compensații, însă acum situația s-ar prezenta și mai dificilă, căci  clienții non-casnici riscă acum să ajungă să plătească dublu sau chiar triplu pentru energie în fiecare lună.

Prin această ordonanță pe energie, Guvernul a decis să scorde în continuare acest plafon doar î cazul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), iar ceilalți clienți din industrii plătesc de această lună prețul care se găsește pe piață. Economica.net identifică o problemă în această situație, căci vine în față o dilemă legată de preț și de furnizori. Costul lunar pe energie electrică poate fi, astfel, cel concurențial, obținut prin încheierea unui contract, sau, un caz des întâlnit, unii clienți industriali plătesc prețul de le furnizorii de ultimă instanță (FUI) de care au fost preluați. Prețul la care își oferă aceștia serviciile este, în mod clar, mult mai mare decât cel concurențial.

Dreptul la energie

Legea în vigoare la acest moment specifică simplu că spune că niciun consumator din România nu poate rămâne fără energie electrică. În această speță au apărut acești furnizori de ultimă instanță (FUI). Aceștia au sarcina de a prelua automat (în cazul consumatorilor casnici) sau la cerere (în cazul consumatorilor indistriali) acei clienți din țară care au ajuns în situația de a nu mai avea încheiat vreun contract cu un furnizor concurențial. Cum am specificat deja, prețul energiei electrice furnizate de aceste entități din industrie este unul mult mai mare decât cel concurențial.

În aceste situații, Guvernul României plafona anterior și aceste costuri cu un leu/kWh, însă această ordonanță de urgență a ieșit din vigoare la data de 1 aprilie 2022. Pentru că până la această dată situația de a obține energie din partea furnizorilor de ultimă instanță era relativ suportabilă, numeroți FUI au înregistrat creșteri în numărul clienților, iar de la 1 aprilie anul acesta, au început să obțină profituri considerabile.

Cum se compune prețul FUI

Furnizorii de ultimă instanță vin cu aceste prețuri mari care sunt compuse astfel: costul total de achiziție din piețe integral recunoscut de ANRE, plus marja de furnizare de 80 de lei/MWh, la care se adaugă valoarea totală a dezechilibrelor. În final, este vorba și despre tarifele de rețea și taxele aferente.

Acest preț de FUI nu este unul standar, ci trebuie calculat lunar. Cei mai mulți astfel de firnizori nu și-au dorit inițial să devină pe piață de ultimă întsă unele conjuncturi i-au presat să facă ajungă în acest punct. Astfel, aceștia au trebuit să depună la ANRE o ofertă, venind cu prețuri finale imense, de peste 9-10.000 de lei/MWh.