Infofinanciar > Info > Vești bune pentru români! „Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească”
Info

Vești bune pentru români! „Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească”

salariu minim sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Petre Daea, ministrul Agriculturii, face o prognoză pozitivă pentru prețurile alimentelor. Omul politic a declarat în exclusivitate la Iași că piața a început să se stabilizeze, astfel încât prețurile nu mai au niciun motiv să crească.

Declarația oficialului a venit în momentul în care a fost întrebat ce părere are despre majorarea continuă a prețurilor.

Daea: „Nu am văzut această creștere”

Ministrul Agriculturii a prezentat o anecdotă personală pentru a clarifica situația prețurilor din Iași: „Nu am văzut această creştere. Dimineaţă în piaţă la Iaşi un domn m-a cunoscut şi mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situaţia reală. Nu au crescut şi e bine că nu au crescut. E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”.

Tot Petre Daea are o perspectivă optimistă asupra prețurilor din preajma sărbătorilor. Întrebat dacă mielul și alte alimente de Paști se vor scumpi, ministrul și-a exprimat îndoiala: „Nu pot spune la miel, dar mă aştept să nu crească, dar sper să se valorifice toţi. Îi îndemn pe toţi să mănânce carne de miel de Paşte, să cumpărăm, că avem de unde şi să folosim această carne care este foarte bună şi dă ajutor crescătorilor de ovine”, raportează economedia.ro.

Avertisment pentru producători și comercianți

Totodată, politicianul neagă criza prețurilor în cazul cepei. Acest produs a ajuns să coste peste 7 lei/kilogram în anumite zone. „Eu am fost azi dimineaţă în piaţă. Am cumpărat ceapă verde la Iaşi, ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Şi le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. M-am uitat la fermieri, eu înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a spus Petre Daea, clarificând faptul că din punctul lui de vedere, adevărata problemă este atitudinea producătorilor și comercianților.

Toate aceste declarații au avut loc în cadrul unei conferințe cu tema „Oportunităţi de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027”. Evenimentul este parte dintr-un proiect al Ministerului Agriculturii, „Caravana Cunoașterii”. Principalul său scop este acela de a pune în relație fermierii, operatorii economici și societățile civile.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.