Infofinanciar > Info > Veștile bune vin de la Burduja. Scad prețurile la energie electrică și la gaze
Info

Veștile bune vin de la Burduja. Scad prețurile la energie electrică și la gaze

sebastian burduja revoluția energetică (sursă foto: stiripescurt.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre prețurile la energie electrică și la gaze. Oficialul a transmis faptul că acestea vor fi mai mici începând cu luna viitoare.

Scăderea va fi resimțită cel mai bine în cazul facturilor cu un plafon mai mare de 1,3 lei pe kWh.

Prețurile mai mici la energie electrică și la gaze

„Pentru foarte mulţi români, mai ales la gaze, cu siguranţă vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piaţă”, a spus Burduja.

Acesta a ținut să menționeze că furnizorul nu cumpără cantitatea de energie electrică de care are nevoie doar de pe piață. Oficialul a transmis faptul că există contracte în cazul furnizorului contracte pe termen mai lung. De asemenea, sunt și contracte bilaterale sau angajamente ce dau prețul mediu lunar.

Pe data de 28 martie, a fost adoptată Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022. Aceasta elimină taxa pe soare pentru prosumatori. De asemenea, această ordonanță adoptată va duce și la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni, conform agerpres.ro.

„Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”. Acest lucru se transmitea la acea dată de către Ministerul Energiei într-un comunicat.

Se menține mecanismul de plafonare a prețurilor

Tot atunci, Sebastian Burduja vorbea de plafonarea prețurilor la energie și la gaze. Mecanismul de plafonare se va menține pentru încă un an. Atunci, a fost menționată data 31 martie 2025. Astfel, și companiile. Erau în continuare protejate de o posibilă volatilitate pe piața energiei și a gazelor naturale. Oficialul a ținut să menționeze că piețele au trecut printr-o perioadă tulbure și incertă.

„Am asigurat şi ne dorim să asigurăm stabilitate. Suntem printre ţările din UE în care preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon şi cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz şi la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii aşa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susţinerea prosumatorilor şi un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat şi decarbonizat”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.