Infofinanciar > Esential > Cum va arăta economia Poloniei? Previziuni pentru următorii ani 
Esential

Cum va arăta economia Poloniei? Previziuni pentru următorii ani 

Bani Polonezi, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

EY( nr. Ernst &Young) estimează că în următorii ani se va înregistra doar o redresare treptată a creșterii economice, deoarece atât economia Polonie, cât și europeană vor continua să fie afectate de prețurile ridicate ale energiei. Prin urmare, se prognozează faptul că PIB-ul Poloniei va crește cu 2,3% în 2024 și cu 3,4% în 2025.

Economia Poloniei va evita recesiunea în 2023, înregistrând o creștere a PIB-ului de 0,5%. În prima jumătate a anului se va înregistra o stagnare, urmată de o ușoară redresare, potrivit previziunilor Ernst & Young. Cu siguranță, acest lucru va avea un impact și asupra economie mondiale, având în vedere faptul că anul 2023 este încă unul incert având în vedere războiul din Ucraina și inflația.

Factorul care va inhiba creșterea economiei mondiale va fi în primul rând inflația încă foarte ridicată, care depășește creșterea salariilor, potrivit previziunilor EY. Firma estimează că efectul inflației ridicate va fi o continuare a scăderii deja înregistrate a salariilor reale, ceea ce limitează puterea de cumpărare a gospodăriilor și consumul acestora.

Cum se va prezenta economia Poloniei? 

Economia Poloniei va fi, de asemenea, afectată în mod negativ de încetinirea accentuată a activității în zona euro. EY preconizează că marile economii vor intra în recesiune, PIB-ul din zona euro urmând să se contracte cu 0,7% măsurat între al treilea trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023, iar PIB-ul din SUA va scădea cu 0,8% în prima jumătate a anului 2023.

Monede poloneze, Sursa foto: dreamstime.com

Monede poloneze, Sursa foto: dreamstime.com

„Cu toate acestea, în scenariul de bază, recesiunea va fi de scurtă durată și superficială, în principal datorită unei piețe puternice a forței de muncă, a scăderii prețurilor materiilor prime și a scuturilor guvernamentale pentru consumatorii rezidențiali și de afaceri legate de prețurile ridicate la energie. Dacă prețurile la energie vor crește din nou în mod semnificativ, recesiunea va fi mai lungă și mai profundă, care va fi resimțită cel mai puternic în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, Italia și Germania.

Economia Poloniei este relativ mai rezistentă. Acest scenariu negativ ar putea reduce creșterea cumulată a PIB-ului Poloniei pentru perioada 2023-2024 cu 1,5 puncte procentuale”, a transmis Marek Rozkrut, partenerul EY și economistul-șef al EY pentru Europa și Asia Centrală.

Următorii ani, moment de redresare 

EY estimează că în anii următori este de așteptat doar o redresare treptată a creșterii economice mondiale. Atât economia Poloniei, cât și cea europeană vor continua să fie afectate de prețurile ridicate ale energiei. Ca urmare, PIB-ul Poloniei va crește cu 2,3% în 2024 și cu 3,4% în 2025. Pe de altă parte, în zona euro și în SUA, creșterea PIB-ului se va situa în jurul valorii de 2%.

Firma prognozează că inflația în Polonia va atinge probabil un vârf în februarie, cu o valoare probabil ușor sub 20%. După aceea, va începe să încetinească în mod semnificativ, ceea ce se va datora în principal estompării efectelor creșterilor anterioare ale prețurilor materiilor prime și energiei, care se reflectă în prețurile alimentelor, bunurilor și serviciilor. Cu toate acestea, inflația va rămâne de două cifre aproape pe tot parcursul anului, cu o medie de 13,2%, valoarea înregistrată fiind puțin mai redusă decât cea din 2022.

Bani polonezi, Sursa foto: dreamstime.com

Bani polonezi, Sursa foto: dreamstime.com

Cum va arăta economia Poloniei din punct de vedere european?

Totodată, Comisia Europeană se așteaptă ca încrederea scăzută a consumatorilor și a mediului de afaceri și inflația ridicată să continue să aibă un impact negativ asupra creșterii economice în trimestrele următoare.

„În special, va fi probabilă o scădere a veniturilor reale la o rată de economisire deja scăzută, ceea ce va pune presiune asupra consumului privat, care este prognozat să scadă ușor în 2023. Se preconizează că investițiile, în special în construcții, vor continua să fie afectate de ratele mai mari ale dobânzilor și de incertitudinea sporită”, a precizat Comisia în previziunile sale pentru Polonia.

Monede poloneze, Sursa foto: dreamstime.com

Monede poloneze, Sursa foto: dreamstime.com

Având în vedere toți acești factori, Comisia Europeană constată că intrările crescute de investiții străine directe, precum și o creștere a cheltuielilor publice, în special în domeniul apărării, vor compensa factorii de mai sus. Prin urmare, se preconizează că soldul investițiilor va rămâne în teritoriu pozitiv. În toamnă, Comisia Europeană a prognozat că zona euro și majoritatea statelor membre se vor confrunta cu o recesiune.

„Anul trecut, economia Uniunii Europene s-a comportat mai bine decât se aștepta, înregistrând o creștere rezistentă, în ciuda șocurilor provocate de agresiunea rusă. S-a intrat în 2023 pe o bază mai solidă decât se anticipase: riscul recesiunii și al penuriei de gaze a dispărut, iar șomajul se menține la un nivel minim record”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.