Infofinanciar > Esential > Totul despre economia Poloniei. Cum a ajuns inflația statului din Europa de la 250% în 1990 la 10% în 2000
Esential

Totul despre economia Poloniei. Cum a ajuns inflația statului din Europa de la 250% în 1990 la 10% în 2000

Polonia, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Polonia a fost de-a lungul istoriei o țară greu încercată din mai multe punct de vedre, în special din cel economic. Cu timpul, însă, aceasta a reușit să se stabilizeze și să ajungă una dintre cele mai importante economii mondiale, în special, în contextul actual, când războiul de la granița din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară de la cel de-a Doilea Război Mondial încoace. Economia Poloniei a dat dovadă de stabilitate, în special în momentul în care a dat un procentaj mai mare din PIB către securitate. Totuși, aceasta nu a fost dintotdeauna așa.

În prezent, economia Poloniei este o economie industrializată, mixtă, cu o piață dezvoltată, care este a șasea ca mărime din Uniunea Europeană în funcție de PIB-ul nominal. Statul din zona europeană central-estică se mândrește cu servicii publice extinse, caracteristice majorității economiilor dezvoltate .Această țară din Europa este considerată de foarte mulții un stat postcomunist de succes, având în vedere felul în care a evoluat și s-a dezvoltat.

Economia Poloniei, un punct de sprijin pentru economia mondială

De menționat este și faptul că Banca Mondială a clasat economia Poloniei pe locul al 22-lea în ceea ce privește PIB-ul.

Economia Poloniei s-a dovedit a fi una extrem de rezistentă, în special în zona Uniunii Europene, după ce s-a remarcat o înfloritoare revenire în anul 2021, după o mică contracție a PIB-ului, de 2,2% în anul 2020. Se pare că un cadru macroeconomic solid  o absorție eficientă a fondurilor de investiții ale blocului comunitar european, un sector financiar solid, un acces mai bun la credite pe termen lung și accesul la piețele din Europa ale forței de muncă au sprijinit creșterea favorabilă incluziunii pe termen lung și reducerea sărăciei.

Varșovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Varșovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Începând cu aul 1988, statul polonez a urmat o  politică de liberalizare economică, dar a păstrat un sistem public avansat de asistență socială. Acesta include, de asemenea, asistență medicală și educație publică universală și gratuită, prevederi extinse de servicii publice gratuite de îngrijire a copiilor și concediu parental.

Pe ce este construită economia Poloniei?

Cel mai important sector pe care este clădită economia Poloniei este cel al serviciilor, cu 62,3%. Acesta este urmat de cel al industriei cu 34,2% și într-un procent mai mic el al agriculturii de 3,5%.

În urma reformei economice din 1989, datoria externă a Poloniei a crescut de la 42,2 miliarde de dolari în 1989 la 365,2 miliarde de dolari în 2014. În 2017, Polonia a expediat bunuri în valoare de 224,6 miliarde de dolari în întreaga lume, în timp ce exporturile au crescut la 221,4 miliarde de dolari. Printre principalele bunuri de export ale țării se numără mașinile, echipamentele electronice, vehiculele, mobilierul și materialele plastice. Polonia a fost singura economie din Uniunea Europeană care a evitat o recesiune în timpul recesiunii economice din 2007-2008.

Cracovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Cracovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Începând cu 2019, economia poloneză a înregistrat o creștere constantă timp de 28 de ani, un nivel record în comunitatea europeană. Acest record a fost depășit doar de Australia în economia mondială. PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare a crescut în medie cu 6 % pe an în ultimii 20 de ani, fiind cel mai ridicat din Europa Centrală. PIB-ul Poloniei a crescut de șapte ori din 1990.

Pe timp de pandemie, economia Poloniei s-a contractat mai puțin decât media mondială

Piețele interne puternice ale forței de muncă și creșterile veniturilor reale mediane și ale celor 40 de persoane de la baza clasamentului au sprijinit consumul privat. Răspunsul politic fără precedent pentru a atenua impactul crizei COVID-19 și inflația ridicată au redus spațiul politic disponibil. Economia poloneză a reușit în mare măsură să evite problemele provocate de pandemie care au avut loc în Europa de Vest. 

În 2020, PIB-ul Poloniei s-a contractat cu „doar” 3,5%, cu mult mai puțin decât media OCDE de 5,5%. În Regatul Unit, contracția PIB-ului a fost de 9,9%. În timp ce ratele șomajului au crescut vertiginos în întreaga Europă, cifrele oficiale poloneze abia s-au mișcat și sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, conform cifrelor Eurostat de la începutul anului 2021.

Economia Poloniei, în an de război

PIB-ul Poloniei a crescut cu 4,9% în 2022, într-un un an marcat de război, ce se întâmplă la granițe. Având în vedere circumstanțele, creșterea s-a atenuat relativ puțin în comparație cu o expansiune de 6,8% în 2021, anul revenirii economice post-pandemice. Performanța economică în 2022 a fost inegală, iar tendințele negative care au ieșit în evidență în a doua jumătate vor continua în 2023, spun analiștii.

Economia ar urma să crească sub 1% în 2023, deoarece „inflația ridicată care depășește creșterea salariilor nominale, precum și politica monetară restrictivă, vor reduce radical cererea internă, în special consumul privat”, potrivit Băncii Millennium.

Cracovia, Polonia, tabără pentru refugiații din Ucraina, Adăpost temporar pentru femei și copii, Sursa foto: dreamstime.com

Cracovia, Polonia, tabără pentru refugiații din Ucraina, Adăpost temporar pentru femei și copii, Sursa foto: dreamstime.com

De asemenea, se majorează riscurile de creștere care ar putea aduce o redresare surprinzător de rapidă și puternică în 2023, având în vedere cererile de investiții și cele externe, care sunt extrem de puternice.  Investițiile au crescut cu 4,6% în 2022, comparativ cu o majorare de doar 2,1% în anul 2021. Numai în al patrulea trimestru, creșterea investițiilor în Polonia s-a accelerat la aproximativ 5%/ an de la 2%/an în trimestrul al treilea, potrivit estimărilor analiștilor. În altă parte, cererea internă a slăbit creșterea la 5,5% în 2022, față de o expansiune de 8,4% în 2021.

De asemenea, consumul gospodăriilor s-a clătinat, înregistrând o creștere de doar 3% anul trecut, față de un avans de 6,3% în 2021. În trimestrul patru, în cazul gospodăriilor, situația a fost mult mai gravă, deoarece consumul a scăzut cu 1,9%/an, încetinind și mai mult după o creștere deja slabă de 0,9%/an în trimestrul al treilea.

În general, economia Poloniei pare să reziste mult mai bine decât în Ungaria și Cehia, mai ales că acestea au intrat în recesiune în a doua jumătate a anului trecut.

Miting internațional pentru pace. Ucrainenii cer eliberarea apărătorilor de la Azovstal în Cracovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Miting internațional pentru pace. Ucrainenii cer eliberarea apărătorilor de la Azovstal în Cracovia, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Încetinirea din 2023 înseamnă că este puțin probabil ca Banca Națională a Poloniei să își modifice politica monetară, deoarece cererea internă slabă va determina o relaxare treptată a creșterii prețurilor până la un nivel scăzut de două cifre până în decembrie.

Previziuni pentru următoarea perioadă

Se preconizează că inflația ridicată și încrederea scăzută a consumatorilor și a mediului de afaceri vor continua să influențeze creșterea economică în trimestrele următoare. În special, scăderea veniturilor reale, pe fondul unei rate de economisire deja scăzute, va exercita probabil presiuni în sensul scăderii consumului privat, care, potrivit estimărilor, va scădea ușor în 2023. 

Anul 2023 va fi un an dificil pentru economia mondială, inclusiv pentru Polonia. Principalele provocări economice poloneze în 2023 vor fi inflația relativ ridicată, care va slăbi semnificativ rata de creștere economică, care ar putea fi doar ușor pozitivă. Din cauza inflației ridicate și a ratelor ridicate ale dobânzilor, nivelul consumului și al investițiilor va scădea. 

Torun, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Torun, Polonia, Sursa foto: dreamstime.com

Cu toate acestea, un aflux semnificativ de investiții străine directe și o creștere preconizată a cheltuielilor publice, în special în domeniul apărării, ar trebui să compenseze cu mult acești factori, lăsând creșterea totală a investițiilor în teritoriu pozitiv pe parcursul orizontului de prognoză. În ceea ce privește comerțul exterior, atenuarea blocajelor în aprovizionare va sprijini probabil creșterea exporturilor. Împreună cu o perspectivă slabă a importurilor, se preconizează că exporturile nete vor contribui pozitiv la creșterea economică în 2023 și, într-o măsură mai mică, în 2024.

 Per ansamblu, după ce majorarea PIB-ului s-a redus la 0,4% în 2023, se așteaptă ca aceasta să revină la 2,5% în 2024, pe măsură ce inflația se atenuează și creșterea economică globală își revine.

O provocare pentru cheltuielile publice poloneze va fi reprezentată de alegerile parlamentare care vor avea loc în acest an. Acestea vor spori presiunea pentru creșterea cheltuielilor publice, care se află deja la un nivel ridicat, și pentru creșterea deficitului bugetar. Posibilitatea de a obține fonduri de la Fondul de reconstrucție al Uniunii Europene și efectele războiului prelungit din Ucraina vor fi, de asemenea, factori importanți pentru economia poloneză.

În 2024, se așteaptă ca economia Poloniei să își revină și să înregistreze o creștere a PIB-ului. De asemenea, s-au redus așteptările privind inflația IAPC(nr. Indicele armonizat al prețurilor de consum) pentru Polonia la 11,7% pe parcursul anului 2023, de la 13,8% cât a fost estimat în noiembrie. În 2024, inflația ar urma să scadă la 4,4%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.