Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia își întărește apărarea cu rachete Patriot! Capitala, protejată suplimentar de aliații NATO
Lumea la zi

Polonia își întărește apărarea cu rachete Patriot! Capitala, protejată suplimentar de aliații NATO

Sistem antirachetă Patriot, Sursă foto: Hotnews
FOTO:hotnews.ro

În afară de  sisteme de apărare Patriot pe care Germania, membră NATO, le-a amplasat în țară la jumătatea lunii ianuarie, armata poloneză are propriile modele ale sistemului de apărare aeriană construit de SUA, a scris ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak pe Twitter. Polonia și-a mutat sistemele de rachete sol-aer Patriot pe un aerodrom militar din vestul Varșoviei, unde vor rămâne pentru moment, conform oficialului polonez.

„Lansatoarele Patriot ale Poloniei sunt transferate de la (orașul) Sochaczew la aeroportul Bemowo din Varșovia, unde vor fi amplasate”, a declarat Blaszczak pe Twitter.

Polonia își consolidează capacitatea de apărare

În pofida măsurilor luate de Polonia și de alți membri estici ai NATO pentru a-și consolida capacitatea de apărare, ministrul nu a menționat conflictul de aproape un an din Ucraina vecină. Redistribuirea rachetelor la Bemowo de la locația lor actuală din Sochaczew, la vest de Varșovia, este un element important în pregătirea celei de-a treia brigăzi de rachete de apărare aeriană din capitală, a aăugat Blaszczak

Potrivit site-ului de știri pro-guvernamental TVP.info, Polonia are două batalioane Patriot proprii și este protejată suplimentar de unități ale aliaților săi din NATO. După ce rachetele operate de SUA au fost retrase, unitățile germane de înlocuire trimise la Zamosc, în apropiere de granița ucraineană, și-au anunțat „disponibilitatea operațională inițială”, potrivit anews.com.

Mai multe țări NATO au rachete Patriot, iar Germania și SUA se pregătesc să furnizeze Ucrainei baterii pentru a-și proteja orașele și infrastructura împotriva atacurilor frecvente ale rachetelor rusești. Un grup de 70 de soldați ucraineni a sosit în Germania pentru a se antrena în legătură cu acest sistem, pe care Berlinul îl va pune la dispoziția Kievului.

Washington va trimite Kievului rachete Patriot

În decembrie, Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să trimită Patriot în Ucraina ca parte a ultimului său pachet de asistență militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari.

Germania a trimis primele două din cele trei unități de apărare antiaeriană care vor fi trimise în orașul polonez Zamosc, în apropiere de granița ucraineană, unde vor fi desfășurate pentru a preveni loviturile cu rachete rătăcite. Doi bărbați au fost uciși de o rachetă ucraineană rătăcită care a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, într-un incident care a ridicat temeri că războiul din Ucraina se va extinde dincolo de graniță.

Sistemele de apărare antiaeriană bazate pe rachete rotunde, cum ar fi Patriot de la Raytheon (RTX.N), sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.

„Unul dintre motivele pentru care Germania va sprijini acum flancul estic al NATO din Polonia cu Patriot este cu siguranță pentru că am văzut cât de repede conflictul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea extinde asupra țărilor membre NATO”, a declarat colonelul Joerg Sievers reporterilor în orașul Gnoien din estul Germaniei, înainte de transferul rachetelor Patriot.

Sievers, care va comanda unitatea germană din Polonia, a subliniat natura defensivă a sistemului Patriot. „Noi nu suntem singurele forțe de apărare pe teren, britanicii și americanii sunt și ei pe teren”. „Patriot este un sistem strict defensiv și sperăm că vom fi capabili să asigurăm suficientă protecție acolo pentru a preveni în viitor atacuri sau accidente precum cel din noiembrie”, a completat oficialul german.