Infofinanciar > Lumea la zi > Țările baltice și Polonia cer sancțiuni extinse pentru oligarhii ruși. Ungaria poate bloca măsurile prevăzute de UE
Lumea la zi

Țările baltice și Polonia cer sancțiuni extinse pentru oligarhii ruși. Ungaria poate bloca măsurile prevăzute de UE

bzi.ro
Sursa foto: bzi.ro

Statele baltice și Polonia vor să extindă sancționarea oligarhilor ruși și către membrii familiilor acestora și anturajului lor. Guvernul de la Budapesta, care menține încă legături strânse cu Moscova, se opune acestei noi măsuri.

Conform normelor actuale, UE poate îngheța activele și poate impune interdicții de viză pentru „oameni de afaceri importanți care operează în Rusia”. Lituania, Letonia, Estonia și Polonia vor acum să extindă această definiție, pentru a include „membrii apropiați ai familiei lor sau alte persoane fizice, care beneficiază de pe urma lor”.

UE a sancționat deja peste 1.400 de persoane care au legătură cu campania militară derulată de Kremlin în Ucraina, multe dintre acestea fiind oligarhi ruși. Acestora li s-ar putea adăuga alte 96 de persoane ar putea fi adăugate la următorul pachet de sancțiuni al UE.

Includerea membrilor de familie ai oligarhilor și a persoanelor apropiate din anturajul acestora ar face posibilă sancționarea altor mii de persoane fără a fi nevoie să se dovedească faptul că acestea sunt direct implicate în războiul din Ucraina sau că acționează în interesul economic al statului rus.

Această măsură s-ar putea aplica, de exemplu, fostei soții a președintelui rus Vladimir Putin, Liudmila Ocheretnaia. Fiicele sale au fost sancționate, dar ea însăși nu a fost vizată de măsurile punitive.

Budapesta se opune extinderii sancțiunilor UE

În cadrul unei întâlniri de marți, la care ambasadorii UE au discutat despre următoarea rundă de sancțiuni a blocului comunitar, Ungaria s-a opus unor astfel de planuri, au declarat diplomații.

Budapesta a argumentat că noua măsură vizată nu face parte din cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni. Ungaria a fost mult timp sceptică în privința includerii a prea multe nume pe listă. De asemenea, Budapesta a făcut presiuni pentru a elimina patru persoane de pe lista de sancțiuni deja existentă, au declarat doi dintre diplomații care au participat la reuniunea ambasadorilor UE.

Solicitarea Ungariei a generat tensiuni și va fi probabil subiectul unei alte dezbateri aprinse în timpul unei reuniuni a ambasadorilor UE de azi. În cadrul acestei reuniuni se va discuta nu numai despre noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ci și despre reînnoirea celor peste 1.400 de nume aflate deja pe listă pentru a le menține sancționate.

Veto-ul Ungariei ar putea da peste cap planurile UE

Lista este supusă unei revizuiri la fiecare șase luni. În prezent, Ungaria folosește această prelungire a revizuirii ca o pârghie, insistând ca patru persoane să fie eliminate de pe lista de sancțiuni existente a UE înainte de a fi de acord cu prelungirea. Dacă Ungaria blochează prelungirea și refuză să facă un compromis, toate cele 1.400 de persoane vor fi scoase de pe listă, au avertizat sursele citate.

„(Acest lucru – nr) arată disprețul Ungariei față de unitate și valorile europene și faptul că sunt dispuși să riște acest lucru în săptămâna în care comemorăm un an de la invazia rusă”, a declarat unul dintre diplomați.

Nu sunt singurele însă măsuri prevăzute de UE cu care Ungaria are probleme. Regimul de la Budapesta se opune în principal sancționării personalului care lucrează în sectorul nuclear.

Întrucât toate țările UE trebuie să fie de acord cu propunerea, orice țară ar putea să se opună prin veto chiar dacă toate celelalte 26 de țări ale UE ar fi în favoarea propunerii. Vetoul Ungariei poate crea probleme la Bruxelles, pentru că UE dorește să adopte cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni înainte de aniversarea de un an de la invazia Rusiei în Ucraina, care va avea loc vineri, conform datelor Politico.