Infofinanciar > Lumea la zi > Cursa înarmării continuă și în 2023! Polonia își dotează armata cu sute de tancuri de ultimă generație
Lumea la zi

Cursa înarmării continuă și în 2023! Polonia își dotează armata cu sute de tancuri de ultimă generație

adevarul.ro
FOTO:adevarul.ro

Polonia își întărește capacitățile militare cu 116 tancuri americane Abrams M1A1. Varșovia a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru a-și consolida sistemul de apărare și de a deveni primul aliat european al Statelor Unite care va avea în dotare tancuri de tip Abrams.

Vehiculele blindate de mare tonaj vor fi livrate Varșoviei începând cu acest an, totodată, Washingtonul a fost de acord să livreze în perioada 2025-2026 o variantă modernizată a versiunii M1A2, ca urmare a consolidării și întăririi cooperării militare cu SUA. La fel ca alte state europene, Polonia este tot mai îngrijorată de atitudinea tot mai agresivă a Rusiei.

Autoritățile poloneze au convenit asupra achiziționării a 116 tancuri Abrams din Statele Unite, a confirmat ministrul apărării, în timp ce guvernul încearcă să umple golurile create de decizia de a dona peste 240 de tancuri T-72 Ucrainei în cursul anului trecut.

Polonia își modernizează armata

Agenția de știri IAR a relatat faptul că acordul respectiv este separat de un înțelegerea încheiată anul trecut pentru ca Polonia să achiziționeze 250 de tancuri Abrams M1A2 noi. Primele livrări de Abrams sunt programate să înceapă la începutul anului 2023.

„Am căutat să umplem golul care a apărut după donarea tancurilor T-72 Ucrainei”, a declarat ministrul apărării Mariusz Błaszczak pentru IAR. „Eforturile noastre au fost încununate de succes; avem un acord cu SUA conform căruia 116 versiuni mai vechi ale tancului Abrams vor fi transferate armatei poloneze.”

Președintele Andrzej Duda a anunțat că Polonia a donat arme și alte echipamente militare Ucrainei în valoare de cel puțin 1,7 miliarde de dolari. El a făcut apel la aliați pentru a ajuta la umplerea golurilor rezultate.

„Cerem acum aproape tuturor aliaților noștri, în special celor mai serioși, să ne trimită echipamente, nu neapărat echipamente noi”, a declarat Duda în cursul lunii iulie a anului trecu. „Dimpotrivă, am donat echipamente folosite, așa că suntem de asemenea capabili să acceptăm echipamente folosite, atâta timp cât acestea refac, cel puțin parțial, ceea ce am pierdut”, potrivit notesfrompoland.com.

Washingtonul a promis că va ajuta Polonia să devină una dintre pricipalele forțe militare a Europei

Duda a acuzat anul trecut Germania că nu și-a respectat promisiunea de a furniza Poloniei tancuri pentru a înlocui T-72 donate Ucrainei. Berlinul a negat acuzația, spunând că Varșovia a făcut cereri nerealiste pentru cea mai recentă versiune a tancului Leopard, pe care chiar și armata sa îl are în număr foarte mic.

În urmă cu ceva timp, premierul Mateusz Morawiecki a anunțat că Comisia Europeană a fost de acord să „ramburseze o mare parte din cheltuielile noastre” legate de echipamentele donate Ucrainei. Polonia a fost, după SUA, cel mai mare donator de arme către Ucraina în anul precedent.

Invazia Rusiei în Ucraina a determinat, de asemenea, guvernul polonez să accelereze și să își extindă eforturile pentru a spori capacitățile de apărare ale țării. O nouă lege privind apărarea internă adoptată în martie trecut crește bugetul apărării la 3% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din NATO. Când Błaszczak a vizitat Washingtonul, omologul său american, secretarul apărării Lloyd Austin, a promis că SUA „vor ajuta armata Poloniei să devină una dintre cele mai capabile din Europa”.