Infofinanciar > Esential > Serviciile care stau la baza dezvoltării economiei Bahrainului! Țara din Orientul Mijlociu are alte tactici față de vecinii săi
Esential

Serviciile care stau la baza dezvoltării economiei Bahrainului! Țara din Orientul Mijlociu are alte tactici față de vecinii săi

sursa foto dreamstime
sursa foto: Dreamstime

Bahrain, mica insulă din Golful Persic, s-a folosit de-a lungul timpului, ca mai toți vecinii săi din Orientul Mijlociu, de industria petrolieră și de gaze naturale pentru a se ridica la nivelul celorlalte economii mondiale, devenind rapid o țară bogată și puternic dezvoltată pe plan industrial. Chiar dacă petrolul rămâne în continuare cea mai mare sursă de creștere pentru economia Bahrainului, resursele se apropie de un sfârșit, iar de aceea, insula a început procesul dezvoltării și altor servicii și industrii non-petroliere.

Creșterea economiei Bahrainului este determinată de o diversitate de industrii bine stabilite și foarte performante. Consiliul de Dezvoltare Economică din Bahrain (EDB) consideră că sectoarele serviciilor financiare, producției, TIC, turismului, imobiliarelor, educației, sănătății, logisticii și transporturilor sunt cele mai productive domenii pentru investiții pe termen scurt.  Sectoarele energiei regenerabile și construcțiilor, printre altele, oferă, de asemenea, oportunități emergente pentru companiile americane.  Potrivit „World Investment Report 2021” al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), noile fluxuri de investiții străine directe (ISD) în Bahrain s-au contractat cu o treime, ajungând la 1,007 miliarde de dolari în 2020, în scădere de la 1,501 miliarde de dolari în 2019.  Noile investiții în industriile de producție, educație, sănătate și tehnologia informației și comunicațiilor au atras cea mai mare parte a ISD.

În căutarea unei diversificări suplimentare a economiei sale, guvernul din Bahrain a depus eforturi pentru a identifica alternative la sectorul petrolului și al gazelor naturale pentru a genera exporturi.  Dezvoltarea industriei petrochimice din Bahrain este prioritatea principală pentru dezvoltarea industrială în Bahrain.  Guvernul din Bahrain a înființat Gulf Petrochemical Industries Company (GPIC) în 1980 pentru a produce amoniac și metanol.  Până în 1988, GPIC producea zilnic 1.700 de tone de produse petrochimice, ceea ce a dus la crearea de noi industrii în aval în Bahrain.  În cadrul sectorului petrochimic, cinci subsectoare s-au dezvoltat rapid în ultimii ani: produse chimice pentru construcții, produse chimice pentru tratarea apei, aditivi pentru polimeri și materiale plastice, aditivi pentru vopsele și acoperiri și produse chimice pentru câmpurile petroliere.

Principalele industrii ale economiei Bahrainului: Aluminiul

Printre industriile de vârf din Bahrain se numără, printre altele, aluminiul, fierul, petrochimia, materialele plastice, sticla, industria alimentară și farmaceutică, construcțiile și reparațiile navale, peleții de fier.  BAPCO rafinează 267.000 de barili pe zi de țiței pentru a produce: benzină, kerosen, combustibil pentru avioane, motorină cu conținut scăzut de sulf, distilate grele, păcură, asfalt, gaz petrolier lichefiat, propan și butan.  Gulf Petrochemical Company (GPIC) transformă gazele naturale în îngrășăminte chimice de amoniac și metanol, cu o capacitate de producție de aproximativ 1,5 milioane de tone pe an. Aluminum Bahrain (Alba) produce aluminiu lichid (topit), precum și matrițe de laminare și de tragere și aliaje standard pentru industriile locale și jante din aliaj, cu o capacitate de producție de peste un milion de tone pe an, din care 50 la sută este alocată clienților locali, furnizându-le diverse tipuri de produse, cum ar fi metal lichid, matrițe de laminare și tije de tragere.

O țară de șase ori mai mică decât Londra ar putea părea un loc improbabil pentru una dintre cele mai mari topitorii de aluminiu din lume. Dar acum că Alba (Aluminium Bahrain B.S.C.), producătorul de aluminiu din Bahrain și prima topitorie primară din Orientul Mijlociu, și-a finalizat mega-extinderea de 3 miliarde de dolari, exact asta va fi. Până în 2020, Bahrein, o țară cu doar 1,5 milioane de locuitori, va produce peste 2% din producția mondială de aluminiu, un salt de la +1 milion la peste 1,5 milioane de tone metrice pe an, devenind astfel cel mai mare topitor din lume în afara Chinei.

Iar într-o lume din ce în ce mai digitală, industria aluminiului continuă să conteze, în timp ce utilizările metalului evoluează. De exemplu, cererea globală de vehicule electrice este în creștere. Potrivit raportului Bloomberg NEF’s Electric Vehicle (EV) Outlook 2019 Report, peste 2 milioane de vehicule electrice au fost vândute în 2018, față de doar câteva mii în 2010, și nu există niciun semn de încetinire a creșterii. Raportul preconizează o creștere a vânzărilor anuale de VE pentru pasageri la 10 milioane în 2025, 28 de milioane în 2030 și 56 de milioane până în 2040. Pe măsură ce crește cererea de vehicule electrice, va crește și nevoia de aluminiu. Aluminium Bahrain este foarte bine pregătit pentru creșterea acestui metal modern, deoarece face parte din industria de producție în creștere rapidă din Bahrain.

Fundamentele continuă să fie puternice, în ciuda unei încetiniri a cererii din partea principalului consumator global, China. Într-adevăr, consumul global va crește cu aproximativ 3% de la an la an și cu până la 4%, conform unor estimări. Furnizorul de informații Fitch estimează că consumul de aluminiu va crește la 78,6 milioane de tone până în 2028, crescând astfel nevoia de producători mondiali de aluminiu precum Alba. Companiile de aluminiu din Bahrain sunt poziționate pentru a satisface această cerere în creștere pentru aluminiu. Bahrainul va fi principalul topitor din Orientul Mijlociu și va contribui la economia mondială.

Faptul că se află în inima regiunii Golfului, bogată în resurse, oferă Alba un avantaj geografic extraordinar. În primul rând, este bine plasată pentru a deservi piețele atât din Est, cât și din Vest, într-o epocă în care geopolitica este în continuă schimbare. În al doilea rând, proximitatea față de piețele din Europa, Asia de Sud-Est și Africa înseamnă că aluminiul produs de Alba poate fi ușor exportat în peste 25 de țări din întreaga lume. În prezent, Alba vinde în jur de 35%-40% din produsele sale pe piața internă din Bahrain, 20% în UE, 15% în America, 14% în Asia și 17% în CCG. Clienți pot fi găsiți, de asemenea, în Maroc, Egipt și Iordania, printre altele. O altă piață cheie pentru expansiune este SUA, unde producătorul de aluminiu caută în mod activ să își sporească prezența, având în vedere că SUA este un importator net de metal. Alba lucrează, de asemenea, pentru a crește vânzările pe piața internă, până la 50% din produsele sale fiind planificate să ajungă la clusterul downstream din Bahrain.

Industria manufacturieră a Bahrainului

Bahrainul găzduiește un sector de producție bine stabilit și diversificat, cu mai multe industrii grele și un grup în creștere în domeniul producției ușoare (cum ar fi bunurile de consum cu mișcare rapidă). Sectorul manufacturier a contribuit cu aproximativ 14,1 % din PIB-ul real al Bahrainului în 2021, ceea ce îl face al doilea cel mai mare sector non-petrolier, după serviciile financiare. Sectorul manufacturier este al treilea cel mai mare angajator de pe piața forței de muncă, angajând 11% din totalul forței de muncă din sectorul privat, cu o rată de Bahrainizare de 24%.

Principalele activități manufacturiere din Bahrain includ rafinarea petrolului, producția de aluminiu și produse petrochimice, prelucrarea alimentelor, precum și atelierele de producție și activitățile de fabricare (produse care sunt realizate la fața locului, cum ar fi brutăriile și activitățile de croitorie la comandă).

Serviciile energiei regenerabile a Bahrainului

Viziunea 2030 a Bahreinului prezintă măsuri de protecție a mediului natural, de reducere a emisiilor de carbon, de minimizare a poluării și de promovare a energiei durabile.  Bahrainul s-a angajat să conceapă politici de eficiență energetică și să promoveze tehnologii de energie regenerabilă care să sprijine ambițiile pe termen lung ale Bahrainului în materie de acțiune climatică și de protecție a mediului.  Aprobat de Cabinetul Bahrainului și monitorizat de SEA, Planul național de acțiune pentru eficiență energetică (NEEAP) și Planul național de acțiune pentru energie regenerabilă (NREAP) stabilesc obiective naționale de eficiență energetică și de energie regenerabilă pentru 2025 de 6 și, respectiv, 5 %, obiectivul NREAP crescând la 10 % până în 2035.