Infofinanciar > Lumea la zi > Conflict între doua mari puteri. Doborârea unei drone americane de către Rusia stârnește temeri ale unei escaladări
Lumea la zi

Conflict între doua mari puteri. Doborârea unei drone americane de către Rusia stârnește temeri ale unei escaladări

SUA-rusia, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Aparentul atac al Rusiei asupra unei drone americane în spațiul aerian internațional a stârnit rapid îngrijorări, cauzând o stare de neliniște la Washington și de asemenea temeri în întreaga lume cu privire la un conflict mai amplu între cele două țări.

Administrația lui Joe Biden și legislatorii au criticat Rusia pentru ceea ce au numit o manevră neprofesionistă și nesigură, în care două avioane rusești au avariat o dronă americană MQ-9, forțând-o să aterizeze în Marea Neagră.

SUA  nu trebuie să escaladeze situația

Înalți oficiali americani din domeniul apărării și alți experți au subliniat rapid natura neobișnuită a incidentului. „Este extrem de neobișnuit, nu am cunoștință de un astfel de incident care să fi avut loc în ultimul an de conflict acolo”, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall.

Interceptările între avioanele americane și cele rusești nu sunt neobișnuite, mai multe cazuri având loc în apropierea spațiului aerian din Alaska până acum în acest an. Dar incidentul cu drona „este neobișnuit, nefericit și nesigur”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, reporterilor de la Pentagon.

Comandamentul European al SUA a calificat acțiunile rusești drept „periculoase”, menționând că acestea „ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată”. Avioanele americane au operat deasupra Mării Negre încă dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina, folosind drona de spionaj avansată MQ-9 pentru a supraveghea regiunea. Dar incidentul marchează primul caz cunoscut public al unui avion de război rusesc care a avariat în mod intenționat o aeronavă americană în mijlocul conflictului din Ucraina.

Oficialii administrației au declarat că MQ-9 survola Marea Neagră într-un zbor de rutină înainte de a fi flancat de două avioane rusești. Avioanele au zburat alături de dronă timp de 30 -40 de minute, înainte ca unul dintre avioane să taie calea vehiculului aerian și să arunce combustibil pe acesta. Unul dintre avioanele Kremlinului a lovit apoi elicea dronei, forțând-o să se prăbușească în Marea Neagră.

Deși în trecut au existat o serie de incidente la limită cu avioane rusești, ceea ce face ca acest caz să fie unic este că implică un avion american fără echipaj, un detaliu care ar putea împiedica tensiunile să explodeze, potrivit lui Becca Wasser, cercetător senior la Center for a New American Security.  „Incidentul este profund îngrijorător, având în vedere contextul în care are loc, dar faptul că a fost vorba de o platformă fără echipaj este posibil să reducă șansele ca acesta să dea în clocot”, a declarat cercetătoarea. Wasser a amintit de un incident similar în 2019, când Iranul a doborât un RQ-4 Global Hawk, care nu a dus la un răspuns militar american direct.

Stephen Twitty, un general-locotenent în retragere și fost comandant adjunct al Comandamentului European al SUA, care în prezent este un distins membru al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat că incidentul poate fi rezolvat și că este important ca Washingtonul să nu escaladeze și mai mult tensiunile. „Ceea ce nu putem face este să sărim cu capul fierbinte pentru a duce ambele noastre țări în conflict. Nu îi putem lăsa pe ruși să ne provoace să facem ceva irațional.” a spus Twitty. Acesta a continuat spunând că „este vorba despre mai mult decât despre Statele Unite – este vorba despre noi și alte 29 de țări și trebuie să ne comportăm într-un mod care să nu ducă NATO sau Statele Unite la război”.

Rusia respinge comunicarea cu SUA

Până în prezent, oficialii ruși par să fi respins eforturile oficialilor americani de a comunica cu privire la acest incident. La Pentagon, Ryder a declarat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, nu a vorbit încă cu omologul său rus. Armata americană a creat în martie 2022 un canal cunoscut sub numele de „linie de conflict” pentru a comunica direct cu armata rusă pentru a preveni „calculele greșite și escaladarea” în legătură cu războiul din Ucraina. Dar unele apeluri au rămas fără răspuns din partea Moscovei în momente critice. Acest lucru s-a întâmplat și în noiembrie, președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a încercat să vorbească cu omologul său din Rusia după o explozie provocată de o rachetă în Polonia, aliat al NATO, dar nu a reușit să intre în legătură.

În cadrul unui eveniment de presă, comandantul Corpului de Marină, generalul David Berger, a declarat că „cea mai mare îngrijorare” a sa a fost o coliziune în primele ore ale dimineții și potențialele blocaje în încercarea de a comunica despre aceasta pentru a detensiona situația.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat intenționează să ia legătura cu oficialii ruși, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. În această direcție, ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a fost convocat la Departamentul de Stat, unde s-a întâlnit cu oficiali pentru a discuta despre incident. Oficialii americani probabil cântăresc circumstanțele acțiunilor Rusiei, în timp ce se gândesc cum vor acționa mai departe.

Alte considerente includ întrebarea legată de existența vreunui avertisment sau comunicare înainte de reacția rușilor, deoarece acest lucru poate ajuta la punerea bazei reacției SUA. „Nu cunosc detaliile [ale interceptării și doborârii dronei rusești], dacă drona se afla în apropierea a ceva sensibil pentru ei”, a declarat fostul ambasador al SUA în Polonia Daniel Fried, în prezent distins membru al Consiliului Atlantic. Fried a declarat că vede incidentul ca parte a relației acide pe care SUA o are cu Kremlinul, încă din timpul Războiului Rece, accentuată din nou când Rusia a invadat Ucraina. Deși se află la „capătul mai dur al scalei de hărțuire”, el consideră atacul cu drone ca fiind similar unui atac cu sabie.

Atacul asupra dronei, provocare a Rusiei

Atacul dronei a stârnit furie în Congres. Senatorul Jack Reed (D-R.I.), președintele Comisiei pentru servicii armate a Senatului, a criticat Rusia ca fiind „nesăbuită și stupidă”. „Nu există altă modalitate de a descrie comportamentul Rusiei în această coliziune cu o dronă americană deasupra apelor [internaționale]. Acest model de provocare rusă trebuie să ia sfârșit „, a scris Reed pe Twitter.

Reed, care a lăudat modul profesionist în care a reacționat armata americană, a declarat către reporteri că va trebui să investigheze modul în care s-a desfășurat incidentul „tulburător” și să determine succesiunea evenimentelor și cât de deliberată a fost provocarea. Reprezentantul Mike Rogers (R-Ala.), președintele Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, a scris pe Twitter că incidentul a fost „ o dovadă în plus că amenințarea pe care Rusia o reprezintă la adresa SUA și a NATO nu a scăzut”. „Putin și acoliții săi încearcă să ne testeze hotărârea – un test pe care nu ne putem permite să îl ratăm”, a scris Rogers.

Vorbind în plenul Senatului, liderul majorității senatoriale Charles Schumer (D-N.Y.) a calificat atacul drept „nerușinat” și „periculos”. „Vreau să-i spun domnului Putin, opriți acest comportament înainte de a fi cauza unei escaladări neintenționate”, a spus Schumer. „Am mai văzut acest comportament din partea armatei ruse și nu va descuraja Statele Unite să desfășoare operațiuni deasupra Mării Negre.”, sursa The Hill .