Infofinanciar > Info > Călătorii fără vize în SUA! Drumul lin al românilor peste Ocean, mai aproape de realitate
Info

Călătorii fără vize în SUA! Drumul lin al românilor peste Ocean, mai aproape de realitate

viza-sua evz.ro
Credit imagine: evz.ro

Reprezentanți a Statelor Unite ale Americii au declarat că vor susține România în obținerea călătoriilor fără vize. Statul român trebuie să întrunească mai multe condiții pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat Anthony Blinken, a asigurat românii că se vor bucura de sprijin american în acest demers. Oficialul a făcut aceste declarații încurajatoare în cadrul celui de-a opta runde de dialog a parteneriatului strategic româno-american.

Programul Visa Waiver ar însemna ca românii să poată călători în Statele Unite fără viză, pentru maximum trei luni.

Condiții de eligibilitate

În momentul de față, România mai are cel puțin două puncte de bifat înainte de a putea intra în programul Visa Waiver.

Dereck Hogan a declarat că prima condiție obligatorie se referă la schimbul de informații: „Primul (n. r. punct de îndeplinit) este din domeniul schimbului de informații, ceea ce înseamnă că România trebuie să îndeplinească toate cerințele rezultate din acordurile noastre de schimb de informații, adică monitorizări privind terorismul, schimbul unor astfel de informații și așa mai departe”.

A doua perspectivă din care România trebuie să facă progrese este rata de refuz a vizelor. În momentul de față, 12% dintre solicitările făcute de români sunt refuzate de autoritățile americane. Statul român trebuie să țintească spre o pondere mai mică de 3% pentru a se încadra în criteriile de eligibilitate pentru program.

„Statele Unite se angajează să facă totul ca România să se alăture programului Visa Waiver cât mai curând posibil, cât mai rapid posibil. Deci ne luăm acest angajament. Am avut în România, chiar săptămâna trecută, o delegație a Biroului nostru de afaceri consulare care s-a întâlnit cu toate autoritățile implicate pentru a discuta concret despre ce fel de informații trebuie să furnizeze guvernul oamenilor pentru ca aceștia să poată îndeplini criteriile necesare în procesul de solicitare a vizei, pentru ca ei să poată face solicitări de viză cu șanse mai mari de a fi aprobate”, a mai declarat Dereck Hogan, care a fost citat de stirileprotv.ro.

De ce vizele se acordă atât de greu

Principalul obstacol cu care România se confruntă înainte de a intra în programul Visa Waiver este rata ridicată a răspunsurilor negative la solicitările de viză. Acest lucru este motivat de faptul că Statele Unite ale Americii văd absolut orice călător dinafara granițelor drept un posibil imigrant.

Astfel, un român care vrea să stea o scurtă perioadă în America trebuie să facă dovada legăturilor sale strânse cu România – de exemplu, prin locul de muncă sau instituția de învățământ la care este înscris. De asemenea, el trebuie să arate că întoarcerea sa în țara de baștină este iminentă. Nu trebuie să uitați un lucru: e necesar să demonstrați că pe durata șederii pe pământ american, veți dispune de suficienți bani pentru a trăi decent.

Același caracter de necesitate se referă și la a prezenta un itinerariu foarte clar, cu o dată fixată a întoarcerii pe plaiurile natale. Nu în ultimul rând, trebuie să aveți în vedere toate informațiile care vi se cer când completați formularul de aplicare. Incompletitudinea datelor, precum și neplata taxei de solicitare, vă vor ține la distanță de călătoria în America.