Infofinanciar > Lumea la zi > Incidentul din Marea Neagră: Casa Albă condamnă nechibzuința rușilor. Moscova nu-și recunoaște vina
Lumea la zi

Incidentul din Marea Neagră: Casa Albă condamnă nechibzuința rușilor. Moscova nu-și recunoaște vina

Drona NQ9 Reaper Sursa Wikipedia
Sursa: Wikipedia

Un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a lovit marți, 14 martie, o dronă americană de tip Reaper. Incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional din Marea Neagră, o zonă supravegheată îndeaproape de NATO, în special de când a fost declanșată invazia rusă din Ucraina, conform adevărul.ro.

Declarațiile americanilor

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesionistă a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, declară forțele aeriene americane în cadrul unui comunicat.

„La aproximativ 7.03 AM (08.03 ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doboarârii dronei MQ-9 în apele internaționale”, este precizat în comunicat.

Joe Biden a primit informații, marți, 14 martie, despre un incident ce a avut loc deasupra Mării Negre, în care un avion de vânătoare rus Su-27 s-a ciocnit de elicea unei drone de supraveghere militară americane de tip Reaper.

„Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9″, a declarat în comunicat generalul forțelor aeriene James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, potrivit edition.cnn.com.

Deși au mai fost și alte astfel de interceptări, aceasta a fost demnă de luat în seamă pentru că a fost nesigură și neprofesionistă” și a provocat doborârea unui avion american, a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Deci este unică în această privință”, a afirmat oficialul.

SUA a operat drone Reaper deasupra Mării Negre încă dinainte de începutul războiului, folosind dronele de spionaj pentru a monitoriza zona. Dronele Reaper pot zbura la o înălțime de până la 15.000 de metri, potrivit Forțelor Aeriene, și dispun de senzori și capacități pentru a colecta informații și a efectua recunoașteri pentru perioade îndelungate de timp, ceea ce le face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și în Marea Neagră.

Comunicarea cu rușii

„Departamentul de Stat va vorbi direct cu omologii lor ruși și își va exprima îngrijorarea noastră cu privire la această interceptare nesigură și neprofesionistă”, a mai afirmat Kirby, conform Reuters.

„Suntem în contact direct cu ruşii, la nivel de înalţi responsabili, pentru a le transmite obiecţia noastră puternică faţă de această interceptare puţin sigură şi neprofesionistă care a provocat căderea dronei noastre’, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, potrivit agerpres.

Declarațiile de la Moscova ale Ministerului Apărării susțin că cele două avioane ale sale nu au luat contact cu drona americană care s-a prăbuşit recemt în Marea Neagră, pretinzând că această cădere s-a datorat „manevrării bruşte”.

„În urma unei manevre brutale (…) drona MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi a lovit suprafaţa apei.”, sunt informațiile date de ministrul de externe rus.

Piloţii ruşi nu au folosit armamentul de la bord, nu au venit în contact cu UAV (aeronava fără pilot) şi au revenit în siguranţă la aerodromul de bază”, a precizat ministerul rus, preluat din agerpres.