Infofinanciar > Lumea la zi > Moscova suspendă cetățeniile dobândite ale disidenților! Rusia invocă motivul „trădării și discreditării operațiunii militare”
Lumea la zi

Moscova suspendă cetățeniile dobândite ale disidenților! Rusia invocă motivul „trădării și discreditării operațiunii militare”

Moscova suspendă cetățeniile dobândite ale disidenților! Rusia invocă motivul „trădării și discreditării operațiunii militare”
sursa foto - adevarul.ro

Amendamentele propuse la legea cetățeniei ruse ar permite retragerea celei dobândite pentru trădare și discreditarea operațiunii militare din Ucraina, a relatat miercuri presa de la Moscova.

La scurt timp după ce și-a trimis armata în Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, Rusia a introdus legi radicale pe timp de război pentru a înăbuși vocile disidente. De atunci, guvernul de la Moscova a extins cenzura din ce în ce mai mult.

Rusia numește războiul său imperialist în Ucraina o „operațiune militară specială”, în timp ce Kievul și aliații săi spun că acesta este un eufemism pentru o agresiune în toată regula cu un singur scop: cucerirea de teritorii ucrainene.

Amendamentele privind retragerea cetățeniei celor care au dobândit-o prin cereri formale către guvernul rus se referă la „trădare și discreditare a operațiunii militare speciale”, conform spuselor lui Konstantin Zatulin, prim-vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru afaceri ale Comunității Statelor Independente (CSI), citat de agenția de știri rusești RIA.

Amendamentele propuse au fost prezentate comisiei

CSI a fost formată în 1991 de Rusia și un grup de foste republici sovietice. În 2022, pe baza datelor furnizate de Ministerul rus de Interne, peste 691.000 de persoane au primit cetățenia rusă, aproape jumătate dintre acestea provenind din țările CSI.

Marți, camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a votat pentru aprobarea unui amendament la un proiect de lege care îi va pedepsi pe cei care se fac vinovați de discreditarea grupurilor de „voluntari” care luptă în Ucraina. Kremlinul susține că majoritatea rușilor sprijină războiul său în Ucraina, iar sondajele de opinie ar sprijini această afirmație.

Cu toate acestea, sute de mii de persoane care nu sunt de acord cu decizia sau se tem de recrutare în armata rusă au fugit din țară, iar cei care au rămas, riscă să fie încarcerați dacă se consideră că au discreditat forțele militare. „Discreditarea” armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informații false în mod deliberat despre aceasta poate atrage o pedeapsă de 15 ani de închisoare în Rusia, scrie The Jerusalem Post.

Cum se dobândește o cetățenie în Rusia

În Rusia, dobândirea cetățeniei se poate face prin mai multe metode, inclusiv naturalizarea și dobândirea prin naștere sau descendență. Naturalizarea este procesul prin care o persoană străină devine cetățean al Rusiei.

Pentru a fi eligibilă pentru naturalizare, o persoană trebuie să fi locuit legal în Rusia timp de cel puțin cinci ani, să vorbească fluent limba rusă și să cunoască istoria, legile și obiceiurile rusești. De asemenea, trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să aibă cazierul judiciar curat și să renunțe la cetățenia actuală, cu excepția cazului în care este căsătorită cu un cetățean rus sau are circumstanțe speciale.

Odată îndeplinite aceste cerințe, persoana trebuie să depună o cerere la autoritățile ruse, care este apoi analizată și procesată de Serviciul Federal de Migrație. Procesul poate dura câteva luni, iar decizia finală este luată de președintele Federației Ruse. Legile, însă, s-au tot schimbat în timp.