Infofinanciar > Info > SUA reia testările rachetelor balistice intercontinentale! Minuteman III ultima achiziție militară a Forțelor Aeriene
Info

SUA reia testările rachetelor balistice intercontinentale! Minuteman III ultima achiziție militară a Forțelor Aeriene

nationalmuseum.af.mil
FOTO:nationalmuseum.af.mil

Statele Unite ale Americii reiau operațiunile de testare ale rachetelor balistice intercontinentale.

Pe fondul conflictelor internaționale, Whashingtonul a fost nevoit să anuleze de două ori testarea rachetei balistice cu rază lungă de acțiune ”Minuteman III”. Punctul de lansare a rachetei a fost stabilit la baza miltară Vandenberg din California, iar lansarea s-a produs în jurul orei locale 00:49, se arată într-un comunicat emis de Forțele Aeriene Americane .

Forțele aeriene americane au amânat de două ori testarea rachetei balistice Minuteman III

De asemena, se mai preciează în comunicat faptul că racheta balistică inter-continentală poate fi dotată și cu focos nuclear. Distanța parcursă de aceasta a fost de aprozimativ 6700 de kilometri iar destinația finală a fost în proximitatea atolului Kwajalein din Insulele Marshall.
Conform comunicatului emis de US Air force, obiectivul exercițiului de trestare a fost acela de descurajare nucleară, și reconfirmarea statului de Gardian al Democrației în fața aliaților Occidentali și Asiatici, conform conform Digi24
„Acest test face parte din activităţile de rutină şi periodice, destinate să demonstreze că descurajarea nucleară a SUA este sigură, fiabilă şi eficientă în faţa ameninţărilor din secolul al XXI-lea şi să-i liniştească pe aliaţii noştri”, a subliniat armata americană.
În același comunicat, Forțele aeriene au adăugat faptul că „pregătirea forţelor nucleare ale SUA conferă încredere în capacitatea şi eficacitatea componentei de descurajare nucleară a naţiunii.

Desi anunțat pentru luna martie, testul a fost amânat de două ori, pe fondul tensiunilor diplomatice, în sensul că în plin război cu Ucraina, Rusia se putea folosi de acest exercițiu miltar pentru a-și extinde operațiunile de cucerire și pe alte teritorii.

A doua oară a fost amânat pe fondul tensiunilor iscate de vizita diplomatului American Nancy Pelosi în Taiwan. Și de acestă data, Washingtonmul a dat dovadă de rațiune și a sistat teastearea rachetei spre deosebire de China, care la scurt timp după finalizarea vizitei oficiale a demnitarului American a demarat operațiuni militare de intimidare a Taiwanului, în care au utilizat muniție de război. Timp de cinci zile China a dislocat effective militare impresionanate în regiunea strâmtorii Taiwanului de la crucișătoare, rachete până la avioane de luptă.

Suspendarea testului a fost anunțată de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, acesta a declarant următoarele:

Într-un moment când China desfăşoară exerciţii militare destabilizatoare în jurul Taiwanului, SUA se comportă dimpotrivă ca o putere nucleară responsabilă, reducând riscul neînţelegerilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, anunţând amânarea testului

Detalii tehnice despre racheta Minuteman III :

ICBM Minuteman III cum este denumită rachetă deține de semenea, capacitate nucleară  care reprezintă pentru armata americană cheia arsenalului American.

Raza de acțiune este de peste 6000 de mile sau peste 9600 de kilometric, viteza de deplasare este uluitoare aceasta ajuge până la 15.000 mile de oră sau aproximativ 24.000 de kilometric pe oră.

Locul de depozitare al rachetelor sconstă în silozuri subterane consolidate operate de echipajele avizate.

SUA și Rusia sunt principalele state din lume care deâin WMA( weapons of mass distruction). Logica după care funcționează politica de deținere a armelor de distrugere în masa reprezintă un paradox al fricii, niciunul din state nu poate apela la utilizarea armelor nucleare tocmai din pricina faptului că efectele unei asemenea bombe ar nimici total, statul agresat.