Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina, mai puternică ca niciodată. A respins 13 drone explozive iraniene lansate de ruși
Lumea la zi

Ucraina, mai puternică ca niciodată. A respins 13 drone explozive iraniene lansate de ruși

Drone iraniene, Sursă foto: RFI România
Sursă foto: RFI România

Ucraina a anunțat luni că a doborât 13 din cele 15 drone explozive de fabricație iraniană lansate de Rusia în cursul nopții, livrarea de sisteme de apărare aeriană occidentale ajutând Kievul să facă față mai eficient amenințării timp de câteva săptămâni.

„Invadatorii ruși au atacat Ucraina cu Shahed-131/136 din nord (regiunea Briansk din Rusia)”, au declarat forțele aeriene ucrainene. Conform sursei citate, în total, „au fost înregistrate 15 lansări de drone și 13 au fost distruse”. Autoritățile ucrainene nu au raportat pagube umane sau materiale provocate de cele două drone care nu au fost doborâte. Potrivit administrației militare de la Kiev, dronele au fost lansate asupra capitalei ucrainene.

Din octombrie și după ce ofensiva militară din teren a înregistrat mai multe eșecuri, Moscova a vizat frecvent infrastructurile ucrainene „esențiale. Țintele vizate în special au fost rețelele energetice, care, o dată dezafectate, lasă milioane de locuitori fără electricitate în timpul iernii.

Cu toate acestea, frecvența acestor atacuri a încetinit în ultimele săptămâni, deoarece Ucraina și-a consolidat capacitățile de apărare aeriană, iar Occidentul a furnizat deja și va continua să furnizeze Kievului sisteme moderne, care includ (NASAMS, IRIS-T, Aspide 2000, Hawk, Patriot…). Cu toate acestea, săptămâna trecută, un atac rus în care au fost implicate 14 drone – dintre care 11 au fost doborâte – a ucis două persoane la Khmelnitski (vest), conform Le Figaro.

Drona Shahed este mai puternică decât un obuz de 155 mm

Shahed 136 este o dronă iraniană de tip „loitering” (dronă sinucigașă). Echipamentul, care a fost proiectat de Shahed Aviation Industries și produs de HESA, a fost utilizat în 2019 într-un atac lansat de Iran împotriva unei exploatații petroliere saudite. Oficial, Shahed 136 se află în serviciul Iranului din 2021. În 2022, un număr mare din aceste drone au fost exportate în Rusia, unde dronele, cunoscute sub numele de Geran 2, au fost folosite pe scară largă împotriva țintelor din Ucraina.

Rolul principal al acestor drone este de a ataca ținte terestre staționare, ale căror coordonate sunt cunoscute. Shahed 131nu este eficientă împotriva țintelor în mișcare.

Drona folosește un motor MADO MD-550, de 50 CP, iar viteza maximă este de aproximativ 185 km/h. Autonomia exactă a acestei drone nu este cunoscută, estimările variind între 1.000 km și 2.500 km. Plafonul de zbor este de până la 4 km. Shahed 136 are în dotare un focos de fragmentare cu explozibil puternic, iar puterea explozivă, aceasta depășește un obuz de artilerie de 155 mm.

„Mopedele zburătoare” sunt ieftine și consumă resurse prețioase

Examinarea dronelor prăbușite și doborâte în Ucraina a dezvăluit că folosește o serie de componente occidentale și chinezești în construcția sa. Ucrainenii au raportat că folosește un microprocesor fabricat de corporația Altera din SUA, deși nu are niciun marcaj. Datele confirmă că Iranul a reușit să depășească sancțiunile și să obțină componente vitale pentru dronele sale.

Drona nu are telecomandă, dar are un sistem simplu de navigație inerțială cu un sistem GPS de nivel de consum pentru a-și atinge ținta. Utilizarea operațională a arătat că Shahed 136 este rezistentă la puștile antidronă și la sistemele de război electronic.

Shahed 136 nu este atât de eficientă împotriva țintelor militare, deoarece este mare, lentă și zgomotoasă. Motorul său cu piston emite un sunet distinctiv, asemănător cu cel al unei mașini de tuns iarba sau al unui moped. Ucrainenii au poreclit aceste drone „mopede zburătoare”, pentru că poate fi auzit la distanțe mari. Unele surse sugerează că această dronă a fost special concepută pentru a distruge infrastructura civilă și nu ținte militare. Ucrainenii susțin că sistemele lor de apărare aeriană interceptează 85% din aceste drone.

Prețul unitar este necunoscut, dar estimările variază între 20.000 și 50.000 de dolari. Un preț mic având în vedere că un roi de astfel de drone poate să consume rachetele sistemelor de apărare aeriană, care sunt mult mai costisitoare.