Infofinanciar > Lumea la zi > China studiază desfășurarea războiului din Ucraina. Cercetătorii adună date pentru un posibil conflict militar
Lumea la zi

China studiază desfășurarea războiului din Ucraina. Cercetătorii adună date pentru un posibil conflict militar

razboi, sursa foto aleph news
sursa foto aleph news

Cercetătorii militari chinezi studiază luptele Rusiei în Ucraina pentru a planifica un posibil conflict cu forțele conduse de SUA în Asia. China se pregătește pentru a avea capacitatea de a doborî sateliții Starlink de pe orbita joasă a Pământului și de a apăra tancurile și elicopterele împotriva rachetelor Javelin lansate de pe umăr.

O analiză a aproape 100 de articole din peste 20 de reviste de apărare dezvăluie un efort al complexului militar-industrial chinezesc de a examina impactul armelor și tehnologiei americane care ar putea fi desfășurate împotriva forțelor chineze într-un război pentru Taiwan.

Armata chineză analizează forțele armate 

Revistele în limba chineză, care analizează, de asemenea, operațiunile de sabotaj ucrainene, reflectă activitatea a sute de cercetători dintr-o rețea de universități legate de Armata Populară de Eliberare (APL), producători de arme de stat și think-tank-uri de informații militare.

În timp ce oficialii chinezi au evitat orice comentariu critic deschis cu privire la acțiunile Moscovei sau la performanțele de pe câmpul de luptă, articolele de jurnal disponibile în mod public sunt mai sincere în evaluările lor cu privire la neajunsurile Rusiei.

Doi atașați militari și un alt diplomat familiarizat cu studiile de apărare ale Chinei au declarat că, în cele din urmă, Comisia militară centrală a Partidului Comunist, condusă de președintele Xi Jinping, stabilește și direcționează nevoile de cercetare. Din volumul de material, reiese clar că războiul din Ucraina este o oportunitate pe care conducerea militară a dorit să o valorifice. Cele trei persoane și alți diplomați au dat declarații sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre munca lor.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat că, în ciuda diferențelor cu situația din Taiwan, războiul din Ucraina a oferit perspective pentru China.

„O lecție cheie pe care lumea ar trebui să o preia din răspunsul internațional rapid la invazia Rusiei în Ucraina este că agresiunea va fi din ce în ce mai mult întâmpinată cu unitate de acțiune”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, fără a aborda preocupările ridicate în cercetarea chineză cu privire la capacitățile specifice ale SUA.

Sateliții Starlink, un motiv de îngrijorare

Jumătate de duzină de lucrări realizate de cercetători ai APL evidențiază îngrijorarea chineză cu privire la rolul Starlink, o rețea de sateliți dezvoltată de compania americană de explorare spațială SpaceX a lui Elon Musk, cu sediul în SUA. Scopul este securizarea comunicațiilor armatei ucrainene pe fondul atacurilor cu rachete rusești asupra rețelei electrice a țării.

„Performanța excelentă a sateliților ‘Starlink’ în acest conflict ruso-ucrainean va determina cu siguranță SUA și țările occidentale să folosească ‘Starlink’ pe scară largă” în eventualele ostilități din Asia, se arată într-un articol din septembrie, co-scris de cercetători de la Universitatea de Inginerie a Armatei din cadrul APL.

Autorii au considerat că este „urgent” ca China, care urmărește să își dezvolte propria rețea de sateliți similară, să găsească modalități de a doborî sau dezactiva Starlink. SpaceX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Conflictul a dus la un aparent consens în rândul cercetătorilor chinezi, potrivit căruia războiul cu drone merită investiții mai mari. China a testat drone pe cerul din jurul Taiwanului, o democrație autonomă pe care Beijingul a promis că o va aduce sub controlul său.

„Aceste vehicule aeriene fără pilot la bord vor servi drept „deschizător de uși” în viitoarele războaie”, se arată într-un articol dintr-o revistă de război cu tancuri publicată de producătorul de arme de stat NORINCO, furnizor al APL, care descrie capacitatea dronelor de a neutraliza apărarea inamicului.

În timp ce unele dintre reviste sunt gestionate de institute de cercetare provinciale, altele sunt publicații oficiale pentru organisme ale guvernului central, cum ar fi Administrația de Stat pentru Știință, Tehnologie și Industrie pentru Apărare Națională, care supraveghează producția de arme și modernizările militare.

Tehnologia, implicată în război

Un articol publicat în revista oficială a administrației menționa că, în luna octombrie, China ar trebui să își îmbunătățească capacitatea de a-și apăra echipamentele militare, având în vedere „daunele grave provocate tancurilor, vehiculelor blindate și navelor de război rusești” de către rachetele Stinger și Javelin operate de luptătorii ucraineni.

Collin Koh, cercetător în domeniul securității la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat conflictul ucrainean ca fiind impulsionat de eforturile de lungă durată ale cercetătorilor militari chinezi de a dezvolta modele de război cibernetic și de a găsi modalități de a proteja mai bine blindajele împotriva armelor occidentale moderne.

„Starlink este într-adevăr ceva nou pentru ei de care să se îngrijoreze; aplicarea militară a unei tehnologii civile avansate pe care nu o pot reproduce cu ușurință”, a spus Koh.

Dincolo de tehnologie, Koh a declarat că nu a fost surprins de faptul că operațiunile forțelor speciale ucrainene în interiorul Rusiei sunt studiate de China, care, la fel ca Rusia, deplasează trupele și armele pe calea ferată, ceea ce le face vulnerabile la sabotaj.

În ciuda modernizării sale rapide, PLA nu are experiență recentă de luptă. Invazia Chinei în Vietnam din 1979 a fost ultima sa bătălie majoră, un conflict care a continuat până la sfârșitul anilor 1980.

Revizuirea jurnalelor chineze vine pe fondul îngrijorării Occidentului fată de China și  planurile sale de a furniza Rusiei ajutor letal pentru asaltul său asupra Ucrainei, lucru pe care Beijingul îl neagă.

TAIWAN, sursa unui conflict militar

Unele dintre articolele chinezești subliniază relevanța Ucrainei, având în vedere riscul unui conflict regional care să pună China împotriva Statelor Unite și aliaților săi, posibil din cauza Taiwanului. Statele Unite au o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la posibilitatea de a interveni militar pentru a apăra insula, dar sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele necesare pentru a se apăra singur.

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a declarat că Xi a ordonat armatei sale să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027. Acesta a menționat că liderul chinez a fost probabil neliniștit de experiența Rusiei în Ucraina.

Un articol, publicat în octombrie de doi cercetători de la Universitatea Națională de Apărare a APL, a analizat efectul livrărilor americane de sisteme de rachete de artilerie și mare mobilitate (HIMARS) către Ucraina.

„Dacă HIMARS îndrăznește să intervină în Taiwan în viitor, ceea ce a fost cunoscut cândva ca un instrument care provoacă explozii, va avea o altă soartă în fața unor adversari diferiți”, se concluzionează în raport.

Articolul a evidențiat propriul sistem avansat de rachete al Chinei, susținut de drone de recunoaștere, și a remarcat că succesul Ucrainei cu HIMARS s-a bazat pe primirea de informații despre ținte din partea SUA prin intermediul Starlink.

Patru diplomați au declarat că analiștii APL sunt de mult timp îngrijorați de puterea militară superioară a SUA, dar Ucraina a accentuat atenția asupra lor.

În timp ce acest scenariu are comparații evidente cu Taiwanul, există diferențe, în special având în vedere vulnerabilitatea insulei la o blocadă chineză, care ar putea forța orice armată care dorește să intre într-o confruntare.

În schimb, țările occidentale pot aproviziona Ucraina pe cale terestră prin intermediul vecinilor săi europeni. Referințele la Taiwan sunt relativ puține în revistele analizate, dar diplomații și cercetătorii străini care urmăresc cercetările spun că analiștii chinezi din domeniul apărării au sarcina de a furniza rapoarte interne separate pentru liderii politici și militari de rang înalt.

Ministrul taiwanez al apărării Chiu Kuo-cheng a declarat în februarie că armata chineză învață din invazia Rusiei în Ucraina că orice atac asupra Taiwanului ar trebui să fie rapid pentru a avea succes. Taiwanul studiază, de asemenea, conflictul pentru a-și actualiza propriile strategii de luptă.

Mai multe articole analizează punctele forte ale rezistenței ucrainene, inclusiv operațiunile de sabotaj ale forțelor speciale în interiorul Rusiei, utilizarea aplicației Telegram pentru a valorifica informațiile civile și apărarea uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol.

Rusia, greșeli majore în cadrul războiului

De asemenea, sunt remarcate succesele rusești, cum ar fi loviturile tactice cu ajutorul rachetei balistice Iskander. Revista Tactical Missile Technology, publicată de producătorul de arme de stat China Aerospace Science and Industry Corporation, a realizat o analiză detaliată a Iskander, dar a făcut publică doar o versiune trunchiată.

Multe alte articole se concentrează asupra greșelilor armatei invadatoare a Rusiei. În revista „Tank Warfare” se identifică tactici învechite și lipsa unui comandament unificat, în timp ce un altul dintr-o revistă de război electronic a afirmat că interferența comunicațiilor rusești a fost insuficientă pentru a contracara furnizarea de informații de către NATO către ucraineni. Acest lucru a dus la ambuscade costisitoare.

Un articol publicat în acest an de cercetătorii de la Universitatea de Inginerie a Poliției Armate Populare a evaluat informațiile pe care China le-ar putea culege din explozia podului Kerch din Crimeea. Cu toate acestea, analiza completă nu a fost făcută publică.

Dincolo de câmpul de luptă, lucrarea a acoperit războiul informațional, despre care cercetătorii concluzionează că a fost câștigat de Ucraina și aliații săi.

Un articol din februarie al cercetătorilor de la Universitatea de Inginerie Informatică a APL, face apel la China să se pregătească preventiv pentru o reacție a opiniei publice globale, similară celei experimentate de Rusia.

China ar trebui să „promoveze construirea de platforme de confruntare cognitivă” și să înăsprească controlul asupra mediilor sociale pentru a împiedica campaniile de informare occidentale să influențeze populația sa în timpul unui conflict, conform Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.