Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Noul ministru de externe al Chinei critică „confruntarea rău intenționată” a SUA
Lumea la zi

Politico: Noul ministru de externe al Chinei critică „confruntarea rău intenționată” a SUA

SUA și China
Sursa foto Btv.md

Qin Gang, actualul ministru de externe al Chinei, a denunțat „neo-McCarthismul isteric” și a acuzat SUA că plănuiește „distrugerea Taiwanului”, arată publicația Politico. Ca idee, Mccarthy-ismul este un termen care descrie o perioadă de suspiciune intensă anticomunistă în SUA, care a durat de la sfârșitul deceniului al patrulea până pe la mijlocul celui de-al șaselea.

De asemenea, termenul derivă din numele senatorului american Joseph McCarthy, un reprezentant republican al statului Wisconsin. Această perioadă mai este cunoscută și ca a doua panică roșie și a fost caracterizată prin creșterea temerilor față de încercările de penetrare a instituțiilor americane de către spionii sovietici, creșterea tensiunilor americano-sovietice, succesul revoluției comuniste chineze din 1949 și izbucnirea războiului din Coreea care a ținut din 1950 până în 1953.

Noul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a ieșit la rampă luni, 6 martie, în conferința sa de presă de debut, avertizând că politicile SUA față de China împing cele două țări spre un potențial conflict.

Discurs de două ore al ministrului de externe chinez

Qin a folosit briefingul de aproape două ore pentru a denunța totul, de la strategia Indo-Pacific a administrației Biden și vânzările de arme către Taiwan, până la ceea ce a spus el că este rolul SUA în prelungirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Briefingul de presă organizat în marja reuniunii anuale a Congresului Național al Poporului, parlamentul chinez format din 3.000 de membri, a marcat cel mai important eveniment public al lui Qin de când și-a încheiat mandatul de ambasador al Chinei în SUA, în decembrie.

Qin a acuzat administrația Biden de politici menite să „limiteze și să suprime China în toate privințele”, conduse de ceea ce el a numit un „neo-McCarthyism isteric” care a provocat daune grave relațiilor bilaterale.

„Dacă Statele Unite nu apasă frâna, ci continuă să accelereze pe calea greșită… vor exista cu siguranță conflicte și confruntări și cine va suporta consecințele catastrofale?”, a declarat Qin.

Qin a făcut aluzie la potențialul unui conflict nuclear între cele două țări, spunând că aceste politici ar putea risca „viitorul omenirii”. Și a făcut referire implicită la comentariile lui Biden din discursul său de luna trecută despre Starea Uniunii, potrivit cărora Statele Unite caută „competiția, nu conflictul” cu China, acuzând SUA de „nu o competiție corectă, ci o confruntare răuvoitoare”.

Tonul intransigent al lui Qin îl reflectă pe cel al patronului său, liderul suprem chinez Xi Jinping

Luni, Xi a acuzat SUA și alte țări occidentale de „reprimare, încercuire și suprimare în toate direcțiile împotriva noastră, aducând provocări severe fără precedent pentru dezvoltarea țării noastre”, a relatat luni Wall Street Journal, citând presa de stat chineză. Această retorică pune la îndoială, de asemenea, sustenabilitatea acordului dintre Xi și președintele Joe Biden în cadrul întâlnirii lor din Bali, Indonezia, din noiembrie, pentru a încerca să oprească declinul relațiilor dintre SUA și China, transmite Politico.

Legăturile bilaterale au fost afectate de descoperirea și distrugerea ulterioară a unui balon spion chinezesc deasupra SUA continentale în februarie. Avertizările administrației Biden de luna trecută, potrivit cărora guvernul chinez ia în considerare furnizarea de armament letal Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au afectat și mai mult relațiile. Iar concluzia unui raport al Departamentului Energiei publicat săptămâna trecută, care a concluzionat (deși cu o încredere scăzută) că o scurgere de laborator din Wuhan, China, a declanșat pandemia Covid-19, a reînnoit furia Congresului față de rolul Chinei în pandemia care a ucis peste un milion de americani.

Qin a insistat că balonul era o navă aeriană civilă pe care un „accident neașteptat” a aruncat-o deasupra Statelor Unite continentale. Mișcarea lui Biden de a distruge balonul „a abuzat de forță și a dramatizat accidentul, creând o criză diplomatică care ar fi putut fi evitată”, a declarat Qin.

Problema veșnic controversată a sprijinului SUA pentru Taiwan a fost, de asemenea, în prim-planul conferinței de presă a lui Qin.

Qin a avertizat că Beijingul va lua „toate măsurile necesare” pentru a-și impune pretenția de suveranitate asupra insulei autonome. Și a lansat o teorie bizară a conspirației pentru politica administrației Biden de a continua să furnizeze armament de apărare insulei. „De ce SUA continuă să profeseze menținerea păcii și stabilității regionale în timp ce formulează în secret un plan de distrugere a Taiwanului?”. a spus Qin, fără a da detalii.

Propunerea de pace a Chinei pentru Ucraina

Qin a prezentat, de asemenea, propunerea de pace a Beijingului pentru Ucraina, dezvăluită luna trecută, ca un vehicul „pentru a promova discuțiile pentru pace”. Secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan au respins amândoi propunerea ca fiind o diversiune care nu reușește să conteste agresiunea Rusiei. De asemenea, Qin a evitat să menționeze acest lucru și, în schimb, a acuzat implicit SUA pentru conflict.

„Se pare că există o mână invizibilă, care împinge la prelungirea și escaladarea conflictului și care folosește criza ucraineană pentru a servi anumite agende geopolitice”, a declarat Qin, fără a oferi detalii suplimentare.

Preocupările Beijingului cu privire la capacitatea lui Biden de a aduna aliați și parteneri pentru a contracara ceea ce Blinken numește amenințarea Chinei la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli au apărut, de asemenea, în comentariile lui Qin. Qin a criticat Strategia Indo-Pacific ca fiind un complot „pentru a încercui China”. Și a denunțat Japonia – care a anunțat o extindere dramatică a forțelor sale militare în decembrie – de a lua parte la „un nou Război Rece pentru a limita China”.

Iar Qin și-a arătat familiaritatea cu liniile de falie politice americane prin comentarii care păreau să vizeze limbajul dur al lui Donald Trump cu privire la China, la Conferința de acțiune politică conservatoare de sâmbătă.

„Dacă Statele Unite au ambiția de a se face din nou mărețe… reținerea și suprimarea nu vor face America măreață și nu vor opri întinerirea Chinei”, a spus Qin.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.