Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwanul avertizează că pericolul unui „atac brusc” al Chinei se apropie. Taipeiul este pregătit să „tragă primul foc”
Lumea la zi

Taiwanul avertizează că pericolul unui „atac brusc” al Chinei se apropie. Taipeiul este pregătit să „tragă primul foc”

China și Taiwan
Sursă foto: AdobeStock

Având în vedere escaladarea tensiunilor militare de peste strâmtoarea Taiwan, ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a emis luni, 6 martie,  un avertisment potrivit căruia insula trebuie să fie în alertă maximă în cazul unui „atac brusc” al armatei chineze în regiunile apropiate de teritoriul său în acest an.

În ultimii ani, China și-a intensificat operațiunile militare în apropierea Taiwanului, inclusiv intruziuni aproape zilnice ale forțelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.

Tensiunile dintre China și Taiwan se intensifică

Cu toate acestea, Taiwanul nu a înregistrat niciun caz de intruziune a militarilor chinezi în zona sa contiguă, care se află la 44,4 mile marine de țărmul său. Însă, anul trecut, o dronă civilă care zbura în apropierea unei insulițe de pe coasta chineză a încălcat spațiul său aerian și a fost doborâtă.

Chiu, care a răspuns la întrebările deputaților din parlament, a declarat că, pe măsură ce Taiwanul își sporește schimburile militare cu Statele Unite, China ar putea găsi justificări pentru a pătrunde în regiuni apropiate de spațiul teritorial aerian și maritim al insulei.

El a avertizat că APL ar putea „pătrunde brusc” în zona contiguă a Taiwanului și se poate apropia de spațiul său teritorial, pe care insula îl definește ca fiind de 12 mile marine în interior.

„Eu fac aceste comentarii în mod special în acest an, ceea ce înseamnă că ei fac astfel de pregătiri”, a spus Chiu. „Privind în viitor, ei ar folosi forța dacă ar fi cu adevărat nevoiți”.

Mao Ning, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a răspuns spunând că Beijingul „va lua măsuri ferme pentru a-și păstra suveranitatea și integritatea teritorială” în cadrul unei ședințe zilnice.

În cazul în care trupele armate chinezești invadează Taiwanul, națiunea insulară a promis că își va folosi dreptul la autoapărare și va lansa un contraatac.

Ca răspuns la vizita pe care Nancy Pelosi, președintele de atunci al Camerei Reprezentanților a SUA, a efectuat-o anul trecut pe insulă, China a efectuat anul trecut exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului.

Taiwan primește arme de la SUA

Chiu a declarat că China urmărește „să provoace dificultăți sub un pretext specific”, adăugând că acest lucru ar putea implica călătorii pe insulă ale unor reprezentanți de rang înalt ai altor guverne sau schimburile militare regulate ale Taiwanului cu alte națiuni.

Întrebat de un deputat dacă SUA intenționează să staționeze echipamente militare în Taiwan, Chiu a spus că astfel de discuții continuă, dar nu a dorit să intre în detalii.

Cel mai important furnizor străin de armament pentru Taiwan sunt Statele Unite, iar sprijinul tot mai mare al țării pentru insula democratică a exacerbat relațiile deja tensionate dintre Statele Unite și China.

Potrivit lui Chiu, APL trimite în fiecare zi aproximativ 10 avioane sau nave în regiunile apropiate de Taiwan. Potrivit acestuia, unele persoane traversează practic zilnic linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care a funcționat mult timp ca o barieră informală.

Potrivit lui Chiu, Taiwanul s-a pregătit să „tragă primul foc de armă” în cazul în care entități chineze, precum drone sau baloane, îi încalcă spațiul teritorial, de când Beijingul a renunțat la un acord tacit privind manevrele militare în strâmtoarea Taiwan.

China revendică Taiwanul independent ca fiind al său și nu a respins folosirea forței pentru a prelua controlul asupra acestuia dacă este necesar. Taiwanul neagă cu vehemență pretențiile de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai cetățenii săi au puterea de a-și determina viitorul, transmite Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.