Infofinanciar > Lumea la zi > I-au pus gând rău lui Elon Musk! Ce planuri au militarii și savanții din China cu sateliții Starlink
Lumea la zi

I-au pus gând rău lui Elon Musk! Ce planuri au militarii și savanții din China cu sateliții Starlink

Elon Musk, Sursă foto: romaniatv.net
Sursa foto - romaniatv.net

Cercetătorii militari chinezi au pus la cale planuri prin care să distrugă ansamblul de sateliți Starlink al lui Elon Musk, dacă Beijingul ar crede că acesta înseamnă un pericol la adresa securității naționale din China.

Conform Daily Mail , în conținutul unui document care a fost publicat luna trecută este precizat faptul că țara din Asia trebuie să dezvolte abilități de monitorizare și urmărire și, doar dacă situația va impune acest lucru, de distrugere a tuturor sateliților Stalink care sunt pe orbita planetei.

Ce este Starlink și de ce nu este pe placul chinezilor

Starlink reprezintă un sistem de constelație format din sateliți care este deținută de una dintre companiile lui Elon Musk, mai precis SpaceX. La ultima numărătoare, a rezultat că sunt 2.400 de relee de sateliți pe orbita joasă a planetei, care pot să transmită în orice loc al planetei date de internet de o viteză extrem de mare.

Ren Yuanzhen, un cercetător al Institutului de Urmărire și Telecomunicații din Beijing, a fost cel care a condus realizarea acestui studiu, iar printre coautori au fost mai mulți savanți de mare rang din industria de apărare chineză.

Compania SpaceX a semnat un contract cu Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii ca să folosească platforma Starlink în scopuri militare, chiar și pentru dezvoltarea unor dispozitive care pot să detecteze și să urmărească aremle hipersonice. Acesta arme se pot mișci având o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetelui în atmosfera terestră, iar această tehnologie este dezvoltată chiar la Beijing.

Faptul că Ren estimează că printr-o conexiune Starlink, dronele din armata americană, dar și avioanele de luptă invizibile au posibilitate de a-și mări de o sută de ori viteze transferului de date, a făcut ca Beinjingul să decidă că acest sistem al SpaceX este o amenințare la securitatea națională a Chinei.

Pentru că ansamblul Starlink își poate „permite” să piardă unii sateliți, dar să continue să funcționeze, o posibilă distrugere a acestei rețele ar reprezenta o performanță extremă pentru planificatorii din armata Chinei.

Ce trebuie să dezvolte China ca să distrugă sateliții Starlink

Printre abilitățile pe care Ren consideră că țara lui trebuie să le îmbunătățească sunt: sateliții de supraveghere spațială pentru a spiona sistemul Starlink și capacitatea de interceptare a informațiilor transmise ca să poată anticipa amenințările.

Conform informațiilor care sunt disponibile, China deja a dezvoltat mai multe tehnologii alternative împotriva sateliților, chiar și microunde care pot să afecteze comunicațiile sau să ardă componente electronice. Au mai dezvoltat și lasere care să orbească și să deterioreze sateliții.

Ca să ofere acces la internet la nivel global, China a lansat un proiect asemanător cu Starlink, care este cunoscut după denumirea de Xing Wang – StarNet.