Infofinanciar > Lumea la zi > Reuters: Voluntarii ucraineni trec granița în Rusia pentru a provoca atacuri. Cum trebuie să acționeze Kievul?
Lumea la zi

Reuters: Voluntarii ucraineni trec granița în Rusia pentru a provoca atacuri. Cum trebuie să acționeze Kievul?

Soldați ucraineni
Credit imagine: ZDG.md

Marți, la o slujbă de comemorare a patru ucraineni uciși anul trecut în timp ce efectuau un raid pe teritoriul rusesc, soldații obișnuiți au fost alături de voluntari ai Batalionului Frăția, din care făceau parte cei uciși, pentru a-i plânge pe cei care au murit.

Ceremonia, desfășurată la catedrala istorică cu domuri aurii Sfântul Mihail din centrul Kievului, a subliniat relația neclară dintre grupurile neregulamentare și forțele armate oficiale ale Ucrainei care luptă împotriva Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin i-a catalogat pe sabotori drept „teroriști” și și-a îndemnat serviciile de securitate să consolideze apărarea de-a lungul frontierei.

Atacurile grupurilor voluntare sunt frecvente

Cei patru membri ai Batalionului Frăția au fost înmormântați ulterior la Kiev. Este vorba de Iurii Horoveț, 34 de ani, Taras Karpiuk, 38 de ani, Maksym Mykhailov, 32 de ani și Bohdan Liagov, 19 ani.

Aceștia au fost uciși pe 25 decembrie anul trecut, potrivit serviciului de securitate rus FSB, care a declarat la acea vreme că erau înarmați cu arme de fabricație străină și patru dispozitive explozive improvizate.

Autoritățile ucrainene nu au comentat raidul de atunci și au negat ulterior implicarea în atacurile revendicate de grupuri ucrainene pe teritoriul rusesc.

Săptămâna trecută, de exemplu, un grup diferit, numit Corpul Voluntarilor Ruși, condus de un naționalist rus în exil care se opune regimului Putin, a declarat că a preluat pentru scurt timp controlul unui mic sat de frontieră.

Putin a denunțat acest atac într-un discurs televizat, spunând: „Îi vom zdrobi”. Ucraina a descris-o ca pe o falsă „provocare” a Rusiei pentru a justifica invazia sa la scară largă.

Mai târziu, în aceeași zi, patru membri ai Gărzii Naționale a Rusiei au fost răniți când mașina lor a trecut peste o mină în satul Sushany, chiar peste granița cu Ucraina, a declarat Alexander Khinstein, un parlamentar federal de rang înalt.

Atacurile pun Kievul în fața unei dileme. Dacă forțele militare oficiale ar fi implicate, ar reprezenta o escaladare semnificativă a unui război care până acum s-a desfășurat aproape exclusiv pe teritoriul ucrainean.

Dar oficialii ucraineni au interpretat, de asemenea, atacurile, care au implicat până acum mici grupuri armate în misiuni limitate, ca un semn că rușii ar putea să se înarmeze împotriva liderilor lor.

„Poate că rușii vor începe să se trezească”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene, Andriy Iusov, ca răspuns la operațiunea revendicată de Corpul voluntarilor ruși.

Se crede că Ucraina a atins teritoriul rus în mai multe rânduri cu ajutorul dronelor. Oficialii refuză să confirme aceste atacuri.

Înmormântarea a adus împreună soldații, civilii și voluntarii

La memorialul pentru luptătorii Frăției, ale căror trupuri, potrivit presei locale, au fost returnate în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, sute de soldați și civili s-au înghesuit în interiorul ornamentat al catedralei pentru a privi cum preoții binecuvântează sicriele.

Afară, în timp ce sicriele erau transportate în catedrală, liderul mișcării naționaliste Frăția, care este asociată cu batalionul, a declarat că simte atât „durere, cât și mândrie”.

„Au fost unii dintre cei mai curajoși care au murit în luptă”, a declarat pentru Reuters Dmytro Korchynsky, o figură controversată în Ucraina pentru opiniile sale ultranaționaliste.

„Scopul nostru este să ducem războiul pe teritoriul rusesc. Este rău că războiul este în prezent doar pe teritoriul nostru, el trebuie să se extindă și pe teritoriul inamicului. (…) Când ne aflăm pe teritoriul rusesc, acționăm în mod autonom”, a adăugat el.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns când i s-a cerut să comenteze acțiunile Frăției.

Mișcarea naționalistă conservatoare Frăția a început în urmă cu aproximativ 20 de ani pentru a promova valorile creștine. Rapoartele presei occidentale spun că a fost activă în misiuni de luptă uneori periculoase de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Korchynsky a declarat că majoritatea voluntarilor Frăției sunt creștini și că numărul lor este „în continuă creștere”.

„Batalionul are câteva sute de luptători”, a spus el. „Nu putem dezvălui cifre precise, deoarece batalionul participă la activități de investigație și recunoaștere”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.