Infofinanciar > Lumea la zi > China pregătește o invazie în Taiwan? Statul și-a majorat cheltuielile militare cu 16 miliarde de euro
Lumea la zi

China pregătește o invazie în Taiwan? Statul și-a majorat cheltuielile militare cu 16 miliarde de euro

razboi asia foreignpolicy.com
Sursa foto: foreignpolicy.com

Guvernul chinez a anunțat recent că își va majora cheltuielile militare cu 7,2% în acest an, ajungând la un buget total de 1.560 de miliarde de yuani. Oficialii americani susțin că această creștere ar putea fi un indiciu asupra planurilor lui Xi Jinping de invada Taiwanul în 2027, dar și a intenției de a furniza ajutor militar Federației Ruse.

Noul buget militar al Chinei se situează acum la aproximativ 216 miliarde de euro, cu aproape 16 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Ministerul de Finanțe al Chinei a anunțat noua infuzie de bani în raportul său anual de duminică.

Creșterea cheltuielilor vine în contextul în care SUA avertizează cu privire la o potențială invazie chineză în Taiwan în viitorul apropiat. Oficialii americani au avertizat, de asemenea, China să nu trimită ajutor militar letal pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina.

În ciuda faptului că și Casa Albă a aprobat o majorare a bugetului apărării, cheltuielile militare ale SUA sunt în continuare mai mici decât cele ale Chinei. Industria de armament și armata americană sunt angajate în eforturi pe tot globul, inclusiv în furnizarea de arme pentru apărarea Ucrainei.

SUA trebuie să-și reafirme poziția vizavi de Taiwan

Creșterea bugetului Chinei urmează unui an de tensiuni fără precedent între China și SUA și Taiwan. Directorul CIA, William Burns, a declarat luna trecută că președintele chinez Xi Jinping a ordonat ca armata sa să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027.

„Știm, pe surse informații, că [președintele Chinei, Xi Jinping – n.r.] a ordonat Armatei Populare de Eliberare să fie pregătită până în 2027 pentru a efectua o invazie de succes”, a declarat Burns la 3 februarie. „Acum, asta nu înseamnă că a decis să efectueze o invazie în 2027 sau în orice alt an, dar este un indiciu al concentrării și ambiției sale”, a mai precizat directorul CIA.

Burns a subliniat că SUA ar trebui să-și reafirme poziția din punct de vedere politic și să insiste pentru menținerea statutului de status quo dintre China și Taiwan. „Prin urmare, cred că este în interesul nostru, ca o chestiune de politică în Statele Unite, să clarificăm angajamentul nostru față de status quo, să clarificăm că nu suntem interesați, ca țară, să schimbăm acest status quo, și că ne opunem profund oricui încearcă să schimbe acest lucru în mod unilateral, în special prin utilizarea forței”, a mai spus directorul CIA.

China a efectuat mai multe exerciții militare în jurul insulei

Tensiunile au crescut din cauza Taiwanului în august 2022, după ce președintele de atunci al Congresului american, Nancy Pelosi, a vizitat insula autoguvernată. China și-a exprimat nemulțumire și indignarea față de acest demers diplomatic, în ciuda faptului că legislatorii americani vizitează frecvent insula.

Armata chineză a efectuat mai multe exerciții militare, care au inclus și incursiuni în spațiul aerian din jurul Taiwanului, timp de câteva săptămâni după vizita lui Pelosi, într-o aparentă simulare a unei invazii a insulei, conform Fox News.

Taiwanul s-a separat de China continentală în 1949, când forțele democratice s-au retras pe insulă după ce au pierdut un război civil în fața Partidului Comunist Chinez. De atunci, China continentală a pretins că deține insula, în ciuda faptului că aceasta funcționează ca o democrație autonomă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.