Infofinanciar > Lumea la zi > Cât va mai dura războiul din Ucraina. Estimare a Ministerului Apărării din Polonia: Rusia s-a blocat
Lumea la zi

Cât va mai dura războiul din Ucraina. Estimare a Ministerului Apărării din Polonia: Rusia s-a blocat

Soldați ucraineni
Sursă foto: ZDG.md

Mariusz Błaszczak, ministrul Apărării din Polonia, a venit recent cu o estimare privind durata războiului din Ucraina. Oficialul polonez a explicat că Rusia s-a blocat în prezent în țara vecină cu România, motiv pentru care tensiunile armate ar mai putea dura cel puțin luni de zile.

Ministerul Apărării de la Varşovia consideră că Rusia s-a blocat în Ucraina la fel cum s-a întâmplat în Cecenia sau în Afganistan, astfel că acest război ar mai putea dura luni de zile.

Cât va mai dura războiul din Ucraina

Într-un interviu pentru publicația La Razon, ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a calificat ca fiind dificilă întrebarea referitoare la momentul încheierii războiului din Ucraina.

„Aceasta este o întrebare dificilă… Pornind de la amploarea forțelor și a mijloacelor și de la modul în care se desfășoară acum ostilitățile în Ucraina, mă tem că nu vorbim de săptămâni, ci de luni. Rusia este blocată în Ucraina – aşa cum a fost înainte în Cecenia și în Afganistan Retragerea din război acum ar însemna recunoaşterea greșelii de către Kremlin și nevoia de a face față consecințelor acestui atac barbar” – consideră Błaszczak.

De asemenea, ministrul polonez al apărării a subliniat că asistența militară acordată Ucrainei și presiunea economică asupra Federației Ruse sunt cele mai eficiente forme de contracarare a acţiunilor invadatorilor. „Nu trebuie să ne simțim obosiți în a sprijini Ucraina, această națiune luptă și pentru libertatea noastră, pentru libertatea și valorile Europei” – a adăugat demnitarul polonez, potrivit La Razon.

Sistemele Patriot au ajuns deja în Ucraina

În același timp, ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, susţine că sistemele americane de apărare antiaeriană au sosit deja în Ucraina.

„Datorită eforturilor Poloniei, bateriile Patriot și primele tancuri Leopard au ajuns în Ucraina” – a afirmat oficialul, în același interviu.

Totodată, Błaszczak a menționat că Polonia nu este doar principalul punct de transfer pentru asistența acordată Ucraina, ci și unul dintre cei mai mari donatori. Potrivit ministrului, de la începutul unui războiului, Polonia a transferat arme Ucrainei în valoare de peste 2,2 miliarde de euro.

Suma respectivă nu include costurile pe care le suportă Polonia pentru pregătirea militarilor ucraineni și ultimul pachet de „mașini blindate”, care include tancuri Leopard 2A4. În plus, Błaszczak a vorbit despre posibilitatea de a trimite avioane în Ucraina. Potrivit ministrului, astfel de decizii ar trebui luate la un nivel aliat mai extins.

Reprezentanții ONU și ai Rusiei vor purta convorbiri la Geneva

Reprezentanții ONU urmează să poarte convorbiri cu o delegație a Rusiei, săptămâna viitoare, la Geneva, a anunţat, marţi, Agenţiei TASS, o sursă diplomatică din cadrul organizației mondiale.

„Se aşteaptă ca, săptămâna viitoare, o delegaţie rusă la Geneva să se întâlnească cu reprezentanţii ONU” – a spus sursa citată. Aceasta nu a precizat ordinea de zi a convorbirilor, însă ar putea fi adusă în discuţie prelungirea acordului de cereale, valabilitatea căruia expiră pe 18 martie.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a sosit în Ucraina, unde, miercuri, va avea o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consacrată prelungirii acordului cu cereale, a anunțat, marți, în timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general al ONU, Farhan Haq.

„Secretarul general a sosit mai devreme în Polonia, iar acum se află în Ucraina și se îndreaptă spre Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski” – a spus Farhan Haq.