Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria, în impas! Țara vecină apelează la Turcia pentru a se restabili din punct de vedere al resurselor
Lumea la zi

Bulgaria, în impas! Țara vecină apelează la Turcia pentru a se restabili din punct de vedere al resurselor

conducta gaz financebrokerage.com
sursă foto: financebrokerage.com

Vineri, 23 decembrie, a avut loc o întâlnire la Istambul între autoritățile turce și ministrul interimar al Energiei de la Sofia pentru a încheia o colaborare privind accesul bulgarilor la terminalele de gaze naturale lichefiate ale Turciei, dar și tranzitul gazelor până la graniță. Prin aceste negocieri, Bulgaria încearcă să restabilească situația energetică de dinainte de războiul din Ucraina, căci Rusia a întrerupt de luni bune livrările de gaze.

Acest lucru din urmă a adus întreaga țară balcanică într-o situația extrem de dificilă, căci Federația Rusă asigura peste 95% din necesarul de gaze pentru Bulgaria. Iar pentru că autoritățile de la Sofia nu au fost de caord ca, în luna mai, aceste resurse să se achite în ruble către Moscova, atunci s-a luat decizia, în cazul multor alte țări, să se întrerupă transportul.

Mesajul ministrului

Ministrul interimar al Energiei de la Sofia, Rossen Hristov, alături de directorii executivi ai companiilor de gaze au zburat la Istanbul joi seara târziu, 22 decembrie. În cadrul unei conferințe de presă de dinaintea plecării, Hristov dădea veste cum că negocierilde dintre conducerea Bulgargaz, compania națională, și cea di n Turcia, Botas, avansează spre un rezultat promițător.

„Purtăm discuţii pentru rezervarea unei capacităţi de un miliard de metri cubi (bcm) de gaze pe an pentru terminalele de GNL din Turcia şi pentru tranzitul gazului prin reţeaua Botas până la graniţa noastră. Acest lucru este foarte important, pentru că avem suficiente oferte pentru transporturile de marfă cu GNL. Ceea ce nu avem este unde să le descarcăm. Ne angajăm ferm să reducem dependenţa noastră de Rusia”, a spus Hristov, citat de stirileprotv.ro.

Ministrul are planuri mări, căci s-a plănuit ca Bulgaria să acopere circa o treime din resursele necesare de gaze GNL prin Turcia, o altă treime din Grecia, prin terminalul din apropierea orașului Alexandroupolis, terminal ce ar trebui să intre ăn funcșiune ăn 2024, iar cea de-a treia treime să o acopere cu resurse azere.

Ce vrea Bulgaria?

Prin aceste negocieri, autoritățile de la Sofia au de gând să  rezerve capacitate la terminalele turcilor mulți ani de acum încolo, până în 2036, iar propunerile acestora sunt de a se ajunge în punctul de a se livra către Bulgaria circa un miliard de metri cubide gaze GNL pe an.

La acest lucru se va lucra însă din 2024 încolo, căci pentru anul viitor, bulgarii de la Bulgargaz și-au rezervat deja sloturi de câteva luni de la un terminal gresesc de GNL. La momentul actual, Bulgaria importă aproximativ un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan în fiecare an, resurse cu care reușeșete să acopere anumite goluri. De asemenea, se mai importă și circa 3 miliarde de metri cubi pe an, asta prin importurile de GNL de la greci