Infofinanciar > Lumea la zi > Nu i-au convins! Turcia „vrea mult mai mult” din partea Suediei pentru a primi accesul în NATO
Lumea la zi

Nu i-au convins! Turcia „vrea mult mai mult” din partea Suediei pentru a primi accesul în NATO

Mevlut Cavusoglu, Sursă foto: Teșkilat Haber
Sursă foto: Teșkilat Haber

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a susținut joi că oficialii din Suedia nu au făcut progrese suficiente în ceea ce privește extrădarea persoanelor care au legături cu terorismul şi nici în privința „înghețării” activelor acestora. Observațiile au fost făcute de oficialul de la Ankara într-o conferinţă de presă din capitala Turciei, la care a participat și omologul său suedez Tobias Billstrom.

Şeful diplomaţiei turce a remarcat măsurile luate până acum de autoritățile de la Stockholm, însă a menționat că este nevoie de „mult mai mult” pentru ca Suedia să obțină „ok-ul” din partea Turciei, în procesul de aderare al țării nordice la NATO.

„Nu am văzut încă măsuri concrete în domenii precum extrădarea criminalilor, îngheţarea activelor grupărilor teroriste şi stoparea activităţilor lor. Da, au existat paşi pozitivi, precum schimbări legislative, dar trebuie să vedem aplicarea lor”, a apreciat Cavusoglu și la sfârșitul lunii noiembrie.

De partea cealaltă, Billstrom a precizat că oficialii suedezi au adoptat, până în ziua de astăzi, măsuri concrete în privința tuturor elementelor încadrate în acordul trilateral dintre Finlanda, Suedia şi Turcia, semnat în luna iunie.

Administrația de la Ankara a trimis celor două state 33 de cereri de extrădare pentru persoane, care sunt considerate „teroriști” de turci.

Au probleme cu extrădările

În cererile formulate de Turcia, este menționat faptul că Suedia este obligată să extrădeze militanţii kurzi sau personalităţile ostile regimului de la Ankara, care au decis să se refugieze în statul scandinav. Însă, oficialii guvernului de la Stockholm au transmis că justiţia din Suedia  este una independentă, care trebuie să-și ia propriile decizii, scrie Hotnews.

De pildă, Curtea Supremă de la Stockholm a decis, la începutul acestei săptămâni, să blocheze extrădarea lui Bulent Kenes, un jurnalist din Turcia, care este acuzat de oficialii de la Ankara că ar avea legături cu organizația clericului Fethullah Gullen (clasificată drept teroristă în statul turc).

„Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Aşadar, nu are loc o extrădare”, a susținut judecătorul suedez Petter Asp.

Bulent Kenes, fost editorialist al cotidianului Zaman s-a declarat „bucuros” de decizia Suediei. De asemenea, acesta l-a acuzat pe președintele Turciei, Recep Erdogan, că a fabricat acuzații la adresa sa, scrie Digi24.

„Sunt un jurnalist, nu un terorist”, a afirmat Kenes, adăugând că este „convins că regimul va utiliza alte metode pentru a-i face viaţa în Suedia cât mai dificilă cu putinţă”.

Ulterior acestei decizii, Cavusoglu a menționat că gestul Suediei duce la o  evoluție „foarte negativă”.

Vor în NATO de teama Rusiei

Administrațiile scandinave din Finlanda și Suedia au decis ca cele două țări să adere la NATO în luna mai, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să invadeze Ucraina pe data de 24 februarie.

Pentru a se întâmpla acest lucru, cele două au nevoie de acceptul tuturor membrilor NATO. În prezent, singura țară care se opune aderării Finlandei și Suediei este Turcia.