Infofinanciar > Lumea la zi > Germania își continuă achizițiile de GNL rusești! Cum stă situația în Europa
Lumea la zi

Germania își continuă achizițiile de GNL rusești! Cum stă situația în Europa

Navă gaze lichefiate, Sursă foto: afaceri.news
Sursă foto: afaceri.news

Agenția rusă de presă TASS susține că Europa continuă să cumpere gaze lichefiate din Rusia pentru a se aproviziona în această iarnă. Printre statele care au apelat la această soluție se numără și Germania, care își acoperă din acest comerț aproximativ 6% din necesarul total de gaze al țării.

„Guvernul Federal a afirmat că vrea să se descurce fără gazul rusesc, însă gazul natural lichefiat continuă să ajungă din Rusia în Germania”, au scris jurnaliștii de la TASS.

Însă, conform datelor Icis, de la începutul anului 2022 (incluzând și perioada antebelică), țările din blocul european au crescut importul de gaze lichefiate rusești cu peste 20%.

„În prezent, aproximativ 13% din volumul total de gaze naturale lichefiate din Europa sunt livrate din Rusia, iar aceste volume cresc vertiginos”, a susținut reprezentantul Icis, Andreas Schroeder.

De asemenea, în raportul Icis se arată că, în perioada ianuarie – octombrie 2022, statele din Europa au majorat importul de gaze naturale lichefiate cu 42%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Per-total, în acest an, Rusia a livrat 17,8 miliarde de metri cubi de GNL Europei, scrie Rador, citat de Hotnews.

Qatar-ul e gata să ofere GNL Europei

La începutul lunii decembrie, autoritățile din Qatar au anunțat că au semnat cu Germania un contract, prin care statul condus de cancelarul Olaf Scholz va primi din 2026 noi fluxuri de gaze lichefiate (GNL) timp de 15 ani.

Acordul a fost convenit între QatarEnergy și ConocoPhillips. Cea din urmă va achiziționa cantitățile convenite, care vor fi livrate ulterior la terminalul de recepție german de la Brunsbuttel, în nordul țării, care se află acum în curs de dezvoltare.

„Discutăm și alte posibile acorduri pentru Germania și cu multe țări asiatice și europene. Negociem cu companii germane pentru a crește și mai mult volumele trimise”, a declarat ministrul de stat pentru afaceri energetic qatarez, Saad Sherida al-Kaabi, la momentul semnării contractului.

Toată lumea vrea GNL de la Qatar

Totodată, acesta a remarcat că „multe țări europene și asiatice doresc acum gaze naturale pe care nu avem suficienți negociatori pentru a face față”.

„Ne-am angajat să contribuim la securitatea energetică a Germaniei și a Europei în general”, a mai adăugat oficialul din Qatar, scrie stiripesurse.

„QatarEnergy și ConocoPhillips sunt încântați de oportunitatea de a aproviziona în mod responsabil și sigur piețele mondiale cu GNL din proiectele de extindere din Qatar”; „Aceste acorduri vor oferi o soluție atractivă de preluare a GNL pentru noile noastre societăți mixte cu QatarEnergy și vor poziționa societățile mixte ca surse fiabile de aprovizionare cu GNL în Europa”, a adăugat directorul executiv al ConocoPhillips, Ryan Lance.

Bloomberg scrie că cele cinci instalații de import (GNL) închiriate de guvernul german vor costa în total 6,5 miliarde de euro în următorii 10-15 ani.