Infofinanciar > Lumea la zi > Rămânem ultimii? Bulgaria are șanse mari să intre în Schengen în octombrie 2023
Lumea la zi

Rămânem ultimii? Bulgaria are șanse mari să intre în Schengen în octombrie 2023

Bulgaria, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov, a anunțat miercuri că țara sa a primit „un angajament clar” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen în octombrie 2023. Oficialul de la Sofia a spus că termenul a fost stabilit în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles de săptămâna trecută.

Zarkov a susținut că obținerea acestui termen este „rezultatul muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”, scrie publicația bulgară Mediapool.

Nu le e frică de Olanda

Ministrul Justiției bulgar a susținut că, de acum încolo, parlamentul trebuie să-și asume responsabilitatea și să adopte cât mai multe reforme legate de statul de drept. În plus, Zarkov a mărturisit că Bulgaria nu trebuie să fie îngrijorată de rapoartele pe care le așteaptă Olanda, legate de mecanismul de monitorizare.

„Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului „mecanismul orizontal” sunt rapoarte în fiecare an și nu sunt doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie, noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a precizat oficialul bulgar.

Autoritățile din Țările de Jos își doresc ca responsabilii Comisiei Europene să realizeze un raport al Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, chiar dacă monitorizarea a fost oprită la sfârșitul anului 2019, scriu cei de la stiripesurse.

România, odată cu Bulgaria?

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni că a discutat cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson (stat care va deține președinția Uniunii Europene), despre aderarea României și Bulgariei la Schengen. Șeful statului i-a transmis acestuia că intrarea celor două țări în spațiul comunitar „trebuie repusă în discuție”.

De asemenea, Iohannis a susținut că România și Bulgaria trebuie să intre împreună în spațiul Schengen.

„Am avut o discuție destul de lungă cu Prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, și este clar că domnia sa cunoaște problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție. Însă dați-mi voie să clarific niște lucruri înainte ca unii formatori de opinie avizi de publicitate să creeze așteptări care nu vor fi îndeplinite.

Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranșează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. Este un format al miniștrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eșec!”, a precizat președintele, scrie Digi24.