Opinii

Bine ați venit în minunata lume nouă! Omenirea după război: două blocuri geopolitice, două tipuri de dictatură

Sorin Andreiana
Foto: Arhiva personala

Singurul lucru cert în viață că ea are un final. Dar în această perioadă mai avem o certitudine: trăim vremuri în care lumea se schimbă profund. Într-un mod deloc plăcut. Războiul care se desfășoară la granițele noastre duce Occidentul în situații de neimaginat în urmă cu numai un an.

Germanii au fost anunțați să se aștepte la temperaturi de 17 grade în apartamente în iarna care urmează. Hidrocarburile ieftine din Rusia nu mai vin: ca urmare a sancțiunilor impuse din cauza războiului, dar și ca urmare a jocului de șah pe care îl face Vladimir Putin cu susținere din partea amicilor chinezi. Italia, dependentă în mare măsură de gazul rusesc, părea că a găsit o soluție de aprovizionare în Algeria. Numai că este o mică problemă: algerienii au dublat prețul gazului peste noapte. Așa că Italia cumpără foarte scump.

Răzbunarea istoriei din partea unor țări privite cu superioritate de către Occidentali. Și dacă tot suntem la Italia, trebuie amintit un episod din urmă cu 11 ani. Premierul de atunci, Silvio Berlusconi, a atras atenția Occidentului că este periculos să susțină Primăvara Arabă, punând accentul pe Libia. Țara din nordul Africii are și ea importante rezerve de hidrocarburi și era o sursă bună pentru Italia. Logica lui Berlusconi era că Gaddafi este un dictator, dar că acel tip de țară nu poate fi condusă altfel. Iar istoria îi dă dreptate. Acum Libia este măcinată în continuare de război civil, are două guverne, iar occidentalilor le este aproape imposibil să aibă un partener de dialog. Practic, degeaba au hidrocarburi dacă nu au cu cine negocia. Am făcut această paranteză pentru a înțelege că ceea ce i se întâmplă acum Occidentului nu este neapărat din cauza războiului declanșat de Putin, ci mai degrabă din cauza lipsei de viziune și de calitate a liderilor.

Socialismul francez

O altă țară Occidentală a rezolvat simplu problema facturilor la energie. Franța a naționalizat cel mai mare distribuitor de energie din țară. Tipic socialismului francez. Evident, aceasta nu este o soluție pe termen mediu și lung. Din nou, lipsa de calitate a celor care manageriază societățile din Vestul Europei. Colac peste pupăză, Marea Britanie, al doilea cel mai mare producător de gaze din Europa, anunță că este posibil să diminueze sau chiar să oprească livrările către Olanda și către Bătrânul Continent. Au și ei probleme cu facturile la energie și evident că interesul național primează.

Bătrânul Joe Biden se roagă, efectiv se roagă, de câteva luni de petroliștii americani să mărească producția pentru a scădea prețurile la pompă. Iar aceștia îl ignoră. Au avut pierderi mari în pandemie iar acum își scot pârleala. Iar Biden nu este un amic al lor. Printre primele ordine semnate de el când a ajuns la Casa Albă a fost unul prin care s-a oprit construcția unei conducte care urma să aducă petrol din Canada către rafinăriile din centrul Statelor Unite.

A făcut asta în numele luptei împotriva hidrocarburilor, declanșată de când Occidentul s-a hotărât să salveze Planeta de încălzirea globală. Alt motiv pentru care petroliștii îl ignoră pe Biden. Așa cum îi ignoră pe occidentali și liderii OPEC. Și refuză să mărească producția de hidrocarburi pentru a acoperi cantitățile care veneau din Rusia. Bine, oficial spun că nu pot mări capacitatea de producție, practic, nu vor.

Și asta ne duce la cheia acestui război care se desfășoară la granițele noastre. Nu cred ca este un război declanșat din rațiuni de securitate ale Moscovei. Și dacă cucerește toată Ucraina, Rusia este în același pericol în relația cu NATO cum era și înainte de 24 februarie. Conflictul din Ucraina este, de fapt, un război între două lumi. O lume, cea occidentală, care se ambiționează să renunțe la hidrocarburi și să treacă exclusiv pe energie verde și o lume, cea asiatică, care are în siajul ei și majoritatea țărilor din Africa și America de Sud, care știe că planul vesticilor înseamnă moarte economică pentru ei.

Cheia războiului

Să ne gândim la Rusia. Nu produce tehnologie și economia ei depinde în mare măsură de exporturile de hidrocarburi. Ce putea face? Să aștepte liniștită anul 2035, când Europa vrea să interzică vânzarea mașinilor cu combustie internă? Asta înseamna, evident, o moarte lentă pentru economia Rusiei și o slăbire a influenței. Așa că au făcut această mișcare. Acum, mingea este în terenul Occidentalilor. Nu, nu cred ca este vorba despre Ucraina, ci despre acest Green Deal.

Și mai cred, având în vedere cum arată astăzi lucrurile, că la finalul acestui conflict armat și economic vom avea două blocuri în lume, o nouă Cortină de Fier. Din păcate, ambele blocuri politice vor fi dictaturi. Cel construit în jurul Chinei și al Rusiei va fi o dictatură clasică, în care interesul maselor și al statului primează în fața drepturilor individuale, iar în blocul Occidental vom avea o dictatură a minorităților și a discursului corect politic.

Ca să înțelegem la nivel de individ, dau un singur exemplu. Din 2035 Europa își propune să renunțe la mașinile pe combustie internă. Problema este că marea masă a populației nu își permite una electrică și acestea oricum nu se potrivesc pentru anumite activități, spre exemplu munci agricole. Noi vedem în această perioadă creșteri spectaculoase a vânzărilor de mașini electrice, dar asta se întâmplă pentru că încă nu fost atinsă toată piața țintă.

Practic, nu toți cei care își permit asemenea mașini au ajuns să aibă una și mai este loc în piață. Dar când acest grup țintă, oameni cu venituri peste medie, va fi atins integral, îmi este greu de crezut că restul, cei care umblă acum cu o mașină diesel la mâna a doua, își va permite una electrică. Iar asta va fi, din punctul meu de vedere, o limitare a unui drept, acela la liberă circulație. Cam așa va arăta minunata lume nouă dacă o mână nevăzută și cu viziune nu intervine pe lângă liderii celor două blocuri.

Din păcate, liderii occidentali nu dau semne de viziune. Din fericire, s-ar putea ca din 2024 să avem în SUA o nouă guvernare republicană. Spun din fericire, pentru că s-au dovedit de-a lungul timpului a fi mai pragmatici în ceea ce privește relațiile internaționale, dar și în ceea ce privește economia. Practic, nu stau să își piardă timpul cu teme desuete. Una dintre ele reprezintă chiar primul ordin semnat de Biden: el a dat dreptul băieților să concureze în concursuri sportive dedicate fetelor. Minunata lume nouă.