Infofinanciar > Lumea la zi > Politico: Erdogan a vorbit la telefon cu Putin și Zelenski. Acordul pentru cerealele din Marea Neagră e tot mai aproape
Lumea la zi

Politico: Erdogan a vorbit la telefon cu Putin și Zelenski. Acordul pentru cerealele din Marea Neagră e tot mai aproape

Erdogan - sursa foto - mediafax.ro
Sursa foto: mediafax.ro

Destul de recent, Recep Erdgogan a spus că Turcia va juca rolul unui mediator între Rusia și Ucraina, în încercarea de a găsi alte drumuri sigure prin care cerealale ucrainene să ajungă în țările în care este mare nevoie. Președintele turc deja a vorbit de mai multe ori la telefon, atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu Vladimir Putin.

Este important de precizat faptul că, de când Rusia a declanșat războiul, milioane de tone de cereale din Ucraina sunt blocate în Marea Neagră. Acest lucru reprezintă o situație dificilă pentru anumite state care depind de importurile alimentelor, precum Egiptul sau Algeria.

Tensiunile încă sunt mari între Rusia și Ucraina

Faptul că Erdogan a avut discuții telefonice separate, atât cu Putin, cât și cu Zelenski, este fără îndoială un semn bun, dar în același timp reprezintă și o problemă. Încă există mari tensiuni între cele două state, Ucraina spunând răspicat că Rusia le-a furat cantități importante de cereale, iar Moscova neagă vehement acest lucru.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia vor să aibă rol de mediatori între Rusia și Ucraina, purtând discuții cu ambele state. Aceștia încearcă reluarea transportului de cereale către întreaga lume, reducând astfel șansele ca anumite state să fie victimele unei crize alimentare.

Discuțiile lui Erdogan cu Zelenski și cu Putin sunt un semn bun

Liderul din Turcia și președintele Ucrainei au avut conversații referitoare la importanța unor rute de transport care să fie extrem de sigure, astfel încât cerealele să poată ajunge pe piețele din întreaga lume, conform Politico. În cadrul unei postări pe o rețea de socializare, Volodimir Zelenski a spus că ONU și Turcia trebuie să facă eforturi pentru a opri Rusia din a mai fura cerealele din zonele pe care, pentru moment, le-a ocupat în Ucraina. Liderul de la Kiev a admis și cât de importantă este reluarea exporturilor de cereale.

De asemenea, Recep Erdogan a vorbit și cu liderul de la Kremlin, iar Rusia, conform sursei menționate, a spus că această conversație telefonică a avut loc înaintea unei întrevederi dintre președintele Turciei și Vladimir Putin. În cadrul acestor discuții, cei doi lideri de stat au vorbit și despre ceea ce se întâmplă în acest moment în jurul Ucrainei și despre cât de mult contează ca milioanele de tone de cereale blocate în Marea Neagră să ajungă în restul lumii, având rute de drum care să garanteze un nivel ridicat de securitate.

Aceste convorbiri pe care Recep Tayyip Edrogan le-a avut, în mod separat, cu Vladimir Putin și cu Volodimir Zelenski reprezintă un motiv de optimism în legătură cu deblocarea cerealelor ucrainene din Marea Neagră și transportarea lor în toate țările, mai ales în cele care au cea mai mare nevoie de ele.