Infofinanciar > Lumea la zi > Prietenii la nevoie se cunosc. Firmele din China sfidează sancțiunile SUA
Lumea la zi

Prietenii la nevoie se cunosc. Firmele din China sfidează sancțiunile SUA

USA, Rusia si China Sursa foto Business Insider
Sursa foto Arhiva companiei

Conferința ExpoElectronica din China este o oportunitate anuală de primă mână pentru cele mai avansate companii de tehnologie din Rusia de a încheia afaceri cu factorii de decizie din țară, inclusiv cu cei din puternicele sectoare militare și de securitate. Dar, când s-au adunat la Moscova la începutul acestei luni pentru ediția din 2024, liderii tehnologici din Rusia reprezentați de 369 de companii au fost aproape depășiți numeric de 348 de omologi chinezi.

Prezența chineză la eveniment pare a fi un alt semn al amprentei tot mai mari a Beijingului în economia rusă, în special în domeniul tehnologiei avansate. Aceasta este din ce în ce mai greu de accesat de companiile rusești de când invazia Moscovei în Ucraina a precipitat o campanie de sancțiuni occidentale fără precedent.

Firmele chinezești nu iau în seama sancțiunile SUA

Traiectoria este reflectată de numărul de expozanți chinezi și din Hong Kong la evenimentele recente ale ExpoElectronica. Doar 119 au fost prezenți în 2023, 57 în 2022 și opt în 2021. Cel puțin trei companii care expun la ExpoElectronica din acest an au fost deja sancționate de SUA. Aceștia i-au ajutat pe ruși să se sustragă restricțiilor comerciale internaționale.

IMAXChip Technology a fost sancționată în decembrie 2023 pentru că a făcut „multiple livrări de electronice avansate în Rusia”, se arată într-un anunț al Trezoreriei, inclusiv către firma sancționată Akrol. IMAXChip a devenit una dintre primele cinci surse rusești de microelectrici străini.

Izzition E-Technology a fost sancționată în aceeași lună. Se pare că a fost folosită „de guvernul rus pentru a achiziționa componente electronice”. Compania se ocupă de bunuri, inclusiv semiconductori, pentru care armele rusești sunt puternic dependente de importuri.

Cea de-a treia companie – Sinno Electronics – a fost pusă sub măsuri în septembrie 2022. Acest lucru s-a întâmplat din cauza activității sale cu Radioavtomatika, specializată în procurarea de articole străine pentru industria de apărare a Rusiei. Sinno se ocupă de semiconductori, printre alte bunuri electronice.

„Sinno, conștient de restricțiile privind exporturile către Rusia, a menținut o relație continuă cu Radioavtomatika înainte și după continuarea invaziei Rusiei în Ucraina”, a declarat Trezoreria în septembrie 2022. Sinno a fost chiar sponsorul internațional al evenimentului din această lună de la Moscova.

Nu se poate avea ambele variante

Sprijinul tacit al Beijingului pentru războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a adâncit prăpastia dintre China și rivalii săi occidentali. Președintele Xi Jinping a încadrat China drept o națiune neutră și un potențial mediator. Volumul tot mai mare de comerț peste granița chino-rusă și utilizarea de bunuri chinezești de către armata rusă spun o poveste diferită.

China este de departe cel mai mare partener comercial al Rusiei. Afacerile dintre vecini se vor extinde până la un nivel record de aproximativ 240 de miliarde de dolari în 2023. Beijingul a refuzat în mare măsură să susțină sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. A fost rece la apelurile ucrainene de a exercita mai multă presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt invaziei sale. Se crede că China nu a furnizat încă ajutor militar direct Rusiei. Companiile sale au fost creditate ca fiind cele care au ajutat la reconstrucția economiei devastate și a armatei afectate a Moscovei în ultimii doi ani de război la scară largă.

„Când vine vorba de baza industrială de apărare a Rusiei, principalul contributor în acest moment la aceasta este China”, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat Antony Blinken. „Vedem China împărtășind mașini-unelte, semiconductori, alte articole cu dublă utilizare care au ajutat Rusia să reconstruiască baza industrială de apărare. China nu poate avea ambele variante. Nu își poate permite acest lucru. Vrei să ai relații pozitive, prietenoase cu țările din Europa. În același timp, alimentezi cea mai mare amenințare la adresa securității europene de la sfârșitul Războiului Rece.”

Această problemă va fi în centrul vizitei lui Blinken în China în această săptămână. Se pare că amenințarea unor sancțiuni americane secundare provoacă deja fricțiuni în comerțul transfrontalier.

Plățile către China au fost întârziate

Unele bănci chineze importante au încetat să mai proceseze plățile rusești. Altele au fost nevoite să accepte plăți prin intermediul unor terțe părți. Acest lucru face ca schimburile comerciale să fie mai costisitoare și să necesite mai mult timp. Reuters a raportat luna aceasta că societățile rusești se confruntă acum cu întârzieri de plată de până la șase luni.

O sursă-familiarizată cu industria de apărare rusă și citând contacte implicate în acorduri comerciale – a declarat pentru Newsweek că unele plăți către China au fost întârziate mai mult de o lună.

„Toate plățile, pentru orice – chiar și pentru afurisitele de fructe – sunt refuzate”, a declarat sursa, care a dorit să rămână anonimă de teama represaliilor. „Așa că sunt nevoiți să care saci cu bani lichizi, dar nu toți omologii chinezi sunt dispuși să accepte această formă de plată.”

Wall Street Journal a relatat săptămâna aceasta – citând oficiali americani anonimi – că SUA pregătește în prezent noi sancțiuni care vor fi impuse băncilor chineze care permit comerțul cu Rusia. Potrivit ziarului, aceste măsuri reprezintă o „opțiune de escaladare” care va fi folosită în cazul în care eforturile diplomatice de a opri comerțul cu bunuri cu dublă utilizare eșuează.

Reuters a relatat că „preliminar” au avut loc discuții privind noile sancțiuni, dar a citat un oficial american anonim care a declarat că nu există încă niciun plan de punere în aplicare a acestora.

Relații personale

Moscova intră din ce în ce mai mult în derivă pe orbita Beijingului. Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că Rusia intră într-o „formă de vasalizare cu China”.

„Această traiectorie era clară înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina”, a declarat pentru Newsweek Bonnie Glaser, directorul general al Programului Indo-Pacific din cadrul German Marshall Fund of the United States. „Pur și simplu s-a accelerat. Xi Jinping a acordat de mult timp o mare importanță relației sale cu Putin”.

La plecarea lui Xi din vizita sa din martie la Moscova, liderul chinez i-a spus omologului său rus pe treptele Kremlinului: „Chiar acum există schimbări – cum nu am mai văzut de un secol – și noi suntem cei care conducem aceste schimbări împreună”. Putin a răspuns: „Sunt de acord”.

Glaser a remarcat acest lucru ca fiind „un moment important” care „a părut o declarație foarte sinceră”.

Creșterea acestei relații personale pare să fi avut efecte practice izbitoare. Un raport recent al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) privind industria de apărare refăcută a Rusiei arată că importurile de bunuri chinezești cu dublă utilizare au crescut brusc după întâlnirea din martie 2023 dintre Putin și Xi la Moscova. De atunci, China a devenit de departe cea mai mare sursă de astfel de bunuri. A scris CSIS, „a permis creșterea bazei industriale de apărare a Rusiei în detrimentul Ucrainei”. În ceea ce privește microelectronica în mod specific, a adăugat: „Aproape toți exportatorii principali de microelectronică au sediul în China și Hong Kong”.

Se gândesc tot la propriul bine

Noile măsuri ar putea destabiliza băncile chineze, a spus Glaser.

„Dacă Statele Unite spun că vor viza băncile chineze, nicio bancă din lume nu va dori să facă afaceri cu Rusia”, a spus ea. „Acest lucru ar fi cu adevărat îngrijorător pentru băncile din China. Cred că toate s-ar conforma. Cu excepția poate a băncilor locale care nu sunt bănci importante și nu sunt foarte expuse comunității internaționale.”

Dar, în general, este puțin probabil ca alinierea dintre Rusia și China să își schimbe cursul. Xi vede „că China este în ascensiune și că Occidentul este în declin”, a spus Glaser.

„Nu cred că se așteaptă ca aceasta să fie întotdeauna o traiectorie consecventă”, a spus ea. „Vor fi suișuri și coborâșuri, iar el a făcut apel la luptă. Dar el vede, cred, Putin și Rusia ca fiind singurul partener real pe care China îl are și care poate încerca să facă ajustări la ordinea internațională și să slăbească Statele Unite”.

„Ei nu sunt de acord cu totul”, a continuat Glaser despre cei doi vecini mamut. „Chiar dacă cred că există oameni în cadrul ambelor sisteme care sunt sceptici față de cealaltă țară și nu susțin apropierea atât de mare pe cât doresc Xi Jinping și Putin, aceasta este totuși o relație condusă de un lider. Ei sunt profund investiți unul în celălalt și în agendele majore ale celuilalt.

„Cred că au demonstrat că sunt dispuși să compartimenteze lucrurile asupra cărora nu sunt de acord”.

Se rupe lanțul de iubire dintre China și Rusia?

O răcire a relațiilor dintre Moscova și Beijing este o perspectivă atrăgătoare pentru factorii de decizie americani. Aceștia sunt îngrijorați de o posibilă confruntare cu China. Dar Glaser a fost sceptic.

„Cred că această navă a plecat. Nu cred că există vreo posibilitate de a crea o prăpastie între ei”, a spus ea.

Cu toate acestea, obiectivul final al Chinei rămâne neclar. Au existat multe speculații potrivit cărora Beijingul ar putea profita de dependența tot mai mare a Moscovei în propriul beneficiu. Dar implicarea Rusiei în problemele prioritare ale Chinei – printre care India, Taiwan și Marea Chinei de Sud – a fost în mod notabil limitată, potrivit newsweek.com.

„Juriul încă nu a stabilit dacă China a avut vreodată intenția de a construi o pârghie pentru a o folosi. Teza mea este că Xi Jinping dorește și consideră că relația în sine este valoroasă. Și nu cred că ar vrea să folosească vreo pârghie într-un mod care ar putea de fapt să slăbească această relație”, a declarat Glaser.