Infofinanciar > Opinii > Inteligența emotională, avantajul în leadership
Opinii

Inteligența emotională, avantajul în leadership

Cami Dumitru (sursă foto: arhiva personală)
Foto: Arhiva personala

Afacerile nu sunt doar despre piață, cifre sau proceduri, ci mai ales despre oameni: oamenii sunt cei care construiesc afacerea, care transformă o idee sau un vis în ceva concret. Iar atunci când vorbim despre oameni trebuie să factorizăm elemente precum motivația, conflictele, încrederea, luarea de decizii, stresul, etc. Inteligența emoțională a unui lider este un instrument personal și relațional prin care acesta generează impact: astfel, un grup de oameni disparați ajung să funcționeze ca un întreg, aducându-și contribuția la obiectivele comune și susținându-se reciproc.

Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a înțelege ce se întâmplă pe plan mental cu noi și cu ceilalți, precum și de a gestiona adecvat aceste lucruri, în noi înșine și în relațiile pe care le avem. Este, în esență, maturitatea emoțională sub aspectul ei de reglare a emoțiilor, fie că vorbim despre abilitatea de a ne calma atunci când ne este teamă sau de a reuși să-i motivăm și încurajăm pe ceilalți.

Este ceea ce cultivăm la The Mind, prin programe personalizate nevoilor fiecărei companii. De altfel, datele statistice evidențiază beneficiile semnificative ale implementării unor programe de wellbeing emoțional în organizații: reducerea cu 125% a stresului profesional, scăderea ratei de turnover cu 51%, creșterea productivității cu 46%, reducerea cu 66% a numărului de zile de concediu medical, și o creștere de 300% a nivelului de inovație

Cum se vede din afară un lider cu o inteligență emoțională bine dezvoltată?

Liderii conștienți de ce se întâmplă în mintea lor din punct de vedere emoțional înțeleg cum să răspundă mai bine în situații cu încărcătură mare, fie că vorbim despre stres sau necesitatea de a lua rapid decizii importante. Au abilitatea de a trece cu mai mare ușurință de la reacție (imediată, pe pilot automat, condusă de frică sau furie) la răspuns (reflecție și decizie), iar în exterior acest lucru este perceput drept calm în fața presiunii.

Liderii cu inteligență emoțională vor ști să-și folosească abilitățile pentru a-și motiva oamenii din echipă în momentele cheie, pentru a-i sprijini și a-i ajuta să colaboreze, pentru a rezolva conflictele și tensiunile inevitabile.

Un astfel de lider va ști să-și asume responsabilitatea deciziilor și a consecințelor, să comunice transparent și să conducă prin exemplu personal, imprimând astfel echipei sale o direcție clară. De obicei, când au un astfel de lider, angajații îl percep ca fiind un reper de încredere – e unul dintre ei, dar e și „the go-to person”. Avem, așadar, un lider care va putea conduce prin exemplu – comportamentul lui va deveni normativ pentru ceilalți.

A alerga cu picioarele legate

În opoziție, liderii cu o inteligență emoțională precară confruntați cu situații complicate (și când n-avem astfel de situații?!) sunt surprinși și frustrați că lucrurile nu merg bine, nu înțeleg de ce se întâmplă așa și nici nu au o modalitate de a interveni. Folosind o metaforă, e ca și cum sunt nevoiți să alerge cu picioarele legate – da, se vor deplasa din loc, dar nu pe direcția dorită și cu multe căzături și julituri.

Mai mult, angajații lor vor avea o satisfacție profesională redusă, indiferent de palierul pe care lucrează sau de cât câștigă. Nu există încredere și nu există transparență, iar asta va însemna că nu există colaborare reală – oamenii nu vor „trage” în aceeași direcție, se vor simți copleșiți de stres, iar climatul emoțional va fi dominat de furie înăbușită.

Diferența dintre „tu trebuie…” și „noi putem să…

Diferențele aduse de cultivarea inteligenței sau maturității emoționale vor fi cu atât mai vizible în perioade cu resurse limitate sau instabilitate socială, economică sau politică. Iar atunci, atuul cel mai mare al unui lider ține de faptul că transmite încredere, comunică transparent și autentic, cu un discurs aliniat unor valori reale traduse în comportamente reale.

Oamenii simt când sunt mințiți, manipulați, duși cu vorba și încurajați doar de formă, iar loialitatea lor va fi pe măsură – de formă sau temporară. Lucrurile stau însă cu totul altfel atunci când un lider a reușit să creeze o viziune către care aspiră toți („aici vrem și putem să ajungem pentru că noi suntem în felul x”), dublată de consistența comportamentului („ce vă cer vouă este și ce ofer eu”). Este leadership-ul prin exemplu, este diferența dintre „tu trebuie…” și „noi putem să…”. Iar asta nu e posibil fără maturitate emoțională.

Despre autor:

Cami Dumitru este director de programe de psihoterapie și psiholog clinician în cadrul The Mind, clinică de psihiatrie, psihoterapie și dezvoltare personală care oferă intervenții psihologice personalizate pentru mediul corporate. Strategiile create de echipa de specialiști de la The Mind au drept miză echilibrul emoțional al oamenilor, precum și motivație și reziliență crescute. Pentru companii, rezultatele se traduc în performanță îmbunătățită, rată scăzută a turnover-ului și promovarea unei culturi organizaționale simultan orientată spre adaptabilitate la schimbare și siguranță psihologică.