Infofinanciar > Info > Care sunt fericiții seniori care vor primi o majorare de 100% a pensiilor. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul
Info

Care sunt fericiții seniori care vor primi o majorare de 100% a pensiilor. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul

Pensionare la 60 de ani fără penalizări
Sursa foto: arhiva companiei

S-a dat startul procesului de recalculare a pensiilor, potrivit legii. În acest fel, odată cu luna mai, seniorii vor începe să primească deciziile.

Din luna mai a acestui an, seniorii vor intra în posesia deciziilor cu pensiile majorate. Mai apoi, din luna septembrie a acestui an, aceștia vor primi și pensiile majorate, dar și pensiile crescute.

Majorare cu până la 80%

Potrivit unor informații transmise de curând de Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, unii seniori vor avea parte de o majorare a veniturilor cu până la 80%.

„Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai. Cu precădere preponderent în lunile iunie-august, adică înainte de luna septembrie. Septembrie este al doilea moment majorării pensiilor. Primul a fost 1 ianuarie, când am avut majorarea cu 13,8%. Adică o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2032.

Al doilea moment important este luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari, după estimările colegilor noștri de la Casa de Pensii.

Cu privire la adeverințele care trebuie depuse, de asemenea, colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice spun că o parte semnificativă a pensionarilor au deja aceste documente în sistem și acestea au fost deja digitalizate în cadrul proiectului procesului de reevaluare a dosarelor”, sunt informațiile pe care Simona Bucura Oprescu le-a transmis.

Cine primește mai mulți bani

Un alt lucru pe care l-a mai transmis Ministrul Muncii este acela că 1,2 milioane de români primesc indemnizație socială.

„În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.

În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.

Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri.

În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a mai adăugat Simona Bucura Oprescu.

Pensii mai mari pentru 3 milioane de români

Un alt aspect pe care l-a mai menționat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, este acela că, potrivit estimărilor realizate de Casa Națională de Pensii Publice, aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de o majorare a veniturilor.

Aceasta a evidențiat că un moment important l-a reprezentat data de 1 ianuarie a acestui an. Atunci, punctul de pensie a fost majorat cu 13,8%. Luna septembrie va semnifica un alt moment important pentru seniori. Acest lucru se întâmplă deoarece seniorii vor intra în posesia pensiilor recalculate.

„Peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari, conform estimărilor colegilor noștri de la Casa de Pensii”, a transmis ministrul Muncii.

Recalcularea pensiilor

Toți seniorii de la noi din țară primesc o veste bună. Un număr foarte mare va beneficia de o majorare considerabilă a veniturilor. După cum se arată în noua lege a pensiilor, care se va implementa din data de 1 septembrie, toate cele 5 milioane de pensii vor fi recalculate.

Odată cu acest lucru, mulți seniori vor avea parte de surprize. Un număr semnificativ de pensionari va avea veniturile majorate.

Majorarea pensiei

Un exemplu concludent este cel al unui pensionar care a petrecut peste 35 de ani în câmpul muncii. El a acumulat un număr impresionant de peste 50 de puncte. Având un indice de corecție scăzut, acest pensionar se află într-o poziție favorabilă pentru a beneficia de o pensie mare la recalculare.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici. Cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari”, a transmis Daniel Baciu, președintele CNPP.

Spre exemplu, se poate observa cazul unui bătrân care s-a retras din activitate în anul 2020. Atunci când punctul de pensie era de 1.265 de lei, iar el avea o vechime de 38 de ani, din care 20 la grupa a II-a.

În acest fel, pensionarul acesta are un punctaj mediu de 1,64. Acest lucru arată că în 2020 pensia lui era de 2.080 de lei. În ianuarie, pensia lui a fost indexată și a ajuns la 2.054 de lei.

Potrivit formulei de calcul a punctelor de stabilitate, acest român are, în total, 8,75 puncte. Mai exact: (5 X 0,5+ 5 X 0,75+ 3 X 1).

După ce a fost aflată această valoarea, se poate descoperi care va fi pensia după recalculare. 8,75 puncte stabilitate+ 50 puncte de contributivitate= 58,75 X 81 lei (valoarea punctului de referință). La finalul recalculării rezultă o pensie de 4.760 de lei, potrivit romaniatv.net