Infofinanciar > Info > Deficitul bugetar al României din T1 din acest an s-a majorat comparativ cu T1 din 2023
Info

Deficitul bugetar al României din T1 din acest an s-a majorat comparativ cu T1 din 2023

Deficitul bugetar a atins aproximativ 29 miliarde de lei
Sursa foto: arhiva companiei

Pentru primul trimestru din 2024, deficitul bugetar este de 2,06% din PIB (produsul intern brut). Comparativ cu același interval al anului anterior, când deficitul a fost de 1,42% din PIB, s-a înregistrat o majorare. Aceste informații au fost transmise reprezentanții Ministerului Finanțelor în ziua de vineri, 26 aprilie.

Veniturile totale au înregistrat o creștere de aproape 16% față de anul anterior. A fost depășită suma de 132 de miliarde de lei. Această majorare susținută a fost alimentată în principal de încasările din venituri curente. În special contribuțiile de asigurări, impozitul pe salarii și TVA, precum și de fondurile europene, conform specialiștilor Ministerului de Finanțe.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 21,5%, contribuțiile de asigurări cu peste 22%, încasările din impozitul pe veniturile din pensii cu aproape 62%, iar cele aferente declarațiilor unice cu 22,6%. În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au însumat peste 168 de miliarde de lei în primele trei luni. S-a consemnat o creștere nominală de 22,7% față de perioada similară a anului anterior.

Cheltuielile de personal s-au majorat cu 19,6%. Cele cu bunuri și servicii cu aproape 24%, iar cele cu asistența socială cu 12,4%. De asemenea, bugetele locale au înregistrat o creștere considerabilă, de 21,2%.

În ceea ce privește cheltuielile cu dobânzile, acestea au înregistrat o scădere de aproximativ 1,5 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent. În final, cheltuielile destinate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile au fost cu 32,5% mai mari în comparație cu trimestrul I din 2023. Iar cheltuielile pentru investiții au fost de 1,7 ori mai mari, atingând suma de 22,5 miliarde de lei, informează RADOR.