Infofinanciar > Lumea la zi > BBC. Planul lui Vladimir Putin de a distruge Ucraina în iarnă a eșuat! Ce se întâmplă acum pe front
Lumea la zi

BBC. Planul lui Vladimir Putin de a distruge Ucraina în iarnă a eșuat! Ce se întâmplă acum pe front

razboi-ucraina, sursa foto - evz.ro
sursa foto: evz.ro

Ucrainenii se bucură de debutul primăverii. Nopțile sunt încă reci, dar aceștia au ieșit dintr-o iarnă greu, plină de lovituri cu rachete rusești, care le-au tăiat curentul, încălzirea, dar și apa.

Iarna a fost foarte grea, dar acum s-a terminat. Ucraina are încă căldură și țara este de neînvins, a fost mesajul președintelui Volodimir Zelensky.

La acea perioadă a declarației, Ucraina tocmai trecuse de mai bine de trei săptămâni la rând fără grija unei pene de curent și chiar avea surplus în sistemul electric. Nici atacurile rusești nu mai avuseseră loc de trei săptămâni și părea că dorința lui Vladimir Putin de a doborî aprovizionarea Ucrainei s-a încheiat.

„Da, noi o facem, dar cine a început?”, a declarat Vladimir Putin în decembrie, aruncând vina pe Kiev.

Liniștea dinaintea furtunii

Era o poveste mult mai crâncenă în acel moment. Până la jumătate din infrastructura energetică era avariată, iar un expert ucrainean în securitate nucleară a avertizat că situația era aproape critică.

Dar în timpul acelor săptămâni de liniște, Rusia își făcea provizii de armament. În primele ore ale zilei de joi, aceasta a tras 81 de rachete și a lăsat patru regiuni să se lupte cu întreruperi de energie electrică de urgență. Vineri, o jumătate de milion de oameni încă nu aveau energie electrică în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

„Este complet frig acum. Avem mâncare, dar doar o parte din ea a fost gătită”, a spus Oleksii, Ministrul Apărării din Ucraina, în timp ce privea cum durata de viață a bateriei telefonului său mobil scade la 14%. În blocul său locuiesc 500 de persoane, iar când s-a dus la „centrul de invincibilitate” local pentru a-și alimenta telefonul, erau prea mulți oameni cu aceeași idee.

Kievul a fost de asemenea lovit, iar un spital care trata 700 de persoane a rămas fără încălzire și apă caldă timp de câteva ore. Alte 150.000 de persoane au rămas fără curent electric în Zhytomyr, la două ore de mers cu mașina la sud de granița cu Belarus. Primarul a declarat că următoarele săptămâni vor fi critice, iar pentru acest oraș situat la vest de Kiev se anunță pene de curent.

Speranța îți oferă puterea de a lupta

Dar, în timp ce locuitorul Eugene Herasymchuk își încheia ziua de lucru într-o zi însorită de primăvară, era încrezător pentru viitor.

„Am avut trei săptămâni fără atacuri și am avut curent. Iar energia din sistem a permis autorităților locale să pună în funcțiune troleibuzele și tramvaiele. Acesta a fost un pas mare, pentru că înainte de asta transportul public era în pauză.”

Iar pentru mulți ucraineni, nu a trecut mult timp până când au fost din nou în rețea.

„Se poate spune că Ucraina a câștigat pe frontul energetic”, a declarat Tetyana Boyko, de la rețeaua civică Opora, lăudând flota de lucrători în domeniul energiei și ajutorul internațional. „Să ne rugăm, dar cred că cel mai rău scenariu a trecut.”

Poate că iarna s-a terminat, dar Oleksii crede că lupta pentru salvarea alimentării cu energie electrică a Ucrainei de rachetele lui Vladimir Putin, va continua atâta timp cât Rusia are capacitatea de a o lovi. Fiecare centrală termică și hidroelectrică din Ucraina a fost avariată, de când Rusia și-a lansat asaltul asupra infrastructurii energetice în octombrie anul trecut. Kievul pierduse deja utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, cea de la Zaporizhzhia, care se află în mâinile Rusiei.

Substațiile au fost reduse la bucăți de metal răsucit, care nu au mai fost capabile să transforme energia electrică și să o transporte în case și întreprinderi. Timp de două săptămâni, în plină iarnă, BBC a urmărit echipe de ingineri și tehnicieni care s-au grăbit să repare pagubele provocate de rachete. O substație a fost lovită de șase ori cu rachete sau drone, iar înlocuirea acestor transformatoare avariate a luat timp.

Transformatoarele au devenit rapid cerința numărul unu a Ucrainei. Țara are nevoie de mai mult decât poate produce lumea într-un an și până acum a fost trimis un singur transformator de înaltă tensiune, deși au sosit zeci de mașini de putere mai mică. Paul Adams este omul care s-a aflat în prima linie cu inginerii din Ucraina.

Pe măsură ce iarna se prelungea, forțele armate ucrainene deveneau tot mai pricepute la doborârea rachetelor și a dronelor rusești. Dar în această săptămână, doar 34 dintre rachete au fost distruse, deoarece Rusia a folosit arme diferite, de mare viteză. Printre acestea se numărau rachete hipersonice Kh-47 Kinzhal, precum și rachete anti-navă și antiaeriene.

„Ele pot provoca distrugeri uriașe, uriașe”, a declarat un oficial din industrie.

Ucraina, cândva o mare putere energetică

Până la începerea războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, existau 15 reactoare nucleare în funcțiune la patru centrale electrice. Șase dintre aceste reactoare se aflau la Zaporizhzhia, confiscate de armata de ocupație în primele zile ale invaziei.

De luni de zile, centrala se află în centrul unei dispute nucleare cu miză mare, pe fondul acuzațiilor că Moscova vrea să o conecteze la rețeaua electrică a Rusiei. Celelalte trei centrale se află în sudul Ucrainei și în vestul țării, la Rivne și Khmelnytskyi. Împreună, ele produc în prezent jumătate din energia electrică a Ucrainei.

Centralele electrice au fost restaurate și reparate. O sursă din industrie a declarat pentru BBC că, pe măsură ce zilele devin mai însorite și mai calde, va fi din ce în ce mai greu pentru puterea militară a Rusiei să terorizeze țara sa. Orașul Dnipro, situat în centrul și estul țării, a îndurat mai multe atacuri mortale cu rachete de-a lungul iernii, iar săptămâna aceasta nu a fost diferită. Însă de săptămâni întregi nu au existat probleme cu aprovizionarea cu energie.

„Orașul s-a transformat. În sfârșit, luminile stradale au revenit și nu mai este înfricoșător să mergi pe străzile orașului”, a declarat Inna Shtanko, o tânără mamă cu un fiu mai mic de doi ani.

Gătitul și dușul fierbinte au redevenit parte din rutina zilnică a familiei sale. „Starea noastră psihologică s-a îmbunătățit considerabil, deoarece familia noastră și alte mame pot să ne planifice cu ușurință ziua.”

Există o poveste similară în Kherson, ocupat de forțele rusești până când acestea s-au retras peste râul Dnipro în noiembrie anul trecut. Viața a fost grea timp de câteva săptămâni după ce rușii au lăsat orașul din sudul țării fără utilități de bază.

„Nu am avut electricitate timp de aproximativ o lună și o săptămână, apoi am avut-o timp de două ore pe zi, apoi, treptat, nu s-a mai întrerupt”, a declarat antreprenorul local Alexei Sandakov.

Acum, el se mândrește cu o alimentare regulată cu energie electrică, deși presiunea asupra sistemului este mult mai mică decât înainte de război, deoarece populația de 55.000 de locuitori este o fracțiune din ceea ce era înainte de invazia rușilor.

Numărul populației a scăzut în Ucraină, cu peste opt milioane de refugiați dincolo de granițele sale, iar acest lucru a pus și el mai puțină presiune asupra infrastructurii energetice. Consumul a scăzut, iar refugiații nu s-au întors încă, după cum a remarcat un oficial. Sentimentul general este că daunele cauzate de acest ultim val de rachete vor fi reparate rapid. Pagubele au fost considerabile, dar inginerii au devenit foarte pricepuți în a restabili energia electrică în câteva zile, chiar și după un atac major.

„Este ca o competiție: cât de repede ne pot provoca daune și cât de repede putem repara. Iar noi câștigăm această competiție”, a declarat Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de cercetare a industriei energetice din Kiev.

În Zhytomyr, cetățeanul Eugene Herasymchuk, crede că lucrurile se îmbunătățesc. „Mulți ucraineni spun că este mai bine să avem o iarnă rece și una întunecată decât 100 de ani cu Rusia – așa că eu cred că ne putem descurca.”

Potrivit dlui Kharchenko, ucrainenii au acum totul de partea lor, de la îmbunătățirea vremii la sprijinul donatorilor internaționali și la personalul profesionist din industria energetică. Dar el este mai rezervat în ceea ce privește viitorul.

„Nu spun că am câștigat războiul energetic, dar pot spune că am câștigat bătălia energetică în această iarnă.”, conform BBC.