Infofinanciar > Lumea la zi > Putin repetă istoria Cernobîlului! Bombardează zona în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa
Lumea la zi

Putin repetă istoria Cernobîlului! Bombardează zona în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

gds.ro
Sursă: gds.ro

Armata rusă a bombardat pentru a doua oară zona Zaporojie în noaptea dinspre joi spre vineri! În sudul Ucrainei se află cea mai mare centrală nucleară a Europei, însă acest fapt nu pare să-l alarmeze pe liderul rus.

Mii de persoane au rămas fără curent electric, însă acest fapt este cel mai puțin alarmant. Pericolul la care am putea fi expuși este unul uriaș, dacă privim în urmă la dezastrul creat de explozia centralei de la Cernobîl.

Cernobîl, de la capăt

În 1986, în timpul nopții, în centrala nucleară de la Cernobîl s-a produs o explozie în urma căreia s-a produs o contaminare radioactivă a întregii zone înconjurătoare, și nu numai. Un nor de precipitații radioactive s-a deplasat către părțile de vest ale Uniunii Sovietice, ale Europei și ale Americii de Nord. Suprafețe foarte mari ale unor țări precum Belarus, Rusia și Ucraina au fost contaminate, fiind nevoie de evacuarea imediată a unui număr de 336.000 de persoane. Conform datelor oficiale din perioada post-sovietică, un procent de 60% dintre precipitațiile toxice au căzut asupra Belarusului. Radiațiile au provocat multe decese, însă și apariția multor tipuri de cancer ce s-a dezvoltat în timp.

Similar accidentului de la Cernobîl, exploziile ce au avut loc în regiunea Zaporojie au avut loc noaptea, însă ceea ce diferă în acest scenariu este faptul că nu au fost un accident. Bombardamentele au fost plănuite și făcute sub strategia Federației Ruse, care nu pare să ia în considerare riscul la care supune sute de mii de oameni.

Atacul asupra Zaporojie

Atacul rus a avut loc târziu în noapte, imediat după lansarea primei lovituri asupra Ucrainei ce a constat în proiectarea a zeci de rachete (mai mult de 80) asupra peste zece regiuni diferite ucrainene. Numărul de decedați din urma bombardamentului este unul de cel puțin zece persoane. Centrala s-a deconectat timp de câteva ore de la rețeaua electrică a țării, lăsând 20.000 de cetățeni pe întuneric până la activarea sistemului de urgență ce presupune alimentarea cu motorină. În unele zone ale țării a fost întreruptă și alimentarea apei și a agentului termic.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat în seara de joi că centrala a fost conectată din nou la o linie electrică externă după un număr de 11 ore, când s-a bazat doar pe generatoarele diesel.

„Oroarea rusă a atacat din nou în mod cinic oraşul nostru. În urma loviturilor, obiective de infrastructură critică au fost avariate”, a precizat Anatoli Kurtev, secretarul Consiliului municipal din Zaporojie.

Oficialul municipiului mai declară și că în urma atacului s-a produs un incediu, două instituții de învățământ au fost avariate și ferestrele clădirilor au fost spulberate.

„Toate serviciile (de urgenţă) au început imediat să acţioneze pentru a elimina problemele. În prezent, alimentarea cu energie electrică, căldură şi apă în Zaporojie a fost parţial restabilită. Lucrările sunt în curs de desfăşurare”, a precizat Kurtev.

„Pierderea astăzi a întregii energii externe a demonstrat încă o dată cât de fragilă şi de periculoasă este situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie”, a avertizat Rafael Grossi, directorul general al AIEA, reamintind că este a şasea oară când uzina rămâne decuplată de la liniile exterioare de energie electrică de când a începutul invazia şi a fost ocupată centrala de către militarii ruși.

Grossi a precizat și că inspectorii AIEA, care staţionează în centrală, au auzit iar „bombardamente puternice”, semn al intensificării activităţii militare din regiune. AIEA cere de luni întregi crearea unei zone de securitate în jurul centralei pentru evitarea riscului unui accident nuclear, conform realitatea.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.