Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia își irosește muniția pentru cucerirea orașului Bahmut. Ucraina profită și își regrupează forțele
Lumea la zi

Rusia își irosește muniția pentru cucerirea orașului Bahmut. Ucraina profită și își regrupează forțele

sursă foto: hotnews.ro; trupele rusești au încercuit orașul Bahmut
FOTO: hotnews.com

În timp ce războiul ajunge în cea de-a 54-a săptămână, analiștii consideră că Ucraina contribuie la diminuarea resurselor pe care le deține  Rusia în materie de personal militar și muniție, în timp ce se pregătește să contraatace în alte părți. Tactica ucraineană a constat, probabil în reducerea pierderilor, continuând în același timp să atragă forțele rusești în ceea ce reprezintă acum cea mai lungă și mai dură bătălie din 24 februarie și până în prezent.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut din  cucerirea provinciilor estice Lugansk și Donețk, cunoscute colectiv sub numele de regiunea Donbas, unul dintre obiectivele sale principale iar capturarea Bahmutului este esențial pentru obiectivul Kremlinului. „Înțelegem că, după Bakhmut, ar putea merge mai departe. Ei ar putea merge la Kramatorsk. Ar putea merge la Sloviansk. Ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina în direcția Donețk”. a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru CNN.

Ucraina a luat o decizie strategică de a păstra Bahmut cât mai mult timp posibil, întărind linia de apărare cu unități de elită, în timp ce forțele rusești din grupul de mercenari Wagner au intrat în suburbiile din nordul orașului.

Este puțin probabil ca forțele rusești să obțină rapid câștiguri teritoriale

Președintele ucrainean a declarat că principalii săi comandanți au fost în favoarea „continuării operațiunii de apărare și a consolidării în continuare a pozițiilor noastre în Bahmut”, un oraș cu o populație de aproximativ 70.000 de persoane înainte de război. Liderul de la Kiev  nu a detaliat motivele, dar Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a sugerat că Bahmut a fost o mașină de tocat carne pentru forțele rusești, deturnându-le de la alte părți ale frontului lung de 800 km.

„Apărarea ucraineană din Bahmut rămâne solidă din punct de vedere strategic, deoarece continuă să consume forță de muncă și echipamente rusești, atât timp cât forțele ucrainene nu suferă pierderi excesive”, potrivit ISW. „Este puțin probabil ca forțele rusești să obțină rapid câștiguri teritoriale semnificative atunci când duc un război urban, ceea ce de obicei favorizează apărătorul și poate permite forțelor ucrainene să provoace pierderi ridicate unităților rusești care avansează, chiar și atunci când forțele ucrainene se retrag în mod activ”, continuă Institutul pentru Studiul Războiului ISW.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, a precizat că forțele ucrainene au pierdut un soldat la fiecare șapte ruși în Bahmut. Oficialii Casei Albe au raportat la 17 februarie că numai Grupul Wagner, care a luptat cu precădere în zona Bahmut, a suferit 30.000 de pierderi.

Rusia a angajat aproximativ 190.000 de soldați în invazia pe care a lansat-o la 24 februarie 2022 și, de atunci, a adăugat alți 316.000. Ucraina a estimat că peste 150.000 de soldați ruși au fost uciși. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat pentru USA Today că pierderile Rusiei au făcut-o incapabilă să organizeze o ofensivă majoră după această primăvară.

„Rusia a irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale”, a declarat Budanov. Acesta continuă și precizează că „Economia și producția Rusiei nu sunt capabile să acopere aceste pierderi. … Dacă armata Moscovei nu-și va atinge obiectivele în această primăvară, va rămâne fără instrumente militare”.

O retragere controlată

Ucraina a început să dea semne de relaxare din Bahmut la 28 februarie, când consilierul prezidențial Alexander Rodnyansky a declarat că o retragere tactică din anumite părți ale orașului nu a fost  exclusă. „Până acum trupele noastre au ținut orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic, deoarece nu vom sacrifica toți oamenii noștri doar pentru nimic”, a declarat Rodnyansky.

„Cred că, mai devreme sau mai târziu, va trebui probabil să părăsim Bahmut”, a declarat a doua zi parlamentarul ucrainean Serhiy Rakhmanin la radioul ucrainean NV. „Nu are sens să o păstrăm cu orice preț”. „Dar, pentru moment, Bahmut va fi apărat cu mai multe obiective: În primul rând, să provoace cât mai multe pierderi rusești și să determine Rusia să-și folosească muniția și resursele”, a spus oficialul ucrainean.

La 1 martie, statul major ucrainean a declarat că trupele rusești încearcă să avanseze spre Bakhmut „fără întrerupere”, deși Zelenski a declarat că forțele sale „țin fiecare sector al frontului sub control”. Această imagine s-a schimbat două zile mai târziu, când forțele ucrainene au început să arunce în aer poduri în Bahmut și în jurul acestuia, un indiciu că au luat în considerare retrageri limitate.

Unul dintre poduri traversa râul Bakhmutka, care împarte orașul în jumătățile de est și de vest. Celălalt pod se afla chiar la vest de Bahmut, în drum spre Khromove. Mișcările au sugerat că forțele ucrainene încercau să încetinească progresul rusesc prin oraș și să împiedice desfășurarea lor rapidă mai la vest în cazul în care Bahmut ar fi căzut.

„Unitățile companiei militare private Wagner au înconjurat practic Bahmut”, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-o înregistrare video postată pe Telegram. „A mai rămas doar o singură rută de ieșire”, a spus liderul Wagner.

Strategia lui Vladimir Putin

Prigojin s-a confruntat însă cu propriile sale probleme, plângându-se pe rețelele de socializare că Ministerul rus al Apărării nu i-a furnizat suficientă muniție pentru a termina treaba. Prigojin a mai precizat că i-a scris o scrisoare comandantului campaniei militare rusești din Ucraina, probabil șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, „despre nevoia urgentă de a aloca muniție. Pe 6 martie, la ora 8 dimineața, reprezentantului meu la cartierul general i s-a anulat permisul de trecere și i s-a interzis accesul în sediul grupului”, completează Prigojin.

Ministerul rus al Apărării a fost precaut față de Prigojin,cel din urmă s-a lăudat cu abilitatea grupului său și a insinuat că trupele regulate rusești erau prost antrenate sau incompetente. Miercuri, Prigozhin a declarat că Wagner deținea controlul asupra a jumătate din Bahmut. Imagini geolocalizate au susținut afirmația sa potrivit căreia apărătorii ucraineni au fost împinși spre partea de vest a râului Bakhmutka.

Dar dacă Ucraina consideră că presiunea rusă asupra Bahmut îi oferă un avantaj, de ce insistă Rusia asupra acestei strategii?

„Cel mai probabil, Putin calculează că timpul lucrează în favoarea sa și că prelungirea războiului … poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”, a declarat miercuri Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale ale SUA, în fața Comisiei pentru informații a Senatului, în timpul unei audieri anuale privind amenințările globale. Dar Haines, ca și alți observatori occidentali, consideră că Putin nu are resursele necesare pentru a reuși această strategie, informează aljazeera.com.

Rusia nu este pregătită pentru ostilități pe termen lung

Dacă Rusia nu instituie o mobilizare obligatorie și nu identifică rezerve substanțiale de muniție de la terți, va fi din ce în ce mai dificil pentru ei să susțină chiar și nivelul actual al operațiunilor ofensive”, a declarat Haines. „Nu vedem armata rusă recuperând suficient de mult în acest an pentru a face câștiguri teritoriale majore. (…) Este posibil să se orienteze în totalitate spre menținerea și apărarea teritoriului pe care îl ocupă în prezent” a continuat oficialul american.

„Rusia nu este pregătită pentru ostilități pe termen lung”, a apreciat Haines, respingând ideea unui război de mai mulți ani. „Ei arată în toate modurile posibile că sunt pregătiți acolo pentru un ‘război de zeci de ani’. Dar, în realitate, resursele lor sunt destul de limitate, atât în timp, cât și în volum. Și ei știu foarte bine acest lucru” completează Avril Haines.

Prigojin s-a confruntat însă cu propriile sale probleme, plângându-se pe rețelele de socializare că Ministerul rus al Apărării nu i-a furnizat suficientă muniție pentru a termina treaba.

Germania și Polonia au declarat că vor livra 28 de tancuri Leopard în această lună, în timp ce Canada și-a dublat donația inițială de patru tancuri. Astfel, numărul tancurilor de luptă aliate destinate Ucrainei a ajuns la 227.

SUA acordă 2 miliarde de dolari sub formă unui ajutor militar

SUA au anunțat, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari care, pentru prima dată, include poduri tactice. Acestea sunt conduse pe poziție și sunt desfășurate pentru a traversa râuri în cadrul unor ofensive care implică tancuri de luptă și vehicule blindate de luptă.

Ucraina a avut o cerere foarte mare de artilerie ghidată și rachete, iar Pentagonul a trebuit să improvizeze găsind componente ieftine și abundente. Un răspuns a venit sub forma bombelor cu diametru mic lansate de la sol, care împerechează obuze de artilerie și motoare de rachetă. În aceeași ordine de idei, șeful Comandamentului Aerian Aliat al NATO a declarat luni că SUA a furnizat Ucrainei kituri care transformă obuzele de artilerie neghidate în muniții ghidate de precizie cu o rază de acțiune de 72 km (45 de mile).

Un obiectiv strategic va fi încercarea de a „înfige o breșă în frontul rusesc din sud între Crimeea și Rusia continentală”, a declarat Vadym Skibitsky, adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare din Ucraina, pentru grupul media german Funke.

Budanov, șeful lui Skibitsky, despre care se spune că este singurul oficial ucrainean de rang înalt care a prezis invazia rusă de anul trecut, a declarat că Ucraina va duce „o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi ultima înainte ca acest război să se încheie”.