Infofinanciar > Lumea la zi > Va izbucni un război nuclear! Benjamin Netanyahu, previziuni sumbre privind situația tensionată din Orientul Mijlociu
Lumea la zi

Va izbucni un război nuclear! Benjamin Netanyahu, previziuni sumbre privind situația tensionată din Orientul Mijlociu

premier israel, Netanyahu, sursa foto CNBC
sursa foto CNBC

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a acordat un interviu pentru Iran International, despre situația tensionată în care ne aflăm. Acesta intenționează să dubleze interviul în persană și să îl difuzeze în Iran.

Un „război nuclear oribil” va izbucni dacă lumea nu va împiedica Teheranul să obțină arme atomice, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, în primul său discurs adresat poporului iranian.

Israel anunță o posibilă amenințare din partea Iranului

„Dacă Iranul obține o armă nucleară, aceasta va fi o problemă cu care ne vom confrunta cu toții. Va schimba lumea”, a declarat el într-un interviu în limba engleză acordat Iran International.

O țară cu forță nucleară va provoca „încrucișarea Orientului Mijlociu cu fire de capcană nucleare deoarece alte regimuri care înțeleg pericolul unui Iran nuclear se vor grăbi să se înarmeze”, a declarat Netanyahu. Prim-ministrul a semnalat că are un mesaj pentru cei care spun: „Ei bine, dacă luăm măsuri împotriva Iranului, ne vom confrunta cu un război. Vă veți confrunta cu un război dacă nu o faceți, un război nuclear potențial oribil dacă nu o faceți”.

„Programul nuclear al Iranului a ajuns într-o zonă periculoasă”, a spus el, adăugând că acțiunile israeliene au întârziat acest proces cu un deceniu, dar acum programul merge înainte. „Comunitatea internațională trebuie să transmită un mesaj comun puternic Iranului”, a declarat Netanyahu.

Premierul Israelului cere ajutorul comunității internaționale

Israelul cere sprijin internațional pentru a amenința Iranul și pentru a implementa anumite sancțiuni. „Ar trebui să le spunem că, dacă trec de pragul nuclear, este ceva ce nu putem tolera. Trebuie să le spunem că există o linie pe care nu o puteți depăși și că există un preț de plătit dacă o faceți”, a afirmat oficialul israelian.

Securitatea lumii și speranțele poporului iranian sunt în joc. Netanyahu a susținut de mult timp că singura modalitate de a împiedica Iranul să producă arme nucleare este o combinație de sancțiuni paralizante și prezența unei amenințări militare credibile. „Istoria se va schimba dacă Iranul va obține arme nucleare”, a declarat el, adăugând că poporul iranian și Israelul au un inamic comun în Republica Islamică.

Netanyahu a transmis poporului israelian un mesaj puternic de susținere. „Noi suntem alături de voi; eu sunt alături de voi. Dar acum, cea mai mare parte a lumii este alături de voi. Ar trebui să știți asta. Nu vă pierdeți curajul. Fiți puternici”, a spus acesta.

Premierul a vorbit despre amenințarea tot mai mare a Iranului atunci când s-a adresat joi comunității evreiești din Roma și a spus că intenționează să abordeze această problemă și cu premierul italian.

De asemenea, prim-ministrul a discutat despre acest subiect cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu care s-a întâlnit pe aeroportul Ben-Gurion. SUA a declarat de mult timp că sprijină dreptul Israelului de a se apăra și de a aduce la lumină anumite situații. De asemenea, Lloyd Austin a subliniat că „preferința președintelui american Joe Biden este de a explora toate căile diplomatice pentru a ne asigura că limităm progresul Iranului în acest domeniu și, prin urmare, vom căuta să continuăm să lucrăm pentru a ne asigura că limităm progresele lor periculoase”, conform The Jerusalem Post.