Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping și Vladimir Putin salută o nouă eră! Președintele Chinei: „Se apropie o schimbare care nu a mai avut loc în 100 de ani”
Lumea la zi

Xi Jinping și Vladimir Putin salută o nouă eră! Președintele Chinei: „Se apropie o schimbare care nu a mai avut loc în 100 de ani”

Vladimir Putin și Xi Jinping - sursa foto- rfi.ro
sursa foto- rfi.ro

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus lui Vladimir Putin, care zâmbea, că „se apropie schimbarea”, într-un mesaj de despărțire amenințător la plecarea sa de la Moscova, marți seara, după discuțiile cu omologul său rus.

„Se apropie o schimbare care nu s-a mai întâmplat în 100 de ani. Și noi conducem această schimbare împreună”, i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin prin intermediul interpretului său, cuvinte care cu siguranță vor trage semnale de alarmă în Occident. „Te rog, ai grijă de tine, dragă prietene”, a adăugat el, strângând mâna lui Putin cu căldură înainte de a fi salutat de despotul rus, care i-a urat lui Xi „călătorie liniștită”.

După ce cei doi lideri au salutat o „nouă eră”, avionul lui Xi a părăsit miercuri aeroportul Vnukovo din Moscova. El a fost întâmpinat de o gardă de onoare care a interpretat imnurile naționale rus și chinez, a precizat agenția de presă rusă RIA Novosti.

Consolidarea „relației speciale”

În februarie 2022, cei doi au anunțat că au creat o prietenie „fără limite”, iar Putin l-a invitat pe Xi să viziteze capitala rusă. De atunci, ei au vorbit în mod public despre consolidarea „relației lor speciale”, Moscova și Beijingul respingând amândouă ceea ce ei spun că sunt încercările SUA de a crea o „lume unipolară” controlată de Washington.

Xi s-a întâlnit în cele din urmă ieri cu Putin la Kremlin, ambii lideri părând dornici să își promoveze relațiile pozitive. Ei au semnat o serie de memorandumuri și acorduri menite să stimuleze cooperarea bilaterală în mai multe domenii și au fost fotografiați în timp ce ciocneau șampanie împreună în Palatul Fațetelor de la Kremlin, Xi invitându-l pe omologul său rus să viziteze China în cursul acestui an.

Mesajul lor de adio tulburător a venit la doar câteva ore după ce Putin a promis că va răspunde planurilor britanice de a trimite în Ucraina muniție care conține uraniu sărăcit, în timp ce Moscova a avertizat că riscul unei „coliziuni nucleare” este în creștere.

Putin se împotrivește ajutorului militar oferit de Marea Britanie

Despotul rus a răbufnit împotriva deciziei Marii Britanii de a furniza trupelor de la Kiev tancuri de luptă Challenger 2 și muniție cu uraniu sărăcit, susținând că aceasta marchează un pas spre utilizarea de arme cu „componentă nucleară”.

Proiectilele tancurilor care conțin material radioactiv sunt mai dense, sporindu-le capacitatea de a penetra straturi groase de blindaj. Dar uraniul sărăcit poate provoca daune grave cauzate de radiații dacă pătrunde în organism, de exemplu, prin șrapnel sau prin inhalare în urma unor explozii, și este legat de creșterea numărului de cazuri de cancer și alte boli în zonele de război.

Vorbind după discuții cu președintele chinez Xi Jinping în capitala rusă, Putin a declarat că va fi „forțat să reacționeze” dacă Marea Britanie va continua cu livrarea a 14 tancuri de luptă de ultimă generație. „Marea Britanie a anunțat nu doar livrarea de tancuri către Ucraina, ci și de obuze cu uraniu sărăcit”, a răbufnit Putin.

Rusia amenință Occidentul cu arme nucleare

„Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia va fi forțată să reacționeze în consecință, având în vedere că Occidentul în mod colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară. Se pare că Occidentul intenționează într-adevăr să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean”, a adăugat.

Marea Britanie l-a acuzat la rândul său pe Putin că a colportat dezinformări deliberate în ceea ce privește afirmațiile sale privind „componenta nucleară”, Ministerul Apărării subliniind că „armata britanică folosește de zeci de ani uraniu sărăcit în obuzele sale perforante pentru blindaje”. Este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele sau capacitățile nucleare”.

Politicienii ruși și propagandiștii lui Putin au făcut o serie de remarci combative de la invazia Ucrainei de anul trecut, sugerând că Moscova ar fi pregătită, dacă ar fi necesar, să își desfășoare vastul arsenal nuclear.

Putin s-a alăturat, de asemenea, celui de-al XI-lea în condamnarea pactului de securitate cunoscut sub numele de AUKUS, prin care Australia va dezvolta un program de submarine cu propulsie nucleară împreună cu Statele Unite și Marea Britanie, scrie The Daily Mail.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.