Infofinanciar > Lumea la zi > Putin se întâlnește cu Xi Jinping. Caută sprijin din partea Beijingului
Lumea la zi

Putin se întâlnește cu Xi Jinping. Caută sprijin din partea Beijingului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping
sursa foto: arhivă

Președintele rus Vladimir Putin sosește joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping. Acesta  încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia sa izolată.

Aceasta va fi prima călătorie a lui Putin în străinătate de la realegerea sa din martie. Este și a doua în mai puțin de șase luni în China, un colac de salvare economică pentru Rusia. Asta după ce Occidentul a lovit-o cu sancțiuni fără precedent din cauza ofensivei sale militare din Ucraina.

Xi, care s-a întors săptămâna trecută dintr-un turneu de trei națiuni în Europa, a respins criticile occidentale la adresa legăturilor Beijingului cu Moscova. El s-a bucurat de importuri ieftine de energie rusească și de acces la resurse naturale vaste. De asemenea, și livrări constante de gaze prin conducta Power of Siberia.

Este o relație pe care liderii au descris-o în 2022 ca fiind una „fără limite”.

„Aceasta este prima călătorie a lui Putin după învestirea sa și, prin urmare, este menită să arate că relațiile sino-ruse trec la un alt nivel”, a declarat pentru AFP analistul politic rus independent Konstantin Kalachev.

„Ca să nu mai vorbim de prietenia personală vizibil sinceră dintre cei doi lideri”.

Băncile chineze se tem de sancțiunile americane

Dar, în timp ce parteneriatul economic este atent analizat în Occident, băncile chineze  se tem de sancțiunile americane care le-ar putea tăia accesul la sistemul financiar global. Au început să dea „în spate” întreprinderilor rusești.

Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că cei doi lideri vor discuta despre „parteneriatul lor cuprinzător și cooperarea strategică”. Vor vorbi și despre „definirea domeniilor cheie de dezvoltare a cooperării ruso-chineze și un schimb de opinii cu privire la problemele internaționale și regionale”.

Putin, într-un interviu publicat de agenția de presă de stat chineză Xinhua înaintea vizitei sale de două zile, a salutat, de asemenea, „dorința autentică” a Beijingului de a ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina.

China susține că e neutră în războiul ruso-ucrainian

Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit cu Xi la Beijing luna trecută, a avertizat că sprijinul Chinei pentru „războiul brutal de agresiune” al Rusiei în Ucraina a ajutat Rusia să crească producția de rachete, drone și tancuri – în timp ce s-a oprit la exporturi directe de arme.

China susține că este o parte neutră în conflictul din Ucraina, iar Ministerul de Externe de la Beijing a declarat că cei doi lideri vor face un schimb de opinii cu privire la „legăturile bilaterale, cooperarea în diverse domenii și problemele internaționale și regionale de interes comun”.

Comerțul dintre China și Rusia a explodat de la invazia din Ucraina și va ajunge la 240 de miliarde de dolari în 2023, potrivit datelor vamale chineze.

Dar după ce Washingtonul a promis că va urmări instituțiile financiare care facilitează Moscova, exporturile chinezești către Rusia au scăzut în lunile martie și aprilie, în scădere față de o creștere puternică la începutul anului, potrivit France24.