Infofinanciar > Lumea la zi > SUA acționează! Accelerează livrarea de tancuri Abrams în zona de război din Ucraina
Lumea la zi

SUA acționează! Accelerează livrarea de tancuri Abrams în zona de război din Ucraina

Tanc Abrams, Sursa foto: G4Media.ro
Tanc Abrams, Sursa foto: G4Media.ro

Oficialii Pentagonului sunt așteptați să facă anunțul în curând. Nu este clar cât de repede vor începe Statele Unite ale americii să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare, întreținere și reparare a tancurilor

Pentagonul accelerează livrarea de tancuri Abrams către Ucraina, optând să trimită un model mai vechi recondiționat care poate fi gata mai repede, cu scopul de a trimite aceste tancuri de luptă de 70 de tone în zona de război în opt până la 10 luni, au declarat oficiali americani pentru The Associated Press.

Planul USA

Planul inițial era de a trimite Ucrainei 31 de Abrams M1A2, Abrams mai noi, a căror construcție și expediere ar fi putut dura un an sau doi. Însă oficialii au declarat că s-a luat decizia de a trimite versiunea mai veche M1A1, care poate fi luată din stocurile armatei și va fi mai ușor pentru forțele ucrainene să învețe să o folosească și să o întrețină. Oficialii Pentagonului au vorbit marți sub rezerva anonimatului, deoarece planul nu a fost încă anunțat public. Aceștia sunt așteptați să facă anunțul în curând.

Administrația Biden a anunțat în ianuarie că va trimite tancurile în Ucraina, după ce a insistat timp de luni de zile că acestea sunt prea complicate și prea greu de întreținut și reparat. Decizia a făcut parte dintr-o manevră politică mai amplă care a deschis ușa pentru ca Germania să anunțe că va trimite tancurile sale Leopard 2 în Ucraina și să permită Poloniei și altor aliați să facă același lucru, conform arabnews.com.

În ciuda faptului că, anterior, Pentagonul nu a vrut să ia în considerare furnizarea de tancuri M1 Abrams Ucrainei, explicând că acestea sunt prea dificile pentru ucraineni pentru a le conserva şi opera, oficialii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au fost mai înclinați să aprobe ideea, pentru a scăpa din impasul diplomatic cu Germania, conform The Wall Street Journal, preluat din hotnews.ro.

Americanii s-au răzgândit

La finalul lunii trecute, oficialii militari americani și-au exprimat public punctul de vedere conform căruia tancurile Abrams au nevoie de un volum semnificativ de instructaj şi susținere logistică şi, astfel, nu sunt potrivite pentru acesl moment al războiului.

Între timp, conflictul pare să fi ajuns în punctul critic necesar schimbării deciziei americanilor de a le oferi sprijin militar prin intermediul tancurilor Abrams, chiar dacă acestea sunt dificil de operat.

„Îmi fac griji că va fi un război foarte lung, de uzură, cu distrugeri și pierderi incredibile”, a precizat cancelarul federal Olaf Scholz, la postul public german de televiziune ZDF, pe fondul împlinirii unui an de la începutul invaziei ruse din Ucraina și a afirmat că încă nu a apărut nicio ocazie pentru pace în viitorul apropiat.

Nu este îndeajuns să spunem că negocierile trebuie să se desfășoare acum, a declarat șeful guvernului de la Berlin, explicând de ce în actualul context acestea nu s-ar concretiza prin niciun rezultat: „Președintele rus este dispus la o singură formă de negocieri: adversarul să capituleze necondiționat iar lui să-i fie acceptate toate condițiile”, potrivit dw.com.