Infofinanciar > Lumea la zi > Vizita lui Xi Jinping la Moscova dă roade: China și Rusia au proiecte comune de peste 165 miliarde de dolari
Lumea la zi

Vizita lui Xi Jinping la Moscova dă roade: China și Rusia au proiecte comune de peste 165 miliarde de dolari

Putin și Xi Jinping, Sursă foto: Decode 39
Sursă foto: Decode 39

Comisia interguvernamentală interguvernamentală de investiții Rusia-China are 79 de proiecte de peste 165 miliarde de dolari. Potrivit prim-ministrului rus Mihail Mișustin, complexul agroindustrial are ca prioritate asigurarea securității alimentare a celor două țări

Portofoliul de investiții al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investițiilor include 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a declarat marți prim-ministrul rus Mihail Mișuștin, în deschiderea unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping.

„Acordăm prioritate cooperării în domeniul investițiilor. Portofoliul Comisiei interguvernamentale pentru investiții include 79 de proiecte în valoare totală de peste 165 mld. dolari”, a declarat premierul.

Potrivit oficialului rus, complexul agroindustrial are ca prioritate asigurarea securității alimentare a celor două țări. De asemenea, Mihail Mișustin a subliniat că „în noile condiții geopolitice, importanța coridoarelor de transport și logistică bazate pe dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere este în creștere”.

Parteneriatul energetic ruso-chinez are valoare strategică

Prim-ministrul rus a mai precizat că parteneriatul energetic este strategic, cuprinzând toate sectoarele industriale, cum ar fi gazele naturale, petrolul și produsele petroliere, cărbunele, electricitatea și inițiativele nucleare pașnice. Yamal-LNG, Arctic LNG 2, Uzina chimică de gaze Amur și complexul de prelucrare a gazelor Ust-Luga sunt exemple de proiecte energetice comune de succes, a adăugat el. „Aș dori să evidențiez cooperarea în domeniile de înaltă tehnologie. Discutăm despre construcția de avioane, inginerie mecanică, construcția de mașini-unelte, cercetarea spațială și tehnologii end-to-end care vizează crearea de produse inovatoare și furnizarea de servicii. Sunt convins că extinderea cooperării inovatoare va consolida suveranitatea tehnologică a Rusiei și a Chinei”, a precizat Mișuștin.

Prim-ministrul a evidențiat, de asemenea, problemele umanitare. „Apreciem legăturile culturale și umanitare puternice dintre Rusia și China. Acestea se bazează pe tradițiile istorice de prietenie și respect reciproc ale popoarelor noastre”, a mai declarat Mihail Mișustin, citat de agenția rusă Tass.

Vladimir Putin, invitat în China anul acesta

Anunțul survine în contextul vizitei efectuate de președintele chinez Xi Jinping la Moscova zilele acestea. Liderul de la Beijing a declarat în prima zi că l-a invitat la rândul său pe liderul rus Vladimir Putin să viziteze China în acest an.

„Ieri, l-am invitat pe președintele Putin să viziteze China mai târziu în cursul anului, într-un moment convenabil pentru el, deoarece cel de-al treilea forum internațional «One Belt, One Road» ca va avea loc în China în acest an. Președintele Putin a participat la primele două forumuri”, a declarat marți Xi Jinping.

Xi Jinping a subliniat că inițiativa „One Belt, One Road ” a fost întotdeauna „un domeniu important de cooperare în ceea ce privește relațiile dintre China și Rusia”. Inițiativa, un concept propus de Xi Jinping în 2013, vizează intensificarea proiectelor de comerț internațional și de investiții care implică un număr mare de națiuni și cu utilizarea capitalului chinez și străin. Peste 150 de țări și 30 de organizații internaționale s-au alăturat deja inițiativei.