Infofinanciar > Lumea la zi > Independența Kosovo nu va fi recunoscută vreodată de Serbia! Aleksandar Vucic: „Nu va exista capitulare şi nici predare”
Lumea la zi

Independența Kosovo nu va fi recunoscută vreodată de Serbia! Aleksandar Vucic: „Nu va exista capitulare şi nici predare”

kosovo, sursa foto DetacenterDynamics
sursa foto DetacenterDynamics

Kosovo, statul situat în Peninsula Balcanică, și- a autodeclarat independența față de Serbia în luna februarie a anului 2008, fiind un teritoriu extrem de disputat. Este recunoscut ca stat suveran de către 97 state membre ONU, dar cu toate acestea, Serbia nu dorește să îi recunoască suveranitatea.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anuțat că ţara sa nu va „capitula” şi nici nu va recunoaşte vreodată independenţa Kosovo, dar s-a arătat dispus să accepte unele compromisuri.

„NATO este peste tot în jurul nostru”

„Oamenii trebuie să înţeleagă în ce moment suntem, şi este cel mai greu moment pentru Serbia întrucât NATO este peste tot în jurul nostru. În timp ce războiul în Ucraina se dezlănţuie, nimeni nu înţelege circumstanţele speciale a ceea ce s-a întâmplat în 1999, sau narativul nostru asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a spus preşedintele sârb. Acesta a amintit de bombardamentele NATO declanșate cu scopul de a forţa retragerea armatei iugoslave din Kosovo, provincia care apoi în 2008 şi-a proclamat independenţa.

Președintele sârb și-a arătat în continuare hotărârea cu privire la recunoașterea independenței Kosovei. „Nu va exista capitulare şi nici predare. Am spus-o clar şi fără ambiguităţi. Serbia nu va accepta niciodată aderarea Kosovo la ONU şi nici nu-i va recunoaşte independenţa”, a declarat preşedintele sârb.

Totodată, Vucic a semnalat, în dialogul care a avut ca scop reconcilierea între albanezii majoritari din Kosovo și minoritatea sârbă, că este dispus să facă anumite compromisuri. Președintele sârb a afirmat că singura sa condiție este ca Guvernul Kosovei să accepte crearea unei asociaţii a municipalităţilor, unde sârbii sunt majoritari în Kosovo şi să le dea acestora o anumită autonomie. Aplicarea acestei cereri ar însemna respectarea înțelegerii dintre Belgrad și Pristina, capitala Kosova, realizată în anul 2013, în urma medierii UE. Ulterior, Guvernul Kosovei a refuzat să pună în practică înțelegerea.

„Sunt sigur că (premierul kosovar) Albin Kurti este hotărât să nu creeze asociaţia”, a insistat preşedintele sârb. Acesta a criticat comunitatea internaţională pentru faptul că nu exercită presiuni asupra Kosovei să-şi respecte obligaţiile.

Negocieri între Belgrad şi Pristina

Luna trecută, președintele sârb și premierul Kosovei au acceptat să negocieze normalizarea relațiilor între Belgrad şi Pristina, ca parte a unui nou plan elaborat de UE și sprijinit de SUA.

Pe 18 martie la Ohrid (Macedonia de Nord) va avea loc o întâlnire între cei doi oficiali, la care se va alătura și Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene. Mediatorul UE, Miroslav Lajcak, va pregăti detaliile acestei întâlniri. Noul plan elaborat de UE prevede faptul că Serbia nu va împiedica aderarea Kosovo la organismele internaţionale și de asemenea, se asigură faptul că vor exista noi drepturi pentru sârbii din Kosova.

Partidele sârbe de dreapta îl acuză pe Vucic de „trădare” pentru acceptarea acestui plan, îi cer demisia şi pregătesc noi proteste, conform Agerpres.ro.