Infofinanciar > Lumea la zi > Curtea Penală Internațională acuză Rusia de crime de război! Kremlinul nu recunoaște autoritatea de la Haga
Lumea la zi

Curtea Penală Internațională acuză Rusia de crime de război! Kremlinul nu recunoaște autoritatea de la Haga

hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

Cazurile aflate pe rolul Curții Penale Internaționale ar urma să acuze Rusia de răpirea copiilor ucraineni și de atacarea deliberată a infrastructurii civile, informează New York Times. Agenția de presă rusească TASS a anunțat că Rusia nu recunoaște jurisdicția autorității de la Haga, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război legate de invazia rusă în Ucraina și va solicita mandate de arestare pentru mai multe persoane, potrivit unor actuali și foști oficiali care cunosc decizia și care nu au fost autorizați să vorbească public.

Cazurile reprezintă primele acuzații internaționale aduse de la începutul conflictului și vin după luni de muncă a echipelor speciale de anchetă. Acestea susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a vizat în mod deliberat infrastructura civilă.

Procurorul-șef, Karim Khan, trebuie mai întâi să prezinte acuzațiile sale unui grup de judecători de instrucție care vor decide dacă au fost îndeplinite standardele legale pentru emiterea mandatelor de arestare sau dacă anchetatorii au nevoie de mai multe dovezi, informează New York Times.

Pe cine va acuza Curtea Penală Internațională?

Nu a fost clar cine plănuia să fie acuzat de instanță în fiecare caz. Solicitat să confirme cererile de mandate de arestare, biroul procurorului a declarat: „Nu discutăm public detalii legate de anchete în curs de desfășurare”.

Unii diplomați și experți externi au declarat că este posibil ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să fie acuzat, deoarece tribunalul nu recunoaște imunitatea unui șef de stat în cazurile care implică crime de război, crime împotriva umanității sau genocid.

Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne totuși redusă, spun experții, deoarece instanța nu poate audia cazuri în absență și este puțin probabil ca Rusia să își predea proprii oficiali.

Kremlinul nu recunoaște autoritatea internațională de la Haga

Kremlinul a negat acuzațiile de crime de război, dar anchetatorii internaționali și ucraineni au adunat dovezi puternice privind o serie de atrocități încă din primele zile ale invaziei.

”Noi nu recunoaştem acest tribunal, nu recunoaştem jurisdicţia sa”, a afirmat Peskov, referindu-se la Curtea Penală Internațională, citat de TASS. „Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor stabilite. Acum acestea pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform Agerpres

Primul caz, au declarat oficialii informați, se referă la răpirea, raportată pe scară largă, a copiilor ucraineni, de la copii mici la adolescenți. Ca parte a unui program sponsorizat de Kremlin, aceștia au fost luați din Ucraina și plasați în cămine pentru a deveni cetățeni ruși sau trimiși în tabere de vară pentru a fi reeducați, au descoperit The New York Times și cercetătorii. Unii proveneau din orfelinate sau case de copii.

Moscova nu a făcut niciun secret din programul său, prezentându-l ca pe o misiune umanitară pentru a proteja copiii ucraineni orfani sau abandonați din cauza războiului.

Planul de reeducare al copiilor ucraineni

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, imaginea publică a programului, a început să trimită copii în Rusia la câteva săptămâni după ce a început invazia din februarie 2022 și a apărut în mod regulat la televiziune pentru a promova adopțiile. Putin a semnat un decret în luna mai a anului trecut pentru a accelera accesul la cetățenia rusă pentru ucraineni.

Procurorul Khan și-a semnalat public intențiile de a urmări acest caz, afirmând că transferurile ilegale de copii în Rusia sau în părțile ocupate ale Ucrainei reprezintă o prioritate pentru anchetatorii săi.

La începutul acestei luni, el a vizitat o casă de copii din sudul Ucrainei, acum eliberată, iar biroul său a postat o fotografie cu el stând printre pătuțurile goale. „Copiii nu pot fi tratați ca pradă de război”, a declarat el într-o declarație după vizita sa.

Un raport publicat în februarie de Universitatea Yale și de programul Conflict Observatory al Departamentului de Stat al SUA a afirmat că cel puțin 6.000 de copii din Ucraina sunt ținuți într-un total de 43 de tabere din Rusia, numărul real fiind considerat mai mare. Biroul Național de Informații al guvernului ucrainean a declarat că, la începutul lunii martie, numărul ar putea fi mai mare de 16.000.