Infofinanciar > Info > Ministrul Economiei: „Competivitatea este obiectivul pe termen lung. Reglementarea pieței de energie este primul pas pe care îl facem”
Info

Ministrul Economiei: „Competivitatea este obiectivul pe termen lung. Reglementarea pieței de energie este primul pas pe care îl facem”

aspeninstitute.ro
Sursa foto: aspeninstitute.ro

La solicitarea ministrului Economiei s-a desfășurat astăzi întrevederea dintre reprezentanții ministerului și membri industriei din România și a specialiștilor din cadrul autorității centrale. Au fost abordate teme precum criza energetică, competitivitatea, reziliența și Cadrul temporar de criză extins al Comisiei Europene.

Ministrul a subliniat importanța unui parteneriat solid al industriei cu Ministerul Economiei „ Doar așa vom putea genera politici publice pragmatice și adaptate viitorului economic. Este nevoie de o viziune aparte în comparație cu ceea ce marii operatori au experimentat în ultimii 30 de ani. Astfel, vom demonstra că am învățat din lecția crizelor suprapuse din ultimii trei ani.

Florin Spătaru: „Un loc de muncă în industrie generează alte 8 locuri de muncă în economie”

De partea cealaltă, reprezentanții industriei au precizat că măsurile propuse în materie de reglementare a pieței și plafonarea prețului la energia electrică reprezintă soluții în ceea ce privește escaladarea prețului, dar la fel de importantă este și predictibilitatea contractelor pe o perioadă îndelungată.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a ținut să precizeze că „ Un loc de muncă în industrie generează alte 8 locuri de muncă în economie, iar acest lucru ne obligă să promovăm măsuri de protecție și sprijin pentru marii operatori industriali din țara noastră.

Criza energetică rămâne principala problemă a marii industrii. În acest context, am solicitat reprezentanților consumatorilor energo-intensivi o întrevedere la Ministerul Economiei în cadrul căreia am discutat despre efectele generate de criza energetică, cât și despre impactul generat de reglementarea pieței de energie, o măsură guvernamentală ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Ministerul Economiei a jucat un rol important în gestionarea impactului crizelor suprapuse asupra industriei, tocmai de aceea următorul pas va fi prilejuirea unei întâlniri față în față a marilor consumatori cu reprezentanții sectorului energetic”.

Ministerul Economiei și Ministerul Apărării Naționale inițiază un grup de lucru comun

În altă ordine de idei Florin Spătaru a anunțat ieri că împreună cu Angel Tîlvar, ministrul Apărării Naționale, vor iniția un grup de lucru comun pentru a fi stabilite prioritățile și obiectivele strategice pentru înzestrarea Armatei Române.

„Strategia revitalizării industriei de apărare trebuie să urmărească interesele comune ale ministerelor economiei şi apărării naţionale. De aceea, împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării naţionale, am iniţiat organizarea unui grup de lucru comun pentru a fi stabilite priorităţile şi obiectivele strategice care privesc înzestrarea Armatei Române”.

Florin Spătaru a mai precizat că „ dinamizarea activităţii companiilor din industriei de apărare coordonate de Ministerul Economiei ţine atât de măsuri de adaptare şi reformare a cadrului legislativ, cât şi de alinierea pe termen mediu şi lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare şi retehnologizare la nivelul agenţilor economici”, potrivit economie.gov.ro.