Infofinanciar > Lumea la zi > UE caută soluții pentru a crește livrările de muniție pentru Ucraina. Un miliard de euro costă doar obuzele
Lumea la zi

UE caută soluții pentru a crește livrările de muniție pentru Ucraina. Un miliard de euro costă doar obuzele

Militarii ucraineni au montat un mortier pentru a-l lansa spre pozițiile trupelor rusești, la periferia orașului Bahmut; sursă foto: kanald.ro
foto: kanald.ro

Uniunea Europeană caută din răsputeri o modalitate de a acoperi nevoile imediate de muniție ale Ucrainei, chiar dacă statele membre au convenit deja, din punct de vedere politic, să sprijine Kievul cu obuze suplimentare. Se așteaptă ca UE să semneze un plan comun de achiziție de muniție pentru Ucraina în cursul  săptămânii viitoare, dar a intrat în impas în ceea ce privește modul de a furniza Kievului obuzele de 155 mm de care are nevoie în acest an, precizează bloomberg.com.

La începutul acestei luni, miniștrii europeni ai Apărării au susținut o propunere a șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, de a utiliza 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) din Fondul european pentru pace pentru a furniza imediat Ucrainei muniție din stocurile existente. Un alt miliard de euro ar putea fi folosit pentru a achiziționa în comun obuze, în timp ce orice fonduri suplimentare ar trebui să fie aprobate de statele membre, a declarat Josep Borrell.

Nevoile Ucrainei costă 4 miliarde de euro

Dar nu este încă clar ce volume sunt disponibile din aceste stocuri și dacă ar fi suficiente, a declarat una dintre persoane. Există, de asemenea, îngrijorarea că discuțiile nu se desfășoară în ritmul în care ar fi trebuit.

Artileriști ucraineni încarcă muniție în obuziere lângă Bahmut, Ucraina; sursă bloomberg.com

Artileriști ucraineni încarcă muniție în obuziere lângă Bahmut, Ucraina; sursă bloomberg.com

Ucraina a declarat că va avea nevoie de 1 milion de cartușe în acest an, iar Estonia a estimat că acest lucru ar costa aproximativ 4 miliarde de euro. Națiunea baltică a fost primul stat membru care a pus problema pe masă executivului european în urmă cu o lună, propunând să finanțeze de urgență creșterea capacității de producție pentru a asigura livrările necesare în acest an.

Estonia a declarat atunci că Ucraina folosea în medie între 60.000 și 210.000 de cartușe pe lună, dar că industria europeană de apărare are capacitatea de a produce doar 25.000 de proiectile în acest interval de timp. Între timp, Rusia trăgea în jur de 20.000 până la 60.000 de obuze pe zi. Statele membre ale UE nu au indicat încă ce sumă de bani sunt pregătite să pună la dispoziție în acest an și cum vor fi structurate aceste fonduri, a precizat persoana în cauză.

Creșterea stocurilor este prioritară

Unele națiuni ar dori o finanțare obligatorie proporțională cu mărimea economiei fiecărui stat, în timp ce altele doresc ca orice contribuție să fie voluntară. Noile finanțări sunt în mare parte o decizie politică pentru statele membre. Această problemă, împreună cu acordul asupra cantităților de obuze care trebuie să fie procurate, este de așteptat să vină în prim-plan atunci când miniștrii de externe și ai apărării din UE se vor întâlni săptămâna viitoare, înaintea unui summit al liderilor de la Bruxelles, unde se așteaptă ca acest subiect să fie, de asemenea, pe ordinea de zi.

Există, de asemenea, divergențe între statele membre cu privire la vehiculul cel mai bine plasat pentru a achiziționa în comun muniție, au declarat persoanele respective. Unele state preferă ca cerințele Ucrainei să fie abordate prin intermediul unui proiect de achiziții care urmează să fie lansat în curând condus de Agenția Europeană de Apărare pentru a acoperi nevoile statelor membre, de la muniție pentru arme de calibru mic până la obuze de 155 mm. Această idee se regăsește în propunerea lui Borrell, care analizează, de asemenea, modul în care statele UE își pot spori propriile stocuri.

Dar alții susțin că cerințele urgente ale Ucrainei ar fi mai ușor de îndeplinit prin intermediul Facilității europene pentru pace, mecanismul pe care UE îl folosește în prezent pentru a sprijini livrările de arme către Ucraina prin rambursarea a ceea ce trimit statele membre. O altă problemă are legătură cu eforturile comune de achiziție și dacă acestea ar trebui să se concentreze doar pe firmele europene sau dacă ar trebui să fie deschise și furnizorilor din afara UE.

În prezent, în UE sunt aproximativ 15 producători de obuze de 155 mm, răspândiți în 11 țări, și nu există încă o estimare fermă cu cât de mult ar putea crește capacitatea industriei în următoarele câteva luni. Statele membre sunt în general de acord ca Executivul European să își asume un rol mai important în creșterea capacității de producție industrială și în eliminarea blocajelor din lanțul de aprovizionare. Șeful pieței interne a UE, Thierry Breton, a declarat săptămâna trecută că industria de apărare trebuie să treacă la un „mod economic de război”, potrivit bloomberg.com.