Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina primește peste 100 de tancuri Leopard! Danemarca sprijină ofensiva Kievului
Lumea la zi

Ucraina primește peste 100 de tancuri Leopard! Danemarca sprijină ofensiva Kievului

Leopard-1-Tanks-1_Sursă foto EurAsian Times
Sursă foto: EurAsian Times

În timp ce Ucraina face presiuni pentru a primi tancuri de ultimă generație Leopard-2 de la statele NATO înaintea unei potențiale „ofensive de primăvară”, Danemarca a promis 100 de tancuri Leopard-1  Kievului. 

La o lună după ce Danemarca a sugerat pentru prima dată că este dispusă să livreze 100 de tancuri Leopard-1 Ucrainei, ministrul interimar al Apărării din această țară a confirmat recent livrarea, în cadrul unei ședințe de informare cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov la Ukraine Media Center în Odesa. 

Ministrul danez interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat: „Vom începe să livrăm tancuri Leopard-1 Ucrainei înainte de vară. Și apoi, sperăm că va fi posibil să donăm aproximativ 100 de tancuri Leopard-1, iar asta, aș spune, ar fi un lucru substanțial pentru armata ucraineană”. 

Vechi, dar eficiente

Exprimându-și recunoștința față de Danemarca, Reznikov a declarat: „Am fost foarte recunoscător Danemarcei: „În viitorul apropiat, vom auzi „Leopards” răcnind cu accent danez”. Potrivit presei locale daneze, tancul Leopard 1A5 va fi trimis în Ucraina până la sfârșitul lunii aprilie sau luna viitoare. 

În februarie, Danemarca a strâns rândurile cu membrii NATO Germania și Olanda pentru a anunța că trioul plănuiește să furnizeze Ucrainei cel puțin 100 de tancuri de luptă Leopard-1 recondiționate în următoarele luni. Acest ajutor în materie de tancuri se adaugă la diferitele variante de tancuri Leopard-2 livrate Kievului. 

Primul obiectiv al proiectului comun este de a trimite două batalioane de tancuri ,aproximativ 80 de tancuri, în Ucraina cât mai curând posibil. Primele tancuri, care vor fi folosite pentru antrenarea forțelor ucrainene, se preconizează că vor fi disponibile în primăvară. 

Anterior, au existat rapoarte potrivit cărora Danemarca va oferi piese de schimb și un pachet de muniție și va instrui personalul ucrainean pe tancurile Leopard-1A5 ca parte a acordului. 

Confirmarea livrării de către Ministerul danez al Apărării vine într-un moment în care ambii combatanți ai războiului în curs se pregătesc pentru o potențială ofensivă de primăvară. Experții militari și de informații au avertizat în repetate rânduri că ofensiva va fi probabil o bătălie mamut cu tancuri, deoarece iarna s-a încheiat, zăpada a dispărut, iar deplasarea tancurilor va fi mult mai ușoară. 

Pe lângă tancurile Leopard-2 care au sosit deja în Ucraina, țara aflată în conflict va mai primi și tancuri Abrams din SUA și tancuri Challenger britanice-2. Cu toate acestea, ar putea trece ceva timp până când toate tancurile MBT promise vor fi primite, ceea ce face ca livrarea altor tancuri să fie și mai importantă. 

În ceea ce privește Leopard-1, compania germană FFG deține un stoc de 100 de Leopard-1A5 care a fost achiziționat în 2010 de la guvernul danez. Danemarca a cumpărat 120 de Leopard-1A3 de la Germania în iunie 1974- primul a sosit în martie 1976, iar ultimul a sosit în noiembrie 1978. Ulterior, Danemarca a modernizat Leopardul 1A3 la configurația 1A5 și l-a numit Leopard-1A5DK. 

Rapoartele anterioare au sugerat că ar putea exista unele blocaje, deoarece tancurile Leopard-1 au fost scoase din producție, iar obuzele pe care le folosesc aceste tancuri mai vechi din familia Leopard sunt foarte diferite de cele folosite de tancurile moderne Leopard-2. Cu toate acestea, anunțul danez sugerează că problemele au fost rezolvate. 

Tancurile au trecut și printr-un proces de îmbunătățire 

Deși Leopard-1 a fost produs în anii 1960, a suferit îmbunătățiri substanțiale și este încă destul de capabil de luptă. Kampfpanzer Leopard-1 este ruda mai mare a tancului de top Leopard-2 de la Rheinmettal. Este un tanc de luptă principal standard NATO, folosit în principal din anii 1970 până în anii 1990. 

Leopard-1 este similar în ceea ce privește controlul focului și precizia tunurilor cu Leopard-2, deși are un tun mai mic și un blindaj mai puțin robust. Aproape toate vehiculele blindate rusești noi ar trebui să fie susceptibile ca un echipaj ucrainean care operează un Leopard mai vechi să fie capabil să tragă primul, să lovească și să le distrugă la orice distanță. 

Singura excepție, potrivit observatorilor militari, ar fi o rară întâlnire față în față cu un tanc rusesc de ultimă generație, al cărui blindaj frontal greu pe care tunul principal al Leopardului-1 ar putea să nu fie întotdeauna capabil să îl penetreze. Tancurile au avut nevoie de întreținere și reparații după ce au fost depozitate pe termen lung, dar nu a fost nevoie să fie modernizate deoarece „Ucraina cere cu insistență tancuri”, potrivit unui raport anterior. 

Leopardul Leopard-1A5 de 42 de tone pentru patru persoane combină un tun principal modern de 105 milimetri, cu lunete și comenzi de foc din anii 1980, cu o carcasă și o turelă din anii 1960. Există un singur defect major. Partea frontală a blindajului de oțel al turelei are o grosime de numai 2,75 de centimetri, iar părțile laterale și partea din spate a carcasei au fiecare o grosime mai mică de jumătate de centimetru. 

Leopard-1 este atât de slab blindat încât, în 2023, unii analiști nici măcar nu îl clasifică drept „tanc”, deoarece nu are componentele din tungsten sau uraniu care fac ca armura tancurilor moderne să fie extrem de robustă. În schimb, ei se referă la el ca la o „armă mobilă”, după cum notează un raport din Forbes. 

Cel mai mare punct forte al acestui tanc de epocă este arma sa. Comenzile de tragere EMES-18 ale Leopard-1A5 permit tunului de calibru 52, fabricat în Marea Britanie, fac arma să tragă cu precizie toate cartușele NATO contemporane până la o distanță de 3,5 km. 

În timp ce tancul poate că nu este la egalitate cu celelalte tancuri occidentale care vin în Ucraina, Leopard-1A5DK este un sistem folosit de forțele de menținere a păcii ale armatei daneze în Croația și Bosnia în anii 1990, forțele regulate până la mijlocul anilor 2000. În plus, se pare că trupele rusești și-au scos și ele tancurile T-54 și T-55 pentru depozitare, potrivit EurAsian Times. 

Vehiculul a fost acum modernizat cu un nou motor diesel, o stabilizare îmbunătățită a tunurilor, sisteme actualizate de control al focului și de senzori, blindaj de policarbonat cu șuruburi și protecție sporită a echipajului, toate achiziționate de Copenhaga. Pe măsură ce ofensiva de primăvară se apropie, tancurile s-ar adăuga la arsenalul suprasolicitat al forțelor ucrainene.