Infofinanciar > Lumea la zi > Germania renunță la energia nucleară. Săptămâna aceasta se închid ultimele trei centrale
Lumea la zi

Germania renunță la energia nucleară. Săptămâna aceasta se închid ultimele trei centrale

Centrale nucleare sursă foto unsplash.com
Sursă foto Unsplash.com

În ciuda crizei energetice, Germania intenționează să renunțe în totalitate la  energia nucleară, iar următorul obiectiv major pe care intenționează să îl atingă este renunțarea în totalitate la centralele pe cărbune până în anul 2038.

Astfel, ultimele trei centrale nucleare funcționale din Germania urmează să fie închise această săptămână: centrala nucleară Isar 2, centrala de la Bade-Wurtemberg și centrala nucleară de la Emsland.

Ce înseamnă asta pentru Germania și restul lumii

Germania duce la sfârșit decizia adoptată în 2002 de a renunța la energia nucleară, accelerată însă în anul 2011 de fostul cancelar federal al țării, Angela Markel, după catastrofa din Fukushima. Acest accident nuclear a arătat că, „chiar şi într-o ţară care dispune de tehnologie de vârf, cum este Japonia, riscurile legate de energia nucleară nu pot fi controlate în proporție de 100%”.

în timp ce numeroase țări din lume se bazează încă pe acest tip de energie, țara cu cea mai mare economie europeană a decis să pună capăt acestei practici, conform unei analize realizate la nivelul AFP News Agency.

Începând cu anul 2003, un număr de 6 reactoare nucleare au fost închise în Germania. Ultimele trei reactoare funcționale au reușit să furnizeze 6 procente din energia produsă anul precedent. În anul 1997, cu doar câțiva ani înainte de a se lua decizia renunțării la energia nucleară, ponderea de energie produsă de centralele nucleare a fost de 30,8%.

Războiul din Ucraina a încetinit procesul

Invadarea Ucrainei de către Rusia a reușit să pună tot procesul sub semnul întrebării, astfel, fără gazele rusești, Germania s-a confruntat cu un scenariu sumbru, care la acel moment includea riscul de oprire a uzinelor, care ar fi dus la o lipsă de căldură în plină iarnă.

Cu doar câteva luni înainte de data fixată inițial pentru închiderea ultimelor trei centrale nucleare, data de 31 decembrie 2022, opinia publică a început să își facă griji „în contextul prețurilor ridicate la energie, au apărut voci care au cerut prelungirea duratei de funcționare a centralelor”, mărturiseşte Jochen Winkler, primarul comunei Neckarwestheim, unde centrala nucleară cu acelaşi nume îşi trăieşte ultimele ore.

în acel moment, Guvernul condus de Olaf Scholz a decis să prelungească perioada de funcționare a ultimelor trei centrale nucleare până pe 15 aprilie 2023,cu scopul de a securiza aprovizionarea de energie necesară.

Ponderea de energie adusă de regenerabile a urcat la 46 de procente anul precedent, procent care a crescut de la mai puțin de 25% din ponderea de energie pe care o ofereau regenerabilele acum zece ani. Însă cu toate acestea, ritmul actual de dezvoltare a capacitaților regenerabile nu mulțumește nici nevoile țării dar nici Guvernul din Berlin.

Următoarele obiective energetice ale Germaniei

Astfel, fără un efort susținut al Germaniei, aceasta riscă să nu își îndeplinească obiectivele climatice pe care și le-a setat. Pentru a face acest lucru, în Germania va fi necesar să se instaleze „patru până la cinci centrale eoliene în fiecare zi”, a avertizat cancelarul Olaf Scholz. Numărul de unități eoliene instalate în anul 2022 au fost de doar 551, astfel pe viitor fiind necesar un ritm mult mai ridicat, pentru a se putea acoperi nevoia care va fi produsă de obiectivul setat de Germania pentru oprirea tuturor centralelor pe cărbune până în  anul 2038.

Până în acest moment, centralele pe cărbune au fost responsabile cu o tremie din producția de electricitate a Germaniei, cu o creștere de 8 procente fața de anul precedent, datorită pierderilor de gaze din partea Rusiei, potrivit Digi24.