Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia își modernizează tancurile T-72! Blindatele primesc armament și motor mai puternice
Lumea la zi

Rusia își modernizează tancurile T-72! Blindatele primesc armament și motor mai puternice

Tancuri rusești
Sursă foto: Shutterstock

Într-un videoclip publicat recent, compania rusă de construcții de mașini Uralvagonzavod Corporation a demonstrat procesul de modernizare a tancului T-72B din varianta 1989 la o versiune mai avansată B3M din iterația 2022.

T-72 Main Battle Tanks (MBT-uri) sunt cele mai utilizate tancuri pe câmpul de luptă din Ucraina. Având în vedere că aceasta și-a asigurat tancuri occidentale moderne de la aliații NATO, Rusia și-a asumat sarcina de a-și moderniza flota existentă de T-72 pentru a se lupta cu tancurile occidentale Leopard-2, Abrams și Challenger-2, alături de alte tancuri de ultimă generație din arsenalul ucrainean.

Datorită indicațiilor privind o viitoare ofensivă de primăvară, rapoartele sugerează că Moscova modernizează și repune în serviciu potențial sute de T-72 mai vechi. Unele dintre aceste tancuri T-72 de epocă din anii 1980 sunt modernizate la varianta B3M pentru a le face potrivite pentru lupte mai ample.

Procesul de modernizare

MBT-ul T-72B este adus în atelierul de pregătire, unde șenilele sunt demontate ca prim pas, după care tancul este tractat pentru a fi dus într-o altă locație. Următorul pas pare să fie mai interesant. Aici, mecanismele și ansamblurile sunt îndepărtate în întregime din echipament, rămânând doar scheletul corpului. După ce rezervorul este complet dezbrăcat, acesta este supus unor etape esențiale, inclusiv sablarea, curățarea în bazinul de vrac, restabilirea integrității în timpul sudării și vopsirea.

Videoclipul arată că în turela MBT-ului se instalează un nou tun cu țeavă lisă 2A46M-5-01 cu un sistem de stabilizare îmbunătățit, dispozitive de protecție dinamică pasivă Relikt și un nou echipament de ochire optică.

După aceea, noile șenile cu o balama paralelă sunt atașate la corpul navei, împreună cu turela modernizată, ecranele laterale de protecție și un motor V-92S2F de 1130 de cai putere. Aceste șenile sunt mai fiabile și mai durabile și măresc viteza de mers înapoi, care este crucială atunci când se manevrează tancul pe câmpul de luptă.

Odată ce întregul ciclu de lucru este finalizat, MBT-ul îmbunătățit în timpul reparațiilor și modernizării este testat și trimis la unitatea care i-a fost repartizată pentru a-și continua serviciul într-o capacitate complet nouă. Videoclipul în care se prezenta întregul proces a devenit viral pe rețelele de socializare imediat ce a fost publicat și de atunci a fost lăudat de conturi și grupuri pro-ruse.

Rușii vor să folosească tancuri vechi de 70 de ani

În timp ce videoclipul oferă o imagine a modernizărilor avansate pe care le primesc T-72B-urile de epocă, acesta este umbrit de un alt set de rapoarte care sugerează că Rusia folosește tancuri T-54 și T-55 foarte vechi în Ucraina din cauza pierderilor masive de blindate care continuă să se adune.

Potrivit unor relatări recente, unul dintre aceste tancuri ar fi fost văzut în sud-estul Ucrainei, la aproape o lună după ce trenuri încărcate cu ele au călătorit prin Rusia, ceea ce a stârnit zvonuri că acestea vor fi în curând presate în luptă. La începutul acestei săptămâni, primele imagini și videoclipuri cu un tanc de tip T-54/T-55 au început să circule online.

Întrucât aceste tancuri au o vechime de peste 70 de ani, ucrainenii i-au ironizat pe ruși pentru că au scos din depozite tancuri extrem de învechite. Primul prototip T-54 a fost dezvoltat de Uniunea Sovietică în 1945, iar primul T-55 a fost finalizat în 1956. Ambele tancuri seamănă unul cu celălalt și se crede că fac parte din aceeași familie, scrie EurAsian Times.